Nieuws 2001
 nieuws 1998   nieuws 1999 | nieuws 2000  | nieuws 2002 |  home

eind december

Van de drie Royal Marine Commandos die deelnamen aan  de bevrijding van Walcheren waren er tot op heden twee goed gedocumenteerd. Over 48 RM Commando verscheen al in 1946 een boekje (48 Royal Marine Commando : the story 1944-1946), in 1963 gevolgd door de memoires van de commandant James L. Moulton (Haste to the battle : a Marine Commando at war). 41 RM Commando kwam pas veel later in 1996 aan bod met de publicatie van They did what was aksed of them : 41 (Royal Marines) Commando 1942-1946 van Raymond Mitchell. Van Mitchell (inmiddels overleden) verschenen eerder dit jaar zijn memoires (Commando despatch rider). Het derde commando, 47 RM Commando, bleef tot op heden zonder boekwerk, maar de medisch officier, John Forfar, dichtte dit gat en brengt nu het boek "From Omaha to the Scheldt : the story of 47 Royal Marine Commando" uit. In dit 400 pagina's tellende rijkelijk geïllustreerde boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan de strijd op Walcheren (p. 176-249), het kruis van Valkenisse (p. 250-262), de persoonlijke herinneringen van Harry H. Schat, de Dishoek affaire, de periode op Beveland etc.

Prijs: £ 20
ISBN 1-86232-149-3
Uitgever:  Tuckwell Press
The Mill House
Phantassie, East Linton, East Lothian  EH40 3DG
Scotland
www.tuckwellpress.co.uk


begin december

De in 1930 geboren mevr. J. Kramer-Vreugendhil promoveerde als 'laatbloeier' op een proefschrift getiteld Eilandbewoners : bezetting en inundatie in drie Walcherse dorpen : Aagtekerke, Grijpskerke, Meliskerke 1918-1950. Mevr. Kramer, zelf dochter van  de gereformeerde predikant van Meliskerke, probeert in haar 332 pagina's tellende boek een analyse te geven van het leven in drie Walcherse dorpen vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog, waarbij sociale, religieuze en bestuurlijke aspecten een hoofdrol spelen.

ISBN 90-9015187-7
Uitgave:  J. Kramer-Vreugdenhil
Rembrandtlaan 1
5581 JP  Waalre
Distributie:  ADZ
Postbus 140
4380 AC Vlissingen
e-mail: adz@ciceronet.nl


eind november

Eind november verscheen: Een ophitsend geschrift in Zeeland : hoe Trouw in de oorlog in Zeeland kwam, daar werd verspreid en ook gedrukt. Auteur Mr. Jan P. van Alten heeft zelf in het verzet gezeten en was één van de organisatoren van het Trouw-werk in Zeeland. Het boek beschrijft in detail de geschiedenis van het ondergondse blad Trouw in Zeeland. 67 pag., illustraties.

ISBN 90-9015133-8
Uitgave:  mr. J.P. van Alten
Badhoevedorp
Distributie:  ADZ
Postbus 140
4380 AC Vlissingen
e-mail: adz@ciceronet.nl


half november

Dat niet alleen de Stichting Bunkerbehoud actief is met het behoud van bunkers blijkt uit bijgaand artikeltje over activiteiten in Hoek van Holland (ingezonden door Klaas Willem Diepersloot).


november

Verwachte publicatie van:
"Pontius Pilate's bodyguard : a history of the First or Royal Regiment of Foot" van Robert H. Paterson. Het betreft een geschiedenis in 2 delen (£85.00) van The Royal Scots, waarvan dl. 2 de periode 1919 tot 2000 beschrijft. Het 7th/9th Battalion The Royal Scots was onderdeel van de 52nd Lowland Division en nam deel aan de bevrijding van Vlissingen en Middlburg in november 1944.3 november

Openstelling van de onlangs vrijgekomen bunker type 143 (Artilleriebeobachtungsstand mit kleinem Artilleriebeobachter) aan het Oranjebolwerk te Vlissingen. Georganiseerd door de Stichting Bunkerbehoud. Een kleine expositie zal verzorgd worden in de nabijgelegen Oranjemolen, waar tevens een boekentafel ingericht zal worden met recente en minder recente publicaties op het gebied van bunkers & oorlog in Zeeland e.o.oktober

Begin oktober verscheen "Küver-bunkers : kustverdediging van de Luftwaffe in Nederland, Neue Westwall 1942" van de hand van Klaas van Brakel en Jeroen Rijpsma. Dit boek handelt over gestandaardiseerde verstärkt feldmäßiger (V.f.) bunkerontwerpen van de Luftwaffe t.b.v. de Küstenverteidigung (Küver). Restanten van deze typen van bunkers zijn terug te vinden in de voormalige Luftwaffe-complexen langs de kust, zoals Terschelling, Bergen, Zandvoort,  Hoek van Holland, Goeree, Haamstede etc. Het 52 pagina's tellende boek is rijkelijk voorzien van illustraties, zoals bunkerplattegronden, tekeningen, foto's en plattegronden. Van co-auteur Rijpsma verscheen eerder Bunkers op Voorne (1999).

Prijs  € 14.95

Uitgave:
Rijpsma Drukkers
Emmastraat 12
3181 GE  Rozenburg
tel. 0181-212991
fax 0181-218898oktober

De PZC van 2 oktober besteedt aandacht aan de komende verschijning van het boek "Slagveld Sloedam" van René E. Hoebeke. Het boek handelt over de militaire strijd om de Sloedam in de jaren 1940 & 1944, maar geeft bovendien de oorlogsgeschiedenis van de omringende gemeenten Arnemuiden, Nieuw- en St. Joosland en 's-Heer Arendskerke. Gebaseerd op zeer vele documenten uit militaire archieven uit binnen- en buitenland, correspondentie/interviews met veteranen, en voor de lokale geschiedenis uitgebreide raadpleging van gemeentearchieven en interviews met vele inwoners. De jarenlange voorbereidingen van het boek zijn in een afrondende fase en het verschijnt dan ook mogelijk begin 2002.

Meer informatie op de website van de auteur: www.hoebeke.com


september/oktober

Cats brengt weinig nieuws...

Journalist Jacques Cats heeft de gave "oud nieuws" of zelfs helemaal geen nieuws tot "nieuws" te maken, getuige een tweetal bijdragen aan de PZC van de afgelopen weken.

Onder de kop "Mussert brengt weinig nieuws" besteedt Cats op 6 oktober aandacht aan het beschikbaar komen van het BVD-dossier van NSB-leider Anton Mussert. In plaats van dit dossier zelf te raadplegen, gaat hij echter te rade bij "G. van der Ham, samensteller van het tweede en laatste deel van Zeeland in de periode 1940-1945". Van der Ham kent zelf het BVD-dossier ook niet, zodat er alleen gespeculeerd kan worden dat er wellicht niet veel bijzonders voor Zeeland in kan staan. Groot nieuws...  !!

Op 29 september geeft hij onder de kop "Vernederd en verslagen" aandacht aan het "onlangs tevoorschijn" gekomen dagboek van C.L. La Lau over Middelburg in de meidagen van 1940. Dat dit relaas, onder de titel "De laatste dagen in mei 1940 van de oorlog in Middelburg, opgetekend door C.L. La Lau, toenmalig matroos ZM 10946 bij H.M. Marine" al vele jaren  in het gemeentearchief van Middelburg ligt (nu in het Zeeuws Archief) schijnt Cats te zijn ontgaan.


september

Half september is dan eindelijk de al sinds 1994 geplande uitgave "Festung St.-Malo : een eindstrijd tot het uiterste, 5 aug.-2 sept. 1944" van Hans Sakkers verschenen. De nummering binnen de St-serie vertoont nu geen gaten meer... Uitgebreid wordt beschreven de eindstrijd om de Atlantikwall-Festung St.-Malo, waarbij vooral ook aandacht uitgaat naar het eilandje Ile de Cézembre, dat de toegang tot de haven afsloot. De napalmbombardementen en vasthoudendheid van de Duitse verdedigers geven een uniek beeld van de strijd in West-Europa. Het boek is uitgegeven door Hans Sakkers zelf en dan ook bij hem verkrijgbaar, evenals bij verschillende gespecialiseerde militaria- c.q. vestingbouwkunde-boekhandels.

Klik hier voor een bespreking van het boek in de PZC van 22 september 2001.juli

Nieuw boek gepubliceerd van de hand van Raymond Mitchell, die eerder de geschiedenis van 41 Royal Marines Commando beschreef. In zijn boek "Commando despatch rider" vertelt Ray Mitchell ditmaal zijn eigen belevenissen als motorordonnans bij 41 RM Commando gedurende de strijd in Noord-West Europa. Ruime aandacht wordt geschonken aan de landing op Walcheren en de periode daarna als bezettingstroepen op Zuid-Beveland. De auteur Ray Mitchell overleed plotseling eind augustus 2001, vlak na het uitkomen van zijn boek.

Details zijn te vinden op de website van de uitgever Pen and Sword Books.juni

Verschenen: "The fighting Fifty-Second Recce : the 52nd (Lowland) Divisional Reconnaissance Regiment in north-west Europe, September 1944 to March 1946" door Carl Shilleto. Geschiedenis van het verkenningsregiment van de 52nd (Lowland) Division dat in oktober-november 1944 ingezet was in de Breskens Pocket (Aardenburg) en op Zuid- en Noord-Beveland (Goes, Oostkerke, Kortgene). Geïllustreerd met foto's, kaarten en documenten. Chapter II: The armoured water rats (p. 37-60) handelt grotendeels over de inzet in Zeeland.

ISBN 0-9538677-1-4

Prijs  £ 14.99 / $ 22.99

Eskdale Publishing
Eskdale House
46 St Olaves Road
York
YO30 7AL
Great Britain24 april

Verschenen: "With the Jocks : a soldier's struggle for Europe 1944-45" door Peter White. De 24-jarige Lieutenant Peter R.R. White diende bij de King's Own Scottish Borderers en was ten tijde van landingen op Walcheren Second-in-Command Carrier Platoon, 4th Battalion King's Own Scottish Borderers. White hield, tegen de regels in, een dagboek bij, waarop dit lijvige boek (488 pag.) is gebaseerd. Hierin wordt een levendig beeld geschetst van de strijd in Noordwest-Europa vanaf Vlissingen tot aan Bremen. De eerste veertien pagina's zijn gewijd aan The attack on Walcheren Island. Het boek is voorzien van vele tekeningen en portretten van de hand van  de auteur, die na de oorlog succesvol portretschilder werd. White overleed in 1985.

Details zijn te vinden op de website van de uitgever: Sutton Publishing.begin februari

Nieuw verschenen: "De Atlantische Muur, dl. 1: De bouwheren" van de hand van de Knokse geschiedvorser Alain Van Geeteruyen. In 96 pagina's tekst en vele foto's wordt een beeld geschetst van de verschillende instanties en militaire eenheden die betrokken waren bij de aanleg van de Atlantikwall aan de Belgische kust. Doordat Zeeuws-Vlaanderen militair gezien in een sector samengevoegd was met een gedeelte van de Vlaamse kust, komen ook geregeld Zeeuwse elementen aan bod. De vele foto's zijn aangevuld met organogrammen, overzichten, kaarten etc.


(klik op afbeelding voor vergroting)

Prijs: 495 BFR

Uitgeverij De Krijger
Dorpsstraat 144
B-9320 Erpe
België
tel. 053-808449
fax 053-808453