Seydisfjordur

IJsland zomer 2008

vorige bestemmingSeydisfjordur

Weg nr. 1 voert langs de kust naar het Oosten en dan als gravelroad binnendoor over een flink steile pas. Vanuit de plaats Egilsstadir slingert de weg nog 1 maal fiks omhoog om vervolgens in de fjord af te dalen waar Seydisfjordur ligt. In dit oude havenplaatsje, omgeven door bergen en watervallen, meert 1 maal per week de boot naar Denemarken aan. Het staat bekend als cultureel centrum met filmhuizen en galeries. Wij vinden met enige moeite een restaurantje annex gallerie, waar we een uitstekende pizza eten temidden van alternatief gekleede kunstenaars en hun (behoorlijk abstracte) multimedia projecten.
Slapen doen we in hotel Snaefell, gevestigd in een krakend houten pand dat ooit dienst deed als postkantoor. Het raam biedt uitzicht op het blauwe kerkje van Seydisfjordur.

Weg 1 is prima te berijden maar verwacht niet overal 2-baans asfalt.
Stefan blijkt op de top van een pas een buitenhuis te hebben (Stefansbud, een soort schuilhut).
Seydisfjordur, waar we 1 nacht in een hotel verblijven, is een klein havenplaatsje aan het eind van een diepe fjord waar wekelijks de veerboot uit Denemarken aanmeert.
Het uitzicht vanuit de hotelkamer.
Het prima ontbijt wordt geserveerd in hotel Aldan, waar zich ook de receptie van hotel Snaefell bevindt. Richard waagt zich aan een paar plakjes IJslandse bruine kaas (Mysuostur).... de smaak is heel apart zullen we maar zeggen. Via dezelfde pas waarlangs we de fjord binnen gekomen zijn verlaten we Seydisfjordur op weg naar Myvatn.

volgende bestemming

Jokulsarlon

Op weg naar Seydisfjordur komen we langs het gletschermeer Jokulsarlon. Het prachtige meer met blauwe ijsbergen, waartussen af en toe een zeehond opduikt, is ongetwijfeld 1 van de hoogtepunten van onze reis.

Highslide JS
De Bond film Die Another Day werd voor een deel gefilmd op en rond Jokulsarlon. In het nabij gelegen plaatsje Hofn kun je in het gletscher museum zien hoe de scenes met de gifgroene Jaguar sportauto op het bevroren meer tot stand kwamen.