CURSUS BABY- en PEUTERMASSAGE

Apeldoorn en omgeving

Docente Hetteke Koning

 Wat is Shantala babymassage?

 Voor wie bestemd?

 Problemen,.... INBAKEREN?

 Wie is Hetteke Koning?

 Reactie's van cursisten   Van liggen naar lopen

 Workshop

 Kadobon

 Baby links

 

 Home

 Aanmelden,contact,info

 

Vakgroep Shantalamassage Docenten

Vakgroep Shantalamassage Docenten

 

Wat is Shantala Babymassage?

Oorsprong:

De Franse arts Leboyer, o.a. bekend van de eerste onderwater bevalling, kwam in India in contact met babymassage. Daar is het heel gewoon dat baby's door hun moeders dagelijks worden gemasseerd. Deze vaardigheid wordt van moeder aan dochter doorgegeven. Dr. Leboyer is alom bekend om zijn kindvriendelijke aanpak. Hij was van mening dat ouders, naast alle hygiŽnische verworvenheden van deze moderne tijd, hun kroost ook warmte en geborgenheid moeten geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen. 

Communicatie:   

Het is heel normaal dat jonge ouders moeten wennen aan hun nieuwe taak in het leven. Moeder of vader ben je niet automatisch, soms heb je wat hulp nodig om in die rol te groeien.

Door regelmatig je baby te masseren, leer je je kind beter kennen, waardoor je beter zal kunnen inspelen op de behoeftes van je baby. Als je als ouder leert dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid kan geven aan je baby, zal je je minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt.

Juist dit feit wordt door de meeste ouders die een cursus babymassage doen of gedaan hebben, als het meest positief ervaren. Meestal doet de moeder een cursus babymassage met de baby, maar ook vaders zijn hele goede masseurs en kunnen door babymassage een speciale band opbouwen met hun baby. Babymassage kan door iedereen gemakkelijk geleerd worden, je hebt er geen speciale voorkennis voor nodig.

Reeds in de baarmoeder is de huid van de baby het belangrijkste communicatiemiddel. De "eerste taal" die het kind "spreekt" is "Lichaamstaal". Baby's hebben "huidhonger". Naast hun behoefte aan voeding hebben zij ook enorme behoefte om aangeraakt te worden. Inmiddels is alom bekend dat te vroeg geboren baby's in de couveuse meer levenskansen hebben en beter groeien als zij regelmatig huidcontact hebben met de ouder of verzorger. Ook voor baby's die geboren worden na een probleemloze zwangerschap is de overgang van de warme, veilige baarmoeder naar onze grote mensenwereld een enorme verandering. Zelfs een "normale" bevalling is ook een zeer ingrijpende ervaring. Alles wordt anders, zowel voor het kind als voor de moeder en vader.

Een nieuw leven, een nieuwe relatie! 

 

Hoewel in de meeste gevallen moeder en kind elkaar zonder woorden aardig begrijpen, kun je via de babymassage toch iets extraís toevoegen, iets wat van onschatbare waarde is. Door de baby regelmatig te masseren worden de zintuigen van het kindje geactiveerd, slaap- en eetritme verbeteren. De ongemakken van eventuele darmkrampjes kunnen beter opgevangen worden, als je geleerd hebt om daarmee om te gaan. Baby's die veel huilen en/of erg onrustig zijn, worden door de massage gerustgesteld en ontspannen. Baby's die zich overstrekken, hebben ook duidelijk baat bij regelmatige massage. 

Niets wordt als zo opwindend ervaren als de tastzin van de huid, want die strekt zich uit over het hele lichaam. Tast en gevoel zijn het fundament dat gelegd wordt, daarna ontwikkelen andere zintuigen zich, evenals het denken. Vooral het zien en het denken nemen steeds meer de overhand boven het reageren vanuit het gevoel. Wat je niet ziet, geloof je niet en zonder verklaring is iets accepteren erg moeilijk.  

Naast de babymassage en vele praktische tips, staat er in iedere bijeenkomst ook een thema centraal:

  • Tiltechnieken en het dragen van de baby op haptonomische wijze
  • Het belang van vertragen en in rust en aandacht met je baby bezig te zijn
  • Wat te doen bij darmkrampjes
  • De lichaamstaal van je baby
  • Ter ondersteuning van de babymassage leer je een stukje volwassenenmassage, over de kleding heen,  om zelf te ervaren wat je baby voelt
  • Ontzwangeren
  • Huil- en slaapgedrag van je baby
  • Voetreflexzone-therapie
  • Aromatherapie

Een cursus babymassage bestaat uit 4 lessen. Je kunt je aanmelden door te bellen naar (055) 3550280 of voor meer informatie op onderstaande knop 'Aanmelden / Info' te drukken.

  Aanmelden of informatie Terug naar begin

 

 

 

ApeldoornTel: 055-3550280 of 06-53357953E-mail: hettekekoning@hotmail.com