Trimmen

 

Trimmen is vachtverzorging van de hond, kat en konijn.

Daaronder valt ook   Wassen

                                    Nagels knippen

                                    Oren schoonmaken

                                    Annaalklieren leegdrukken

                                    Gebit reinigen      

Afhankelijk van de vacht  houdt trimmen in

  1. PLUKKEN

  2. STRIPPEN

  3.   KNIPPEN en SCHEREN

  4.   UITDUNNEN en EFILEREN

5.   KAMMEN

Voor alle honden geldt dat ze in principe volgens de rasstandaard getrimd worden,  maar de eigenaar mag bepalen hoe de hond eruit ziet.  Alleen worden plukhonden niet bij ons geschoren of geknipt.

1 Plukken

Bv.: Bobtail, Bouviers, Schnauzers, Airdale  TerriŽr, Fox TerriŽr en West Highland White TerriŽr en een heleboel andere TerriŽr rassen en alle overige ruwharige honden met vergelijkbare vachten worden geplukt.        

Haar van een ruwhaar kruising: Bruin haar.    Westie haar: Westie haar.

Dwz. Dat de bovenste dode haarlaag met wortel en al met de hand   verwijderd wordt. Zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.     Dit is goed te zien op de volgende foto's. Deze kruising Cairn komt 2 keer per jaar. Hij loopt dan in zijn ondervacht.

Kruising Cairn gedeelte geplukt Helemaal geplukt

Als hij 3 ŗ   4 x per jaar zou komen dan kun je hem in een zogenaamde stripvacht zetten. Hij loopt er dan niet zo kort bij, maar dat is een keuze van de eigenaar.

Er zijn meer honden die geplukt moeten worden dan die geschoren worden .

Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten.

De groeipunt is erafgeknipt/geschoren, waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft waardoor het weer wil gaan groeien. Maar omdat het eigenlijk dood haar is wat is ingekort krijgt het ook niet meer voldoende voeding. Waardoor een dun soort wolhaar zich gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook fletser wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst.

Of een hond er mooi uitziet is altijd een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten.

Maar of de hond er last van krijgt is wel heel belangrijk. Het dode haar wat in de haar zakjes zit gaat jeuken en de hond begint zich te krabben. Is hij opdat moment helemaal kort geschoren dan zal hij zichzelf gaan beschadigen omdat er geen beschermende vacht meer opzit.

De laatste paar jaar ga je steeds meer honden zien met huidproblemen daar is slecht trimmen ook een "klein " onderdeel van maar welke de eigenaar een groot deel in eigen hand heeft.

Zorg dat u goed geÔnformeerd wordt en denk zelf ook goed na. Laat niet het goedkoopste tellen, want ook hier is goedkoop duurkoop!! ( Een hond scheren gaat nogal wat sneller dan helemaal met de hand plukken)

Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer herstelt heeft, dat zijn ca. 4 grote plukbeurten. Het is dus gemakkelijker een vacht te verprutsen dan te herstellen.

Het is dus ook belangrijk om een vacht goed te kunnen herkennen. Ook nadat hij verprutst is.

De eerste keer kan eventueel al als de hond 3 maand is.  Maar het is geen probleem als de hond met 6 of 7 maand de eerste plukbeurt krijgt.

 

2 Strippen

Inplaats van 2 x per jaar kort plukken is het mogelijk om de honden 4 maal per jaar te "plukken", waardoor hij in een korte harde bovenvacht blijft lopen waardoor hij er altijd goed verzorgt bijloopt.

Het is de eerste keer moeilijk om de hond toch netjes te krijgen omdat dan de helft van de vacht verwijderd wordt. Er wordt dan ca. 3 maand later de andere helft verwijderd. Dan zit er weer een nieuwe vacht onder waar de 1e keer het haar eruit geplukt is.

Begint men direct met een pup om de 3 maand te plukken dan zal het sneller lukken om hem in een stripvacht te krijgen.

Vooral bij de West Highland White TerriŽr  wordt deze techniek meestal toegepast. Maar tegenwoordig gaan de meeste plukhonden in stripvacht.
Dan kan de periode die er tussen zit variŽren van om de 3 ŗ  4 maand, afhankelijk van het ras.

Maar deze techniek is bij alle plukhonden in principe toe te passen.

Hier foto's van een Tibetaanse TerriŽr.  Het is een gesteriliseerde teef.
De eigenaar had moeite om haar klitvrij te houden.  Vandaar dat ze nu korter in de vacht is gezet dmv plukken.

De 1e  twee foto's is voor en na de eerste behandeling.

 Quinla                  Quinlakort

Nu foto's na voor en na de 3e keer plukken:

Quinlavoor1.jpg (16095 bytes)                    quilagrond+haar.jpg (8603 bytes)

Let op het kleurverschil !  De vacht is ook veel minder wollig en veel beter te kammen.

 

3 Knippen en/of scheren.                        

Welke hond mag je knippen / scheren?

Bij deze mannier van trimmen wordt de vacht alleen ingekort. Het enige verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht wat je laat staan.

Men mag alleen de enkele zachte vachten knippen.

Zoals bv. Poedel                                                       

Maltezer

Bedlington  TerriŽr

Kerry Blue  TerriŽr of

Vergelijkbare kruisingen.

Over het algemeen verharen deze type vachten niet. Ze groeien alleen erg lang door zodat het voor de eigenaar  bijna niet meer goed te onderhouden is en de vacht gaat klitten of nog erger gaat vervilten.

Meestal gebeurt dit ca om de 3 maanden.

Maar hier is een grote marge in, afhankelijk wat de eigenaar wil en op wat voor lengte de hond wordt gemodelleerd. Dit varieert tot om de 6 week tot 1 x per 4 maand.

Het belangrijkste is dat de hond geen last van de vacht krijgt.

De Maltezer  en de Yorkshire TerriŽr zijn eigenlijk ook geen kniphonden. Volgens de rasstandaard horen ze lange vachten te hebben. Maar het is de laatste jaren mode geworden om ook deze honden kort te maken.

 

4 Uitdunnen en efileren

Het uitdunnen of efileren wordt gebruikt  om het reguleren en modelleren van te overvloedig, voor de hond vaak hinderlijk, haar.

Deze manier van trimmen wordt het meest op spaniŽls en  spaniŽlachtige vachten gebruikt.

Zoals bv. Engelse cocker

Welsh springer

Engelse Setter

Golden retriever

Kruisingen met een dergelijke vacht.

 

Het lichaam van deze honden wordt uitgeplukt met de handen en eventueel mbv. een uitwolmes. Maar hier moet heel voorzichtig mee worden omgegaan. Je moet er erg voor oppassen dat je met het uitwolmes niet te veel snijdt

Op deze manier wordt de onderwol tussen de dekharen uitgenomen.

Wie zich verder wil verdiepen in vacht en vachtstructuren kan ik het boek van Rita Pouw  zeer aan bevelen.

                            Rira Pouw    Rita Pouw: 

Kammen

Er zijn ook genoeg honden en katten die alleen voor een borstel en of kam beurt komen. Een geregelde "controle" of alles goed gaat.  Ze worden dan volledig uitgeborsteld en eventuele klitten worden verwijderd zonder dat de hond of kat korter wordt gemaakt.  

pers

Vooral de perzen die thuis niet te makkelijk zijn, laten zich in de trimsalon wel makkelijk behandelen. Een zeer geregelde kambeurt houdt deze katten dan zonder veel problemen klitvrij.  Ik behandel de perzen ook altijd  zonder   narcose.   Het is altijd even uitproberen hoe vaak een pers moet komen om hem klitvrij te houden.      Dat varieert altijd van om de 4 week tot om de ca. 12 week.  Dit is mede afhankelijk van wat de eigenaar thuis met de pers kan beginnen.    

 

Home  Katten Konijnen Parasieten Borstels Wassen Foto's Kunst Links Route