de reis

IJsland zomer 2008

De reis en onze route

Onze reis naar IJsland begint met een 3 uur durende vlucht vanaf Schiphol met Iceland Air. Na aankomst op Keflavik, de internationale luchthaven van IJsland, halen we onze huurauto op en rijden richting Reykjavik (1) om daar meteen weer af te slaan naar het Oosten. We rijden het (door Askja Reizen vooraf geplande) rondje IJsland tegen de klok in. We doen dus eerst het Zuiden (2,3) aan met geisers, watervallen, gletschers en brede lava-vlaktes. We rijden via weg nr. 1 naar de Oost-kust en verlaten na een overnachting in Seydisfjordur (4) de kustlijn richting Husavik (5). Daarna naar het westen naar Varmahlid (6) en dan via het Vatnsnes-schiereiland naar Stykkisholmur (7). Uiteindelijk rijden we om de Snaefellsnes vulkaan heen en via Snorrastadir (8) en Borganes weer naar Reykjavik (1). Van daaruit reizen we, via de Blue Lagoon, per bus terug naar Keflavik voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Reykjavik
Reykjavik. De hoofdstad en begin- en eindpunt van ons rondje IJsland
Hvolsvollur
Vanuit Hvolsvollur bezoeken we Geiser Strokkur en waterval Gullfoss.
Horgsland
Horgsland is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Svartifoss, een gletschertocht en Skogafoss.
Jokulsarlon
Jokulsarlon. een fantastisch gletschermeer
Deydisfjordur
In Seydisfjordur verblijven we 1 nachtje op weg naar Husavik
Husavik
Husavik. Walvissen, Puffins, Myvatn, Dettifoss en een heus penismuseum
Varmahlid
Varmahlid, een relaxte tussenstop
Stykkisholmur
Stykkisholmur, een leuke havenplaats op het Snaefellsnes schiereiland
Snorrastadir
Snorrastadir, een laatste korte stop voor Reykjavik

Van de 8 regio's waaruit IJsland bestaat, slaan we dus alleen de Noordwestelijk gelegen regio Westfjorden over. We rijden grotendeels langs de kust en in het Oosten een stuk door het binnenland. We hebben een Nissan Pathfinder gehuurd (een 4x4 auto van het type dat je ooit in de binnenstad van Nijmegen niet mocht parkeren...). Je kunt weg nr. 1 zeker ook met een "normale" auto rijden maar dit geeft in het binnenland toch een stuk meer comfort en de zekerheid dat je niet bij het eerste het beste schaap vast komt te zitten in de berm. We verblijven in (vooraf besproken) huisjes en in hotels en doen krap 3 weken over het rondje (da's ruim bemeten maar zeker met kinderen wel zo relaxed).

De kaart

Raak de weg niet kwijt! Klik op het onderstaande kaartje voor een duidelijke routekaart in een apart venster of tabblad.
Klik op een bord om direct door te surfen naar een pagina over die bestemming.