Horgsland

IJsland zomer 2008

vorige bestemmingHorgsland

Vanuit Hvolsvollur rijden we richting de Seljalandsfoss waterval waar je, zonder al te nat te worden, achterlangs kunt lopen. Zo'n 30 km verderop stoppen we bij nog een waterval, de prachtige Skogafoss. In het nabij gelegen Skogar bezoeken we het grappige Skogar Folk museum en eten we een soepje en een stuk taart. Bij kaap Dyrholaey zien we onze eerste papegaaiduikers. Na nog wat boodschappen in Kirkjubaejarklaustur, arriveren we bij ons huisje in Horgsland, prachtig gelegen aan de voet van een helling.

Boven Skogafoss, links-onder Dyrholaey en (rechts) Tim achter de waterval Seljalandsfoss
De directe omgeving van Horgsland cottages,
rechts onder het turfkerkje bij Nupsstadur
Svartifoss, waterval met basaltrotsen
Rechtsboven wat er overbleef van een stalen brug toen een vulkaan in 1966 een stortvloed van ijs en water deed losbarsten.
De wegen hier leiden door eindeloze lavavelden.

Vanuit Horgsland rijden we over weg nr. 1 door eindeloze lavavlaktes voor een bezoek aan het national park Skaftafell. Een wandeling van een uur leidt vanaf het bezoekerscentrum naar de mooie Svartifoss waterval, omgeven door zwarte basaltkolommen. Een dag later bezoeken we het park voor de tweede maal voor een gletschertocht. Na het passen van stijgijzers worden we met een busje naar de voet van de Svinafellsjokull gletscher gebracht Een gids leert ons de beginselen van het gletscherwandelen en neemt ons mee voor een wandeling over het ijs. De ijspickel staat stoer maar is (gelukkig) meer voor de sier.
Op de terugweg naar ons huisje bezoeken we het piepkleine turfkerkje van Nupstadur. en eten we bij een tankstation annex snackbar in Kirkjubaejarklaustur een frietje met cheeseburger. De jongens gaan nog maar eens een keer in de hot tub en wij pakken de spullen weer in voor het vervolg van onze reis. De dag eindigt nog volop licht met een wijntje uit de Vinbud (de enige winkelketen in IJsland waar alcoholische dranken worden verkocht).

volgende bestemming

Gletscher tocht

In het Skaftafell National Park informatiecentrum boeken we een gletscher tocht op de Svinafellsjokull gletscher. Het is een leuke, niet moeilijke, tocht voor beginners op crampons en met ice axes.