Zonne-energie 2

Op 10 juli 2003 is de eerder afgeleide, toen nog theoretishe dagproductie van 2.5 kWh bereikt. Het was op deze dag buitengewoon helder en de zon scheen praktisch de hele dag (14 uur en 48 minuten, max. instraling van kortgolvig licht was 811 Watt/m - gegevens meteostation Haarweg, WUR ).
In de periode rond de langste dag (en de hoogste zonnestand), wordt geen opvallend hoog vermogen (uitgedrukt in Watt) gehaald. Dit record blijft staan op 5 april 2003 (13.28 u - 111 Watt per vierkante meter) gedurende een opklaring tussen regenwolken. De zon stond op 44, bijna loodrecht op het dak en de lucht was zuiver. In juni staat de zon te hoog voor zonnepanelen in een vaste opstelling van 45.
Er bestaat een statistisch zeer significante relatie tussen deze zonneduur en de dagproductie. Van mei t/m augustus blijft dit beeld vrij constant. Vanaf oktober verandert de relatie tussen zonneduur en productie. Op bewolkte dagen is de productie 0,0. (zie grafiek rechts)

zonduur.gif - 6024 Bytes

  

 

Met deze meter en een stopwatch op diverse tijdstippen op dagen met ruim zonneschijn metingen verricht aan het geleverde vermogen. Vooral tijdens opklaringen tussen regenbuien (heldere lucht!) was het vermogen relatief hoog.


Het effect op het verbruik
Violet: wekelijks gemeten verbruik per dag.
Groen: wekelijks gemeten productie per dag (18-19% van het totale gebruik).
(violet is gesommerd op groen, dus oppervlak groen+violet geeft het totale verbruik weer)

Effect seizoen en max. instraling .
Tussen april en september is de maximum haalbare productie (dus op zeer heldere, zonnige dagen) niet erg verschillend. Pas na september wordt dit verschil goed merkbaar. Het maximum op uitzonderlijk heldere dagen begin november 2003 ligt duidelijk 1 kWh lager dan wat in de zomer haalbaar is. Midwinter (18 dec.) is nog 1,25 kWh haalbaar. In de winter is het rendement als percentage van de instraling door de zon veel hoger (35%) dan in de zomer (11%). Op 10 juli is de maximuminstraling (kortgolvig licht) 810 Watt/m, en de max. productie  92 Watt/m. Op 18 dec. zijn de cijfers 224 Watt/m en 79 Watt/m (figuur hieronder, tijd op de X-as is UTC), bij een luchttemperatuur van 4C.

 dagproductie.GIF - 6075 Bytes