Boeken'Dat blijft geheim': Reizen door Nederland

Langs het rimpelloze water staat verdord korengeel riet geduldig te wachten tot het gesneden wordt. Een meeuw klaagt ergens in de ruimte boven me. Een vogelhuisje schommelt in de wind. Hagel, sneeuw en dan ineens een zonnestraal die alles oplicht. Versplintert licht boven de polder: tweederde lucht, eenderde land, nergens ter wereld zoveel ruimte om het in op te vangen. Terwijl schaduwen razendsnel voorbij glijden is het alsof goden het licht uit een hoorn des overvloeds over het landschap gieten. De geur van bevroren klei. Verder geen leven te bekennen. Via Beerta en Kromme Elleboog ben ik op weg naar Hongerige Wolf dat aan het eind van de Egyptische Dijk ligt. Hoe komt alles toch aan een naam? Waar komt die mysterieuze poŽzie vandaan? Wat betekenen die namen? Wanneer ik het aan een bejaarde boer vraag, schreeuwt hij me toe: ĎDat blijft geheim.í Met zijn handen op de rug kuiert hij verder over een slingerende binnendijk naar een punt waar de aarde eindigt.

Op zoek naar het poŽtische van Nederland zwierf Stan van Houcke de afgelopen tien jaar door Nederland, interviewde dichters, keek er naar het werk van schilders, volgde het spoor van schrijvers, sprak er met toevallige passanten. Wie de moeite neemt zich in Nederland te verdiepen, ontdekt al snel dat de Nederlander niet door de politiek wordt gevormd, maar de geografie, het water, de platte polder, de lage horizon, het oogverblindende licht ontelbare malen weerkaatst in het water onder die immense oppervlakten lucht waar wolken doorheen jagen. En op elke plaats stuit de reiziger op de alledaagse magie, het authentieke en afwijkende, op de mensen die in een massamaatschappij hun individualiteit hebben bewaard. Veel is verwoest of verloren gegaan, maar achter de uiterlijke schijn leeft nog steeds het unieke. Overal.

 11 September: Het keerpunt
rubriek: Politicologie
uitgever: Atlas, Uitgeverij
ean: 9789045009223
isbn: 9045009226
pagina's: 197
gewicht: 239 gram
prijs: eu. 9.95

 

Recensie NRC/HandelsbladOveral ziet men zichzelf
Volgens Stan van Houcke laat wie alleen reist zichzelf nooit achter en is het reizen een confrontatie met het vergankelijke. Achter de reizen die hij de afgelopen vier jaar voor het VPRO-radioprogramma 'Ongehoord' maakte zat geen vooropgezet plan. Waar hij zich ook bevindt: in de stilte van de Gobiwoestijn, op een verlaten berg in UmbriŽ, in een uitgestorven vissersplaats nabij het Aralmeer, op een nieuwe brug in Bagdad, midden in het gebombardeerde hart van Beirut, langs een afgelegen straat in Diyabakir, altijd weer ziet de reiziger zichzelf weerspiegeld in de omgeving. En zo draait het alleen-reizen opnieuw uit op melancholiek stemmende ontmoetingen. Stan van Houcke laat zich op zijn reizen leiden door het toeval, hooguit met een gedicht of een losse gedachte in het achterhoofd.
ISBN: 904500271X

 

Recensie Nederlands Dagblad

home