Stykkisholmur

IJsland zomer 2008

vorige bestemmingStykkisholmur

We pauzeren ondewerg in de vallei Haukadalur waar Erik de Rode, de ontdekker van Groenland, een tijdje woonde. In zijn met authentieke methodes en materialen nagebouwde huis vertelt een enthousiaste gids over het leven van de vikingen. Leif Eriksson, de zoon van Erik, stichtte een nederzetting in Noord Amerika bijna 500 jaar voor Columbus Amerika ontdekte (denkende dat het Indie was).
Stykkisholmur blijkt een mooi havenplaatsje met een bijzonder vormgegeven hoog gelegen kerk. Het weer is zo heerlijk dat we buiten eten op het terras van een leuk restaurantje, onder het toeziend oog van een meeuw die op onze restjes aast. Stykkisholmur ligt op het schiereiland Snaefellsnes waar de 1446 meter hoge met een gletscher bedekte vulkaan Snaefell ligt (bekend uit Jules Verne's "naar het middelpunt der aarde" als beginpunt van de reis naar het middelpunt).

De vulkaan Snaefell en het strand van Djupalonssandur
In de vallei Haukadalur woonde ooit Erik de Rode.
Stykkisholmur is een leuk en mooi gelegen havenplaatsje.

Op het strand van Djupalonssandur heb je een mooi uitzicht op de vulkaan en de fikse golven die op het zwarte kiezelstrand uiteenspatten. Er ligt ook een viertal grote ronde stenen waarmee vissers vroeger bepaalden hoe sterk ze waren. Hoe zwaarder de steen die ze konden tillen, hoe hoger hun loon. Met 54 kg zou Richard slechts een minimaal starters salaris ontvangen...

volgende bestemming

Snaefellsnes

Het schiereiland Snaefellsnes was zeker de moeite van het bezoeken waard. De verscheidenheid aan landschappen maakt het tot een soort IJsland in het klein.