Radio
Gotland: de gouden Hanze


Visby was tussen 1200 en 1400 de belangrijkste stad van Noord Europa . Alle schepen van Duitsland naar Zweden en Rusland deden Visby aan. De stad heeft een prachtig behouden wal die in 1995 tot werelderfgoed van de Unesco werd verklaard. Een reportage van Ronald van den Boogaard en Stan van Houcke, uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Het Onverzadigbaar Amerikaans Imperium


Interviews met vooraanstaande en onbekende Amerikanen over de ware drijfveren van ís werelds enige supermacht. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
De Arabische Wereld en Europa


Bijna 300 miljoen Arabieren leven langs de grens van Europa. 300 miljoen buren, levend in een regio die op exploderen staat. Een serie over de relatie tussen de Arabische wereld en Europa, aan de hand van een rondreis die Stan van Houcke door Syrie maakte, een bakermat van de Westerse beschaving. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Gewone Mensen


Authentieke verhalen van 'gewone' mensen. Een serie van Stan van Houcke. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Olie: bron van Amerikaanse terreur


Serie van Stan van Houcke over olie, bron van de Amerikaanse terreur, brandstof van de macht. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Van Grift tot Cunera: Utrecht


Ronald van den Boogaard en Stan van Houcke wandelen van Rhenen over de Grebbeberg via het gehucht Achterberg naar Veenendaal. Een tocht vol ontmoetingen met Nederlanders die op hun beurt vol verhalen zitten over de stralende hemel van de heilige Cunera en de duistere hel van de zwarte kousengemeente, door historische bossen, langs oorlogsgraven en hellehonden, onder eeuwenoude eiken en beuken, op bezoek bij een drumband van verstandelijk gehandicapten, pratend met een flierefluitende fietser. Uiteindelijk vind het zwervende tweetal rust in een laat gotische kerk, die aan de oever van een machtige stroom als een schitterende parel boven een millennia oud dorpje uitsteekt. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Aanhoudend jaren '50


Stan van Houcke gaat terug naar Ede waar hij zijn lagere- en middelbare schooltijd doorbracht, en waar de jaren '50 tot diep in de jaren '70 duurden. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
De dagelijkse terreur van Israel.


Tijdens de militaire inval in Palestijns territorium, in april van dit jaar, reisde Stan van Houcke door het belegerde gebied, zag wat er werkelijk gebeurde en sprak er met talloze ooggetuigen van de IsraŽlische terreur. Een weeklang reportages en interviews vanuit oorlogsgebied. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Het Schone en het Sublieme.


Vijf uitzendingen met dichters en schrijvers in het kader van het schone en sublieme. Onderzocht wordt het spanningsveld tussen afstoting en fascinatie, 'het sublieme'. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Het Terrorisme


Een open, technologisch geavanceerde samenleving is niet voor honderd procent te beveiligen, zelfs niet als de democratie uit angst verandert in een totalitaire staat. Met andere woorden: terrorisme blijft niet alleen een dreiging maar ook een realiteit. Tegelijkertijd zal de terreur steeds gewelddadiger worden. Vijf interviews uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Globalisering


Een weeklang reportages, interviews en discussie over globalisering en de negatieve werkelijkheid van de vrije markt. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
De waardigheid van het nietsdoen


Een weeklang op zoek naar die waardigheid van het nietsdoen, een gedachte die vreemd is aan de westerse cultuur, waar tijd geld is en het nietsdoen gelijk staat aan het plegen van een zonde. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
De macht van het weerloze


De korenwolf en het slakje blijken in staat grote bouwprojecten stil te leggen. De economische schade versus Europese beschermingsregels. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Vreemde verhalen: ongehoord


Het verslag van een verblijf van Stan van Houcke in ServiŽ en Montenegro. Hij maakte daar samen met de nationale dichter Njegosh een reis naar het zuiden van Montenegro om daar het mausoleum van Njegosh te bezoeken, en zo de Servische cultuur te bestuderen. Daarna praat Stan zelf met schrijver Matthijs van de Port, die het boek het einde van de wereld schreef. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Vreemde verhalen: ongehoord


Na een rondleiding in het Stalin Museum in Gori, blijft Stan van Houcke met ťťn klemmende vraag achter: hoe is het te verklaren dat zowel Stalin als zijn compagnon Beria, beiden GeorgiŽrs waren. Heeft het te maken met het machismo, het wapen van de eeuwenlang gekleineerde Georgische man? Stan van Houcke reisde twee weken door dit Kaukasische land. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...
Liefde voor wat is, maar niet benoemd kan worden


Ten zuiden van de stad Groningen woont de dichter Rutger Kopland. Stan van Houcke reisde er heen om te onderzoeken in hoeverre de invloed van het landschap spreekt uit zijn gedichten. Uitgezonden door VPRO-radio.  

Luisteren...

home