Dermoid Sinus

 

De Dermoid Sinus; een erfelijke, aangeboren afwijking bij de Rhodesian Ridgeback

 

Op 8 juni werd in mijn kennel het 3e nest geboren, uit de uit Amerika geimporteerde teef “Kwetu’s Springtime in Holland” en de door mijzelf gefokte reu “Holmland Owl’s Rafiki Cali”. 

Cali komt uit een nest zonder ridgefouten of Dermoid Sinus. Kana, de moeder, heeft (zo bleek later) 1 nestbroer met een Dermoid Sinus op een ongebruikelijk plaats, aan de basis van het oor.

 Hoewel het nest er in eerste instantie geslaagd uitzag; 6 pups waarvan 1 met een ridgefoutje (1 kroon), bleken er helaas 4 pups een DS te hebben in het halsgebied.

Als fokker sta je dan voor de keuze; euthanaseren of opereren. Veel informatie over operatie van de DS was helaas niet voorhanden (vandaar dit stukje), maar na gesprekken met een aantal fokkers en eigenaren van geopereerde pups en met een chirurg die hier veel ervaring mee heeft, Dr. Sjollema, heb ik besloten mijn pups niet te euthanaseren. Voornaamste reden was het feit dat Dr. Sjollema rond de 50 pups met DS heeft geopereerd en er naar zijn zeggen maar 2 uiteindelijk onoverkomelijke problemen hebben gekregen na de operatie.

Gelukkig had ik een lange wachtlijst met geinteresseerden voor mijn pups en bleken er maar enkele af te zeggen na de ontdekking van de DS. Uiteraard hebben de potentiele eigenaren allemaal uitgebreid uitleg gekregen over de DS, de operatie die de pup nodig zou hebben en de gevolgen ervan. Hierbij is ook duidelijk gemaakt dat de hond nooit naar tentoonstellingen zou kunnen gaan en er absoluut nooit mee gefokt mag worden. Aangezien dit voor de meeste van hen toch al niet in de planning zat, de meeste mensen willen toch gewoon een huishond, leverde dit geen problemen op. Op de leeftijd van 8 weken zijn de pups naar hun nieuwe tehuizen vertrokken.

Op de leeftijd van 12 weken zijn mijn pups, waarvan ik er zelf 1 gehouden heb (Kiku), in de Amsterdamse Spoedkliniek door Dr. Sjollema geopereerd. Uiteraard waren de eigenaren zenuwachtig en was het een lange dag voor ons allemaal. Ik heb alle 4 de operaties (2 per dag) bijgewoond. Alle 4 waren geslaagde operaties, bij 2 pups bleek de DS miniscuul en makkelijk te verwijderen (binnen het uur waren ze klaar), en bij de andere 2 zat de DS vast op een wervel, maar bleek gelukkig niet verder te lopen. 

Het herstel van de pups verliep verbazend snel, de avond na de operatie (we mochten ze direct meenemen na de ingreep) liepen ze alweer rond te rennen! Ze hebben allemaal een nekverband gekregen, dat 2 weken moest blijven zitten. Na aanvankelijk even onwennig te zijn, hadden de pups weinig last van dit verband. Uiteraard mochten ze deze 2 weken even niet spelen met soortgenoten, maar daarvoor in de plaats kun je natuurlijk andere dingen doen, lekker wandelen, naar de stad, op visite etcetera. Socialisatie hebben ze dus niet gemist. De puppie-cursus, die ik voor mijn eigen pups zelf geef, kon ook gewoon, zij het iets aangepast, doorgaan.

Bij mijn eigen pup, Kiku, is 1 keer wat vocht onder de wond weggezogen, maar verder hebben zich ook geen complicaties voorgedaan. Omdat ze tijdelijk geen halsband konden dragen hebben we alle pups al jong gewend aan een tuigje, waar ze dus nu probleemloos aan konden lopen. Op zijn tijd rust, in de bench, bleek ook weinig problemen op te leveren. Pups herstellen nu eenmaal razendsnel en denken niet na bij een verband of een tuigje, ze passen zich gewoon aan en zijn er niet minder vrolijk onder!

Al met al kan ik zeggen dat ik absoluut geen spijt heb gehad van mijn beslissing. Ik was erg onder de indruk van de kunde van de chirurg en vooral van het herstelvermogen van mijn pups. Hopelijk kunnen zij nu de volgende 14 jaar als huishond hun eigenaren veel plezier bezorgen! 

Uiteraard zal er niet met hen gefokt worden (hierover zijn strikte afspraken gemaakt en is een contract getekend) hetzelfde geldt overigens voor hun sinus-vrije nestgenootjes. Ook de moeder is inmiddels gecastreerd.

De totale kosten van de operaties bedroegen rond de 4000 gulden (uiteraard door mij betaald); niet gering, maar als je geld wilt verdienen moet je geen honden fokken,.."

.

  klaar voor de operatie

 

  het witte strengetje is de ds 

 

  hier is de ds los-geprepareerd

 

een nekverband is noodzakelijk! Door al het losse vel in de nek ontstaat er anders vocht tussen de onderliggende lagen

 

Kiku met verband en een tuigje om.
 Zit nog lekkerder dan een halsband eigenlijk!

 

  Toch wat vocht onder de wond ontstaan

 

maar dit was na 1x weghalen alweer over. Nog wat irritatie door het verband, maar dat was ook snel weer over.

 

Bij de andere 3 pups waren er totaal geen complicaties. Dit is Amana, zij had er zelfs 2, alletwee in de nek

 

 Amana is prachtig genezen. Twee weken na de operatie 

 

 Kiku 6 months old. There isn't even a scar anymore.