Vervoer van de fiets

  [fietsbus] [vliegtuig] [trein]

Bus

Het reizen met een fietsbus is goedkoop en je kunt naar veel (Europese) bestemmingen. Mijn ervaringen met Cycletours zijn goed. In de fietsslaapbus kan je (afhankelijk van je lengte) languit liggen en uitgerust aankomen. In de aanhangwagen wordt je fiets redelijk krasbestendig opgehangen. Zorg wel zelf voor gereedschap om (verplicht!) je stuur te draaien en je eventuele lowrider te verwijderen.

Vliegtuig

Voor het vervoer per vliegtuig kan je een kartonnen doos gebruiken of een plastic hoes.  Het nadeel van de doos is dat je voor de terugreis vaak een andere moet vinden of je moet hem ter plekke kunnen opslaan. Daarentegen is je fiets erg goed beschermd. De doorzichtige plastic hoes is verkrijgbaar bij de fietsvakantiewinkel (Woerden). Voorstanders hiervan roemen het voorzichtig behandelen door vliegveldpersoneel en de mogelijkheid de hoes op te vouwen voor de terugreis. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een doos. Ik heb met beide beschermingsmaterialen gereisd en aangezien er toch vaak onvoorzichtig met je fiets gedaan wordt voldoet de doos het beste. Je kunt hem ook lekker volstoppen met kleine tassen. Het lukt vaak toch wel om karton of een doos te vinden voor de terugreis.  Bij het inchecken wordt vaak gevraagd om je banden leeg te laten lopen. Dit zou vanwege de druk in het vliegtuig noodzakelijk zijn. Volgens veel fietsers is dit onnodig, de druk in het laatruim is hetzelfde als in de passagiersruimte. Je stuur moet een slag gedraaid zijn en de pedalen moet er afgehaald worden (SPD-pedalen vaak niet). Het is dus belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Op Schiphol is niets!!! Niet onderin pakken dus!  Maak aan je frame een label met je adres vast. Zeker bij een hoes is dit noodzaak. Tip: Voorkom dat je overgewicht (vaak boven 20 kilogram) moet betalen! Bagage apart van fiets inchecken bijvoorbeeld of wijzen op andere reizigers die te veel handbagage meenemen.

De doos (175x105x23cm) is op schiphol voor 20,- te koop  bij de KLM. De balie hiervoor zit in vertrekhal 2 (tussen incheckbalie 15 en 16 in) en is van 06.00 - 11.00 uur open. Reserveren voor een doos schijnt niet nodig te zijn! Heb je toch nog vragen? 020 - 649 14 76.

 Gejat uit nl.fiets. Met een tandem het vliegtuig in? Ervaring van Wouter dat de KLM dit weigert. Antwoord van Piet: Als je een fiets mee wilt nemen moet je dat altijd vooraf (dus bij de boeking) opgeven. Ook als het geen tandem is: er kan per vlucht maar een beperkt aantal fietsen mee. Het reisbureau dient dan met de vervoerder op Schiphol te bellen om te checken of er op de betreffende vlucht plaats is voor de fiets.  Tips: 1) Laat altijd op je ticket/betalingsbewijs zetten dat er een fiets mee gaat. 2) Geef bij boeking duidelijk op dat het meenemen van de fiets een "essentie" (anders gaat de reis niet door) is en geen "preferentie" (voorkeur, zonder welke de reis wel door gaat) en laat dit ook als zodanig noteren

 Verwijder de trappers, maar schroef ze niet weer vanaf de verkeerde kant in de pedalen. Als iemand de fiets achteruit rijdt knallen ze tegen het frame. Marten (gejat uit nieuwsgroep nl.fiets)

 Op de fiets naar Schiphol? Van uit Badhoevedorp, de Sloterweg nemen, kan je via een tunnel (onder de A4) naar Schiphol fietsen. Zoek eventueel de Sloterweg op bij een website met plattegronden.

Trein

Het meenemen van de fiets in de trein (naar het buitenland) is de laatste jaren niet makkelijker geworden. De NS ziet weinig brood in het meenemen van fietsen en hun service is daardoor enorm verslechterd. Bij ROVER is actuele info te lezen.

Fiets & Treinplanner op de website van de fietserbond.

Zoek via de Deutsche Bahn naar treinen en reistijden voor heel Europa. 

Terug naar home.