Husavik

IJsland zomer 2008

vorige bestemmingHusavik

Op weg naar Husavik rijden we door een landschap dat, afgezien van de weg en de blauwe lucht, niet van deze wereld lijkt. Onze auto rijdt eenzaam door een zee van grijze kiezels en gruis, omgeven door al even grijze bergen zonder enige boom of struik. Toch blijft het oppassen voor schapen die, op zoek naar iets eetbaars, geregeld plots de weg oversteken. Vlak voor Myvatn stoppen we bij Hverir, een gebied met kokende modderpoelen en naar zwavel stinkende stoompluimen. Na een stop in Reykjalid, is het nog een eindje rijden naar ons huisje vlak bij Husavik. We hebben een mooi uitzicht over een meer en de verderop gelegen Skjalfandi baai. In de haven van Husavik boeken we ondanks de lichte regen een walvis-"safari" voor de volgende ochtend.

Dettifoss
Myvatn nature bath, een pseudo krater en Hverir met kokende modderpoelen en rokende steenhopen.
puffins.
Husavik met een walvis en een ...is museum

Onze walvisvaart is de eerste die die ochtend niet wordt geannuleerd vanwege een al te ruige IJslandse zee na een nachtje stevig waaien. We zien gelukkig 2 walvissen maar stappen wel deels lichtgroen weer aan wal. Opgeknapt na 2 lekkere cappuccino's, chocolademelk en een lekker gebakje bezoeken we het nabijgelegen walvismuseum dat gelukkig een stuk stabieler vermaak biedt. Enigzins baldadig besluiten we ook meteen maar IJsland's meest bizarre attractie te bezoeken, het kleine Phallologisch Museum, waar de trots van walvismannetjes tot en met hamsters wordt tentoongesteld. Het is me het ochtendje wel. 's Middags rijden we een stukje langs de kust naar het Noord-Oosten en zien we na een korte wandeling tientallen prachtige papegaaiduikers (puffins) van heel dichtbij.
Vanuit Husavik maken we ook dagtochten naar o.a. de watervallen Dettifoss en Sellfoss, de hoefvormige Asbyrgi kloof, de pseudokraters by het Myvatn meer en het Myvatn nature bath. Op onze laatste dag in het plaatsje is Marian jarig en gaan de mannen, zoals bijna ieder jaar op 24 juli, op jacht naar een geschikt taartje voor we vertrekken richting Akureyri.

volgende bestemming

Walvissen

Husavik staat bekend als uitvalsbasis voor walvis-safaris die door tenminste 2 rederijen worden aangeboden. Verder is het een prima uitvalsbasis voor verschillende mooie beziens-waardigheden in Noord-Oost IJsland.

Highslide JS
De boten van Northsailing in Husavik

Highslide JS
3 stoere mannen (en een kaptein) klaar voor de walvis "jacht". Maar vervolgens blijkt alleen held Stefan (en de kaptein) bestand tegen de soms fikse golven in de baai van Skjalfandi.
Richard en Tim worden er heerlijk zeeziek en maken maar weinig foto's van de bultrug walvissen (als je je zeeziek voelt is door een telelens kijken wel het laatste wat je wilt.....)

Highslide JS
De relatief kleine vin van een bultrug

Een volwassen bultrug in verhouding tot onze boot, de Nattfari