neophema s          splendids.JPG (25201 bytes)

neophema s zijn populaire, sierlijke en kleurrijke vogels, waarvan de meeste tenminste 2 legsels per jaar produceren en erg vruchtbaar zijn, gemiddeld leggen ze 5 eieren, die minder dan 3 weken bebroed worden. het zijn goede volierevogels, die in sommige gevallen eigenlijk gedomesticeerd genoemd moeten worden. ze hebben behoefte aan een kwaliteitsdieet van kleine zaden, fruit en verse groene takken. ze zijn volledig geacclimatiseerd, maar hebben toch een droog onderkomen nodig in de winter.de meeste gedragen zich onopvallend. als er een is die het predicaat ideaal verdient, dan is het wel de:  

 

                    bourkeparkiet (neophema bourkii)                           zijn kleuren zijn bescheiden en toch uitermate fijntjes, de roodbruine borst, de tere blauw lila tint aan de binnenkant van de vleugels. in 1957 verscheen in belgie de eerste mutatie een isabel (een pop). bij het verder kweken bleek dat ook bij de bourkeparkiet de isabelmutatie geslachtsgebonden vererft. de lichaamsveren waren geel-roze. in de loop van de jaren zijn er zijn er meer mutatie s  bijgekomen. er is momenteel al een blauwe mutatie.

                                                      bourks geel.JPG (26659 bytes)                                    

         bourkeparkiet wildkleur         bourkeparkiet gele mutatie              bourke roze mutatie

 dan is er ook nog de splendid parkiet (neophema splendida) 

 

 het zijn pronkjuwelen in de voliere. de kop,rug en flanken zijn helderblauw in verschillende tinten. de vleugeldekveren zijn groenachtig en de slagpennen (zowel grote als kleine) zijn eveneens mooi blauw. de keel is rood en de borst is geel. ook hier zijn weer verschillende mutatie s  van,

                                                                                      l grocinam.blauwcin.splend.JPG (22109 bytes)                                          

                  splendid blauw                                 splendid zilver- groen cinamon              

de buik is van de dezelfde kleur, terwijl de lange staartpennen groen zijn, geflankeerd door geel en blauw. het zijn prachtige vogels, net zo groot als hun soortgenoot de bourkeparkiet. geslachtsonderscheid is hier wel mogelijk,

spledid-m.JPG (13446 bytes)              splendidpop-m.JPG (48481 bytes)            splendidlutino-man-m.JPG (23807 bytes)           splendid-lutino-m.JPG (46405 bytes) 

wildkleur man            wildkleur pop             lutino man                   lutino pop 

   in tegenstelling tot de bourkeparkiet, waar het moeilijker is. de splendid pop mist het blauw, en de buik is groen i.p.v. geel. hier geldt dezelfde voeder en kweekwijze als bij de bourke. de jongen lijken veel op de pop en pas na de eerste rui is het mogelijk de geslachten te onderscheiden....

 

          blauwvleugel parkiet (neophema chrysostomus)

 het mannetje is aan de bovenzijde olijfgroen en het voorhoofd blauw, licht omzoomd, de teugel geel, en de borst groen, in de broedtijd wil de buik wel eens oranje zijn, de grote slagpennen zijn zwart, en de kleine slagpennen donker blauw. het wijfje is doffer gekleurd, en de grote slagpennen zijn bruin.

        blauwvleugel-m.JPG (40351 bytes)

blauwvleugel parkiet man

van aard zijn het zeer rustige en gezellige vogels. verder kun je ze vergelijken met de splendid parkiet....

 

        turquoisine parkiet (neophema pulchella)

 

een volwassen man is groen op de achterkop, nek, schouders, stuit en staartdekveren. het voorhoofd de zijkanten van de kop, de teugels, de zijkanten van de kop en de middelste kleine vleugeldekveren zijn turkoois blauw. ze hebben een rode vlek op de binnenste groep van de vleugeldekveren, de buitenste staartpennen zij geel, net als de borst, buik,anaalstreek,en onderstaartdekveren.

turqodonkergroenman-m.JPG (38215 bytes)                       turqodonkergroenopaline-m.JPG (26366 bytes)                             turqoolijfgroen-m.JPG (28827 bytes)                    turqoolijfopaline.JPG (28073 bytes)

donkergroen man             olijf man                donkergroen opaline man         olijfopaline     

de pop is groen en mist de schoudervlek, en het blauw aan de kop is bleker van kleur, op de ondervleugels hebben ze meestal witte strepen.   er zijn ook bij dit soort verschillende mutaties in de handel.

 

           elegant parkiet (neophema e. elegans)

 

een volwassen  mannetje geelachtig en olijfkleurig aan de bovenkant,de randen van de grote slagpennen en de dekveren zijn diep blauw, met iets wat lichtere vlekken, de hoofdband is ook diep blauw door lopend tot over de ogen, de onderstaartdekveren zijn fel geel, de borst is groengeelachtig. de pop is matter van kleur.

 

                 elegantfallow-m.JPG (13928 bytes)                    elegantisabel-m.JPG (16659 bytes)             elegantlacewing-m.JPG (16273 bytes)          elegantpastel-grijsvleugel-m.JPG (14780 bytes)                                                   

             fallow                               isabel                     lacewing         pastel grijsvleugel

 

naast de besproken soorten van de neophemas zijn er nog twee soorten namelijk de rotsparkiet, (neophema petrophila) en de oranjebuik parkiet (neophema chrysogaster). ze komen in onze volieres niet zo veel voor als de beschreven soorten.................

 

                                                                                                                     

      

;