John Körver
     Cartoonist & Sneltekenaar
      “ Zeg maar KURF ”
DELFGAUW

06 - 23 97 40 20
 Info@kurf.nl
www.kurf.nl
    
      NEW : BLOG
      NIEUW :
CARTOONS FUNKTIONEEL  

Hemd van het Lijf: John Körver

zo 14 aug 2016, 9:27   reageer

 

 

Cartoonist en sneltekenaar John Körver maakt de tekeningen waar je bij staat - of zit. De 49-jarige Delfgauwenaar prijst zich gelukkig dat hij er z'n brood mee verdient.

 

1. Waarom wil je hier, bij Kobus Kuch op de Beestenmarkt, worden gefotografeerd?

"Dit is één van mijn favoriete plekken van Delft, de stad waar ik jarenlang heb gewoond. Het geeft inspiratie als je hier om je heen kijkt, of een krant leest. Hier is altijd leven. Je kunt als cartoonist niet op maandag om 09.00 uur aan je bureau zitten en denken: Nu komt de inspiratie vanzelf."

 

2. Tekende je als kind al veel?

"Ja, ik tekende veel strips na uit bladen als Eppo en Pep. Ik was altijd bezig met stiften, potloden en ecoline. Door veel na te tekenen, heb ik het vak geleerd."

 

3. Wanneer wist je dat je cartoonist wilde worden?

"Toen ik acht of negen jaar oud was. Ik vond het zo mooi om te doen... Na de havo wilde ik naar de kunstacademie. Ging ik met m'n vader naar de open dag, maar daar zagen we alleen abstracte kunst. Dan stond er zo'n grote steen met aarde erop geplakt, dat moest 'de oorsprong' voorstellen. Daarna dacht ik: laat ik maar een gewoon vak leren."

 

4. Wat heb je toen gedaan?

"Ik heb een administratieve opleiding gevolgd en vervolgens jaren als boekhouder gewerkt, onder meer bij Gist Brocades. In 1996 begon ik cartoons te maken in de krant Delft op Zondag. Rond die tijd besloot ik dat ik ervoor wilde gaan en hier m'n beroep van wilde maken."

 

5. Het wordt wel een steeds gevaarlijker beroep...

"Nou, ja, daar kun je voor kiezen. Ik ben niet iemand die grenzen opzoekt. Een grapje kan natuulijk wel, maar iemand diep en intens beledigen is niet mijn stijl. Ik heb rond het Jazzfestival weleens een tekening gemaakt, waarin stond: 'In de naam van de vader, de zoon en de heilige geest; let's jazz'. Daar kwam toen een brief over binnen, van iemand die door die tekening was gekwetst. Daar baal ik dan van, want dat was niet m'n intentie. Ik hou meer van de humor zoals die van André van Duin en Ronald Goedemondt, die van iets kleins iets grappigs maken, zonder te beledigen."

 

6. Is je werk er door de jaren heen leuker op geworden?

"Dat vind ik wel. Het is een onzeker pad dat je kiest. Komen er wel genoeg opdrachten om de hypotheek te betalen? Maar er komt steeds meer op m'n pad. Ik maak cartoons, maar ook sneltekeningen. Door een mooie opdracht van de KNVB ben ik begonnen met getekende animaties. Dat zijn filmpjes waarin je ziet hoe mijn hand een tekening maakt. Verder geef ik tegenwoordig workshops. Het wordt steeds gevarieerder."

 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...

"Zou ik nog meer proberen de mensen in de stad met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld met een eetfestijn waar allerlei culturen genieten van eten en muziek uit verschillende landen en het gewoon gezellig hebben met elkaar."

 

8. Wat doe jij anders dan andere cartoonisten?

"Dat is moeilijk te zeggen. Misschien dat ik altijd vol ben blijven houden en teken wat ik leuk vind. Soms aan de hand van het nieuws. Zo heb ik van de week een tekening gemaakt van Yuri van Gelder, die z'n sprong richting de ringen mist omdat 'ie twee biertjes vasthoudt. Met daarbij de tekst 'Lord of the drinks'."

 

9. Wat kan je niet goed?

"Koken. Je zou denken dat het opwarmen van een Unox-rookworst niet moeilijk is, maar zelfs dit ging mis."

 

10. Wil je nog iets kwijt?

"Onderzoek, als je ergens een passie voor hebt, of je daar je werk van kunt maken. Als ik dat nooit had gedaan, had ik nu nog bij Gist Brocades gewerkt."

 Vanaf 2001 houd ik mij fulltime bezig met het maken van cartoons en strips voor personeelsbladen en kranten. Daarnaast ben ik sneltekenaar op bedrijfsfeesten en recepties. Verder maak ik ook karikaturentekeningen in opdracht, geef ik cartoonworkshops en maak ik regelmatig live cartoons bij congressen en symposia.

Van origine ben ik boekhouder, heb zo’n 10 jaar lang gewerkt op de administraties van diverse bedrijven maar toen enige tijd op de centrale boekhouding van (toen nog) Gist Brocades in Delft werkte begon het te kriebelen. 1 ding was zeker, hier kon ik tot de rest van mijn leven werken, mijn pensioengat was gedicht!

Maar als je dan 65 bent, denk je dan niet “had ik maar dit gedaan of had ik maar dat gedaan” ; ik wel in ieder geval en ik besloot er voor te gaan; het was niet zo dat er meteen opdrachtgevers voor de deur stonden maar ik tekende al wel voor de lokale krant en zo langszamerhand ging het beter.(inmiddels had ik het kantoorleven de rug toegekeerd en had ontslag genomen)

Nu, zo’n 10 jaar later, kan ik zeggen dat het een goede keuze geweest is, inmiddels kan ik er mijn brood mee vedienen hoewel het nog een onzeker vak blijft. Maar ik zou nu niet meer anders willen.

Dus voor iedereen die van zijn hobby zijn beroep wil maken “ga ervoor, het kan!”
Ik ben 49 jaar en in Emerald, een moderne wijk in Delfgauw(bij Delft) langs de A13.

Foto : www.yvonnefotografie.nl
Ik heb altijd een passie gehad voor alles wat te maken heeft met cartoons, strips en karikaturen. Vroeger was ik weg van Fred Julsing en Daan Jippes; virtuozen op stripgebied. Tegenwoordig kijk ik met bewondering naar het vakmanschap van Henk Kuipers die Franka maakt. Vriend en collega Maarten Wolterink combineert een prachtige stijl met goede humor

Op t gebied van de politieke prent zijn mijn favourieten Jos Collignon, TOM Janssen en Fokke en Sukke.

Qua karikaturen is Jan OpdeBeeck onovertroffen; live karikaturisten Marion vd Wiel, Hugo Freutel en IBIS vind ik heel goed.

Ik voetbal met veel plezier bij Concordia in Delft bij de veteranen, de zgn. Engelandvaarders; al 15 jaar spelen we ieder jaar tegen een Engels team; het ene jaar daar , het volgende jaar weer hier. Helaas verliezen we meestal maar het gaat om de vriendschap en de gezelligheid.

 

Voor het clubblad van Concordia heb ik een paar jaar cartoons gemaakt, hieronder een paar.

Muziek is een grote hobby; zo’n 5 jaar heb ik met 2 vrienden een programma gemaakt en gepresenteerd op Stadsradio Delft; op de donderdagavond, Café Ratatouille was de naam met de “uitbaters” Kurf, Wub en Wits.

Geweldig leuk, eigen muziekkeuze draaien en de Delftse actualiteit op een ludieke wijze bespreken.

 

Tijdens een shoot van een getekende animatie samen met Ted en Erik van de Creative Beards

Interviewtje Delft op Zondag