Willem Barentsz Festival
 

Het 2de Willem Barentsz Festival staat in het teken van een nagenoeg compleet retrospectief van Igloolik Isuma Productions, Inc. De bekendsten van dit Inuit-filmcollectief uit Nunavut zijn de Inuk-jager en regisseur Zacharias Kunuk en de in New York geboren producent Norman Cohn. Hun werk geeft een goed beeld van de snelle verandering van de leefomstandigheden van de Inuit in Canada, door onder meer de veranderde sociaal-economische situatie en de versnelde klimaatverandering.

 

Isuma 1: Kiviaq versus Canada
2006 48 min Documentaire

Regie: Zacharias Kunuk

Zacharias Kunuk travels to Edmonton to meet Kiviaq, Canada’s first Inuit lawyer, who was also a former golden gloves boxing champion, a city Alderman, and the only Inuk ever to play on the Edmonton Eskimos CFL football team. Kiviaq’s official life story bears testimony to the treatment indigenous of the Canadian Arctic have endured for generations due to the government’s inhumane colonial policies. Now dying of cancer, the lifelong fighter is embroiled in the last and most important fight of his life, as he sues the Canadian government to secure for Inuit people something they deserve, but never had – the same official status as all the other aboriginal peoples of Canada.

An important political documentary about indigenous human rights, Kiviaq versus Canada focuses on Canada’s colonialist policies in the Arctic over the last 100 years, Canadian law and the current status of Inuit in Canadian society.Isuma 2 : Qaggiq - Gathering Place
1989 58 min. drama.
Regie: Zacharias Kunuk.
Producent: Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
Een kijkje in het dagelijkse leven van een Inuit gemeenschap rond 1930. Het is laat in de winter en vier families bouwen een qaggiq, een grote gemeenschapiglo om de komst van het voorjaar te vieren met spelen, zingen, en drumdansen. Een jongeman zoekt een vrouw, maar de vader van het meisje zegt nee, de moeder zegt ja.

 

Isuma 3 : Nunaqpa - Going Inland
1991 58 min. drama.
Regie: Zacharias Kunuk.
Producent: Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
Zomer rond 1930, de tijd van nunaqpa, van het trekken naar het binnenland, de zoektocht naar en jacht op zomervette kariboes, zodat er genoeg vlees voor de strenge winter is. Twee Inuit gaan op kariboejacht, terwijl het oude echtpaar aan de kust blijft wachten op hun terugkomst.
 


Isuma 4 : Kunuk - Family Reunion
2004 48 min. documentaire.
Regisseur: Zacharias Kunuk.
Producent: Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
De familieleden van Zacharias Kunuk, elk met hun eigen talenten en vaardigheden, komen samen in Zacharias’vaders geboorteplaats Sioraajuk, een traditioneel Inuitkamp op Baffin Eiland. In de zomer is het 24 uur licht. Twee weken lang viert de familie het jachtsucces, vist en trekt rond.Isuma 5 : Qallunajatut - Urban Inuk
2005 - 46 min. documentaire.
Regisseur: Jobie Weetaluktuk.
Producent: Katarina Soukup.
Gedurende een hete, klamme zomer wordt het leven van dakloze Inuit in Montreal gevolgd. Eerst ontmoeten we Jayson Kunnuk en zijn vriend Charlie Adams, die op straat leven. In de stadsjungle komen zij Pitsulala Lyta, een Inuk welzijnswerkster van het Native Friendship Centre ’ , tegen. Zij kwam op haar zeventiende vanuit Iqaluit naar Montreal, leefde vele jaren op straat en zet zich nu in voor dakloze Inuit. De film verkent de verstedelijkte psyche van Inuit en hun binding met de duizenden jaren oude jagers- en overlevingscultuur.


 


Isuma 6 : Saputi - Fish Traps
1993 - 30 min. drama.
Regie: Zacharias Kunuk.
Producent: Pauloosie Qulitalik, Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
Aan het eind van de zomer, in de buurt van Igloolik in de jaren dertig van de vorige eeuw bouwen drie families een saputi om vis te vangen. De dagen worden korter en de jongelui dagdromen tijdens het wachten op de komst van de vis. Maar de natuur is niet altijd voorspelbaar.

 

 

 

Isuma 7 : Nipi - Voice
1999 52 min. documentaire.
RP Regie: Zacharias Kunuk.
De snelle veranderingen van traditioneel naar modern leven in Nunavut heeft macht, rijkdom en informatie in de handen van een klein aantal mensen gelegd. Verstrekkende beslissingen worden genomen door een politieke elite die minimale input krijgt van niet voldoende geïnformeerde burgers, die verspreid over enorme afstanden wonen.

 

 

Isuma 8 : Nanugiurutiga - My first Polar bear
2000 - 28 min. documentaire.
RP Regie: Zacharias Kunuk.
Vergezeld door zijn vader en grootvader vangt de twaalf jaar oude Joshua Kunuk zijn eerste ijsbeer.

Isuma 9 : Ajainaa! Almost!
2001 52 min. documentaire.
Eerste van een driedelige tv-serie Unikaatuatiit (verhalenvertellers) waarin Inuit-elders (ouderen) uit Igloolik discussiëren over het vroegere en het hedendaagse leven. Onderwerpen zijn o.a. de westerse onderwijsmethode, overlevingstechnieken zoals het redden van een drenkeling en het verschil tussen nomadisch en dorpsleven. Geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door de Uqallangniq Elders Group.

Isuma 10 : Artcirq - Circus’
2001 - 52 min. documentaire.
RP
In 1998, nadat twee van zijn vrienden zelfmoord hebben gepleegd, zet de Canadees Guillaume Saladin in Igloolik het circusproject Artcirq voor jongeren op. Zoals in de gehele Arctis raken veel jongeren in Nunavut ontworteld en een hoog aantal maakt een eind aan hun leven. In dit project wordt een link gelegd tussen enerzijds circusvaardigheden en rockmuziek, en anderzijds keelzang, dans en verhalen uit hun traditie. Jongeren vinden een doel als zij voor de gemeenschap een voorstelling op de planken zetten.

Isuma 11: Arvik! - Bowhead!
1998 - 52 min. documentaire.
Regie: Zacharias Kunuk, Paul Apak Angilirq. **
In 1994 kondigde de 95-jarige Inuit-elder, Noah Piugatuk aan dat hij voor zijn dood graag nog één keer Bultrugvlees wilde proeven. Nabij Igloolik vangt Piugatuk’s schoonzoon een walvis. Enkele maanden later worden de Inuit-jagers voor illegale walvisjacht aangeklaagd en moeten voorkomen. In juni 1996 laat de regering alle aanklachten vallen en in augustus 1996 verzamelen Inuit-jagers uit de gehele Arctis zich in Repulse Bay om, na 40 jaar, de eerste legale Bultrug te vangen.

Isuma 12: Angakkuiit - Shaman Stories
2003 - 48 min. documentaire.
Regisseur: Zacharias Kunuk. Producer: Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
De mondeling overgeleverde geschiedenis en ervaringen met de laatste, praktiserende sjamanen uit Igloolik en omgeving. Geïnterviewd worden mensen van jong tot oud, van scholier tot politicus. Allen zijn het er over eens dat het sjamanisme nog altijd levend is.

Isuma 13: Inuit Piqutingit - What Belongs to Inuit
2006 49 min. documentaire.
RP
Een groep Inuit-elders uit Nunavut maakt een rondreis langs de grootste musea in Noord-Amerika om de collectie kleren, jachtvoorwerpen en speelgoed gemaakt door hun Inuit-voorouders te bekijken.

Isuma 14: Atanarjuat - The Fast Runner .
2001 - 167 min. speelfilm.
Regie: Zacharias Kunuk. producer: Paul Apak Angilirq, Norman Cohn en Zacharias Kunuk.
Deze prijswinnende film maakte de Inukjager en filmmaker Zacharias Kunuk wereldberoemd. De film en was internationaal als eerste te zien op het Rotterdamse Filmfestival en kort daarna in het Filmhuis Den Haag. Het is de eerste speelfilm gemaakt door de Inuit uit Nunavut over een van de vele legendes van de Inuit in Igloolik. Het vertelt het verhaal dat vandaag de dag nog steeds aan Inuit-kinderen wordt verteld om duidelijk te maken dat gemeenschapsbelang boven individueel belang gaat. Wanneer het eerste millennium aanbreekt ligt in het Oosten het kwaad’ op de loer in de hoedanigheid van een onbekende sjamaan. Tussen twee families ontstaat een breuk door macht, jaloezie, moord en wraak. Twee broers, Amaqjuaq, de oudere en sterke, en Atanarjuat, de jongere en snelle loper, worden aangevallen. De eerste wordt gedood, de tweede weet te ontkomen. Hij moet rennen voor zijn leven en bindt de strijd aan met natuurlijke en bovennatuurlijke krachten. Na enige tijd keert hij terug naar zijn gemeenschap. Kan de harmonie tussen de families uiteindelijk worden hersteld?

 

 

 

 

Aangezien de nieuwste film ‘The Journals of Knud Rasmussen” in première zal gaan op het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2007, is er uiteindelijk helaas geen toestemming meer verleend voor een voorvertoning op het Willem Barentsz Festival. De openingsfilm van het festival wordt een andere nieuwe film van Zacharias Kunuk: Kiviaq versus Canada.

 


The Journals of Knud Rasmussen
2006 112 min. speelfilm.
Regisseur, co-writer: Zacharias Kunuk en Norman Cohn.
Producent: Zacharias Kunuk, Norman Cohn, Elise Lund Larsen en Vibeke Vogel.
Nunavut cast: Pakak Innukshuk, Leah Angutirnarik, Neeve Uttak, Samuelie Ammaq,
Eugene Ipkarnak, Abraham Ulayuruluk, Natar Ungalaaq (speelt ook in Atanarjuat) en Peter-Henry Arnatsiaq (speelt ook in Atanarjuat).
Groenlandse cast: Sofie Danielson, Piuaitsoq Petersen, Qillaq Danielsen, Juaanna Platou.
Deense cast: Jens Jorn Spottag (Knud Rasmussen), Jakob Cedergren (Therkel Mathiassen), Kim Bodnia (Peter Freuchen).

Deze nieuwste film van Igloolik Isuma Productions, Inc toont - vanuit het perspectief van de Inuit - de unieke ontmoeting in 1921 tussen poolreiziger Knud Rasmussen, zijn expeditieleden en een aantal Inuit en hun angakoq (sjamaan). Rasmussen krijgt toestemming om aan de angakoq vragen te stellen, die daarop uitvoerig antwoord geeft. Verder reizend, ontmoet Rasmussen een angakoq die zich tot het Christendom heeft bekeerd. De film is niet zozeer een reisverslag als wel de eerste eigen vertelling van hun geschiedenis. Een verhaal met een duidelijke boodschap. De film is in het Inuktitut, de taal van de Inuit en is Engels ondertiteld.

Knud Rasmussen (1879 1933), half Groenlander half Deen, was de leider van de 5 e Thule expeditie. In 1921-1924 reisde hij als eerste met hondensleden van Groenland via de Noord-Canadese kustlijn naar Barrow, Alaska. Hij had het voordeel om in Groenland te zijn opgegroeid, kende de Inuit-gebruiken en sprak Groenlands, wat een dialect is van het Inuktitut. Op zijn reizen in de Arctis onderzocht Rasmussen niet alleen de zichtbare wereld van sneeuw en ijs maar ook die van ziel en geest.
www.sila.nu