IJsland

zomervakantie 2008

IJsland

IJsland is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en telt 304 duizend inwoners (ofwel IJsland telt bijna 3 inwoners per vierkante kilometer en Nederland zo'n 396). Van die 304 duizend inwoners wonen er 114.000 in Reykjavik, de meest Noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Akureyri, de tweede stad van het land, is slechts 17 duizend inwoners groot. Voor bewoners van het dichtbevolkte en volgebouwde Nederland is IJsland dus, zelfs op zijn drukst, ongewoon leeg en rustig.
Reykjavik ligt op 3 uurtjes vliegen van Amsterdam. Je betaalt in IJsland met IJslandse kronen maar verder is het gewoon Europa (je paspoort heb je dus alleen nodig bij de incheckbalie). De rondweg (weg nr. 1) is meteen de belangrijkste weg van IJsland en nog deels onverhard. In het ruige, zo goed als onbewoonde, binnenland zijn de weinige wegen vaak alleen begaanbaar met een stevige 4x4.
Het Noorden van IJsland ligt vlak onder de poolcirkel (alleen het Noordelijke eiland Grimsey ligt er deels boven). Dat maakt ook het zomerse weer in IJsland vaak koel en onbestending (maar gedurende onze vakantie viel er gelukkig zo goed als geen regen en hadden we vaak heerlijk zomers weer).


Bijzonder

IJsland is vulkanisch zeer actief. Energie kan voor een groot deel geothermisch of met waterkracht opgewekt worden (en wordt in het Zuiden ook weer volop gebruikt om aangevoerd aluminium te smelten).
Vrijwel ieder dorp heeft een zwembad met heerlijk warm water en bij ieder vakantiehuisje was er een hot tub. Nog nooit waren we zo Noordelijk op vakantie en hebben we zoveel gezwommen en gebadderd.
Alhoewel het op veel plekken borrelt en bubbelt in IJsland, zijn er maar weinig echt actieve geisers (in tegenstelling tot wat je wellicht verwachtte). Toch maken de vele watervallen, de slapende vulkanen, de lavavelden, ijsmeren, puffins en walvissen IJsland zonder twijfel tot een bijzondere bestemming en een prachtig vakantieland.

Natuur

Door de afgelegen ligging en het doorgaans koude klimaat zijn er weinig inheemse zoogdieren in IJsland en vrijwel geen bomen van betekenis. Wij zagen alleen veel schapen, de bekende IJslandse paarden, wat koeien en zeehonden. De rendieren lieten zich helaas niet zien. Wel zijn er heel veel vogels, waaronder de grappige papegaaiduikers (puffins, die ook op het menu staan in IJsland). Bijzonder zijn ook de vele walvissen die je vanuit verschillende plaatsen kunt proberen te spotten, bijvoorbeeld vanuit Husavik.