MET  HET  VOLSTE  RESPECT  ACHTER  DE  KARPER  AAN
Het vissen op de cyprino carpio, ofwel de karper, lijkt de hoogste graad van recreatiesport bereikt te hebben. 'Catch and release', vangen en vrijlaten,is wereld-wijd de gedragscode in dit boeiende gevecht tussen man en vis. Hoe dik en hoe groot de gevangen karper ook mag zijn, hij wordt onmiddellijk teruggezet. De meeste Nederlandse karpervissers zijn aangesloten bij de Karperstudiegroep Nederland. Een club die het 'respect voor de karper' als uitgangspunt hanteert.
Roy Alofs heeft weer eens een karper op het oog. De zoetwatervis spookt. door zijn hoofd. "Goh, wat zal de karper aan het doen zijn?, vraag ik me honderd keer per dag af. 'Roy, wat ben je afwezig', zeggen mensen tegen me. Ik weet dat ik moet wachten tot de karper er klaar voor is. Het moet voorbereid worden. Terwijl ik juist iemand ben die absoluut geen geduld heeft. Ik ben een karpervisser met gecontroleerd ongeduld."In het grootste geheim stapt hij in de auto om te kijken op de plek waar hij zijn 'vriend' vermoedt. Alofs neemt de omgeving en het water in zich op. "Alleen kijken. Het gedrag van de karper mag nog niet veranderen. Misschien zie je wel iets, misschien zie je de karper zelfs zwemmen. Je zoekt de plaats uit waar je straks probeert toe te slaan."Daar worden allerlei lekkernijen in het water gestrooid. Voedsel voor de karper, opdat hij de plek zal gaan koesteren en onthouden.Nachtvorst diende zich dit jaar vroeg aan. Al midden in de topperiode van het karpervissen. "Als het water te koud is sparen ze energie, dan zwemmen ze niet meer", stelde een hevig teleurgestelde Alofs twee weken geleden. "Overigens kun je ook in de winter op karpers vissen, je vangt er dan alleen aanzienlijk minder. Je moet zoeken naar warmer, stromend water. Of naar plekken waar leliebedden zijn afgestorven."Maar nu de temperaturen wat hoger zijn geworden wordt de 23-jarige visser uit Zieuwent in de Achterhoek weer naar de waterkant gezogen. "Als je een tijd niet hebt kunnen karpervissen wordt het gevoel heel sterk, dan moet je .naar de waterkant. Zo snel mogelijk."De karper zit er nog. Het zal weer een echt gevecht worden. Wie is de sterkste, wie is de slimste? Karpers zijn intelligent,"ze bouwen ervaringen op.
Bij aas dat ze herkennen, Waar ze van weten dat er een haak aan zou kunnen zitten, tasten ze niet toe. Daarom experimenteer je telkens met iets anders. Geel fluorescerend aas bijvoorbeeld, misschien kent de karper dat niet."Alofs gaat alleen op pad. "De echte karpervissers zijn Einzelgängers, die gaan niet met z'n tweeën vissen," Zijn karpervriend Mark Zelle uit Vorden knikt instemmend. Zelfs Zelle weet niet welk water Alofs momenteel op het oog heeft. Hij zal zijn vriend ook niet stiekem volgen. Zelle heeft in een ander water een andere karper op het oog. Al weken.De karperwereld staat bol van de erecodes. De belangrijkste is natuurlijk dat de karper wordt teruggezet. "Na het maken van een foto gaat hij terug in eigen water. Daarbij is het belangrijk dat je respect toont voor de karper. Meestal is hij ouder dan ik (een karper kan veertig jaar worden, red.). Als je met de vis gaat slepen kunnen er ziektes ,ontstaan." Ook moet de karper nat worden gehouden als hij op het droge ligt. .
Het terugzetten van een karper staat wel eens aan de basis van,een verrassend weerzien. Na jaren anonimiteit kan plotseling weer een oude vriend opduiken. "Soms vang je een karper, die je 's morgens hebt gevangen; 's avonds wèer. Maar er kunnen ook een paar jaar overheen gaan. Meestal herken je hem wel; karpers hebben een specifiek schubbenpatroon. In Frankrijk zit,een karper die ik al vier keer heb gevangen."Met wedstrijdvissen hebben de twee Achterhoekse karpervrienden weinig op. Alofs: "Ik vind het gewoon belachelijk als er allemaal vissers aan de waterkant zitten. De karper krijgt een opdonder van al die lijnen en verschillend voer."Nee, dan liever het 'echte' karpervissen. "Het is een passie, een levenswijze." Meer kunst dan sport.'Met grote ergernis wordt geconstateerd dat er onder de grote groep Nederlandse karpervissers ook veel 'rotte appels' zitten. "Mannen die het niet om het gedrag van de karper gaat, die er niet rèspectvol mee om gaan, die het verpesten voor de echte liefhebber. Luidruchtige groepen die 's nachts vissen. Mede daardoor is het gedoogbeleid van gemeenten afgenomen.
's-Nachts mag je nog maar op bepaalde plaatsen vissen.'Alofs en Zelle kiezen graag voor de nacht. De karper is dan lekker in beweging. "Als het niet te koud is, één tot drie keer in de week. Bij voorkeur zonder tent. Lekker in de open lucht. En alleen als je in goeden doen bent; anders lukt het niet." Alofs vindt dat karpervissen onderschat wordt. "Er komt veel voorbereiding voor kijken. Aas, de preparatie van de boilies, deegballetjes (die meestal als voer worden gebruikt, red.), hengeluitrusting, inspectie van de werpmolens, de omgeving in je opnemen, de temperatuur van het water peilen. Vooral omdat je ze zo zwaar mogelijk wilt vangen, komt er veel bij kijken Karpers zijn het afgelopen decennium, door meer voorradig voedsel, .zwaarder geworden. Sommigen benaderen de dertig kilogram.Alofs vindt karpervissen  ook gezond. "Ik ga vaak een weekje vissen in Frankrijk. Een week overleven in de volle natuur. Als ik terug kom voel ik me geestelijk helemaal fit."
Copyright De Gelderlander, Roy Alofs en Mark Zelle

Uit "de Gelderlander " van 5 november 2003
Teug naar de Website