Adviezen verantwoord fokken. 

 

Met deze handleiding wil ik iedereen die overweegt een nestje te fokken,een beetje op de goede weg helpen.Door de jaren heen heb ik zelf veel geleerd en daar kunt u uw voordeel mee doen.Mocht u zelf nog bruikbare tips hebben dan kunt u deze altijd naar mij toesturen.Zodat we met zijn allen een nog gezondere hond kunnen fokken,waar u zelf,de pupkoper en niet in de laatste plaats de hond zelf veel profijt van heeft.Alvast bedankt en veel leesplezier .

 

Adviezen voor de toekomstige pup koper!

 

Ben heel geduldig en ben bereid om te wachten .De meeste goed gefokte pups zijn vaak al besproken of direct na de geboorte al verkocht.Het beste is om uzelf bij een goede fokker op de lijst te plaatsen.Soms zult u ver moeten reizen voor die enige goede pup en soms is deze duurder dan de pups van broodfokkers en krantenaanbieders.Maar gelooft u mij ,het is zeker de moeite waard.En die goedkope hond uit de krant is vaak ook duurkoop,doordat deze pupjes vaak van alles mankeren en de dierenartsen zijn tegenwoordig ook niet misselijk in hun prijzen.[Er zijn uitzonderingen ,maar u heeft dan gewoon geluk gehad]Bedenk dat die zielige beelden op t.v. door onszelf instant gehouden worden,doordat u zelf dat zielige hondje een kans wilt geven.Terwijl u bij de aankoop van deze arme schat de fokker van deze pup alleen nog maar stimuleert om nog meer te fokken.Wanneer hij zijn pups niet kwijt raakt zal hij iets anders gaan doen.

 

Enkele overwegingen eer je gaat fokken.

 

 1. Stel uzelf op de hoogte van de eisen en rasstandaard die betrekking hebben op uw ras.Daarvoor kunt u informatie inwinnen bij uw rasvereniging.[i.v.m.de Mechelse herder lees de info op deze en andermans sites]

 2. De honden waarmee gefokt zal worden moeten 2 jaar zijn.Dit i.v.m. hun lichamelijke en geestelijke volgroeiing.

 3. Laat de ouder dieren controleren op eventueel lichamelijke klachten.Te denken valt daarbij aan Hd./ogentest,en andere afwijkingen die voor uw ras speciaal gevaar oplevert.Controleer zo ver als mogelijk is ,of er zich in de bloedlijnen van de ouderdieren geen andere ziektes hebben voorgedaan zoals Epilepsie.Je kunt hiervoor de Raad van beheer,eigen rasvereniging of vroegere fokkers van uw honden vragen.Een serieuze fokker zal u daar een eerlijk antwoord op geven.

 4. De ouders dienen in een goede gezondheid te verkeren en de nodige inentingen hebben gehad die niet ouder zijn dan 1 jaar.Tevens moeten ze vrij zijn van vlooien en wormen.

 5. Laat tussen het eerste en het tweede nestje een teefje loops worden zonder gedekt te worden.Als uw reu thuis woont wordt dit dus oppassen.

 6. Veel fokkers zijn actief in de hondensport,zoals b.v.KNPV,IPO,schapendrijven,Obedience,G&G,behendigheid,Flyball,show,speuren enz.Dit is een zeer goede zaak.De honden kunnen zich bewijzen en lekker actief zijn en hun kwaliteiten die zo belangrijk zijn voor dat specifieke ras tentoonstellen en behouden.Doch niet alle kampioenen zijn goed genoeg om mee te fokken.Laat u zich geen rad voor de ogen draaien en zich blindstaren op het feit dat die reu of teef een kampioen is.Andere aspecten zoals karakter/temperament ,moedereigenschappen,en ziektes zijn veel belangrijker.Er zijn nogal wat die een vreselijk karakter hebben en deze overerven.Soms kunt  u dan ook beter een iets minder mooie teef of reu pakken met een vriendelijk karakter,dan die show -kampioen met een ingewortelde agressie.Let wel niet alle kampioenen zijn slecht,dat zeg ik niet,maar er zijn er wel nogal wat.Ga bij de mensen thuis kijken en oordeel zelf!

 7. Je moet de ouder combinatie zeer goed overwegen.En niet alleen de ouders maar ook de grootouders als het even kan.Let daarbij op de gezondheid,rasstandaard,rasgebonden eigenschappen en karakter.

 

Wanneer je gaat fokken bedenk dan.

 

 1. Dat er al veel gefokt wordt,wat kun je het ras bieden?

 2. Heb je een deskundige dierenarts waar je alle vertrouwen in hebt?

 3. Kun je het financieel aan om te fokken?Fokken kost handenvol geld.Geloof me ,alleen de broodfokker houdt er aan over.Wanneer je werkt kun je vrij vragen als er zich complicaties voordoen?Ook moet er geld zijn voor de dierenarts als er iets mis gaat.

 4. Ben je bereid om het gevaar te aanvaarden om de moeder te verliezen en dat jij de pups met de hand moet grootbrengen en geloof me ,dat is een harde baan.[het komt echt voor!]

 

De "Technische kant".

 1. Zorg dat de moeder halverwege de dracht wordt geŽnt [krijgen de pups ook gelijk bescherming mee]en de pups met 6 weken.

 2. De pups met 3,4,6 weken ontwormen met een wormpasta,ze krijgen de eitjes van de wormen via de moedermelk binnen,dat is heel normaal.

 3. Geen enkel ontwormingsmiddel komt in de melkklieren om daar de eitjes te vernietigen ,vandaar.

 4. Zorg voor een grote ruime kist die goed kan worden schoongemaakt.HygiŽne is erg belangrijk.

 5. Zet de kist zo neer dat hij tochtvrij en op een veilige plek staat.Doch wel bij het gezin,[vanwege de broodnodige socialisatie].Denk eens aan de bijkeuken,keuken of de woonkamer.

 6. Let er op dat als de pups groter worden, ze dan ook meer ruimte nodig hebben om te spelen en te leren.

 7. Hang de eerste dagen/weken een warmtelamp boven de kist.

 8. Mits het zomer is of wanneer de warmte al optimaal is.Hang de lamp niet te hoog en niet te laag.In het laatste geval kunnen de pups uitdrogen.

 9. Vraag uw dierenarts om advies.

 10. Houdt het gewicht van de pups in de gaten,zo kunt u als er een te veel afvalt ,meteen ingrijpen.

 11. Doe dit elke dag en op hetzelfde tijdstip.Schrijf deze gegevens op in een tabel voor de desbetreffende pup.

 12. Maak tijd vrij om met iedere pup apart te spelen en te knuffelen,hij/zij zal er alleen nog socialer van worden.

 13. Bijons krijgen de pups van af 3 weken bijvoeding om zodoende de melktoevoer van de moeder af te gaan bouwen en de pups dadelijk op brokjes te hebben voordat ze weggaan naar hun nieuwe baasjes.

 14. Iedere fokker heeft zo zijn eigen zienswijze.Welke bijna altijd goed is.Vraag dus gewoon aan de fokker van uw hond hoe hij/zij het doet.

 15. Houdt alles goed hygiŽnisch schoon dat is belangrijk voor de pups/teef en voor uw gezin.

 

Problemen die je tijdens een bevalling tegen kunt komen.

 

 1. Wanneer de teef perst en perst en dit al een uur lang doet,zonder dat er een pup komt.

 2. Waarschuw dan onmiddellijk de dierenarts!

 3. Of de eerste pup wordt geboren en je weet dat er meer op zit en de weeŽn stoppen.

 4. Vermijd stress!!!Blijf rustig!!!!

 5. Hoge koorts en stinkende uitvloeiing of als de teef uitgeput is;BEL DE DIERENARTS!!!

 6. Ga niet met uw teefje in de auto op eigen houtje naar de dierenarts toe.Bel hem/haar eerst even op!

 7. Schrijf op wanneer de bevalling begonnen is en wanneer de pups ieder zijn geboren.

 8. Als je in spanning zit ,ben je niet meer objectief over de tijdsduur.

 9. Als het mogelijk is vraag je fokker om je te helpen.

 10. Hij/zij weet wat er moet gebeuren.En je leert zo van je fokker hoe het moet.

 11. De eerste twee dagen houden wij nachts altijd de wacht.

 12. Een matras is er zo neer gelegd in de nabij gelegen kamer.

 

En dan nog even dit.

 

Bedenk goed dat je aan het fokken van een nestje geen cent overhoudt,laat dat nooit het argument zijn om puppy's op de wereld te zetten,want u komt ontgoocheld uit.Behalve natuurlijk de broodfokkers onder ons!

Waar moet ik dan zo al aan denken?

 1. Voeding ouders/andere honden/puppy's.

 2. Dierenartskosten;entingen,ingrepen,noodgevallen ,keuringen.

 3. Materiaalkosten;bench,werpkist,warmte lampen+reservť lampen,lijnen,borstels,kommen,weegschaal,enz.....

 4. De officiŽle onderzoeken zoals de Hd.testen[F300,-]oogtesten enz.

 5. De shows,wedstrijd,trainingskosten van de ouder dieren.

 6. En de hondenbelasting in veel plaatsen verplicht.

 7. En zo kan ik nog wel even door gaan!

 8. De tijd die je aan de hond kunt besteden.Denk aan uw werktijden b.v.

 

Het registreren van een pup!

Voordat je de teef laat dekken ga je ruim van te voren op zoek naar een geschikte reu.Maak met de eigenaar duidelijke afspraken.Over b.v. of hij de eerste keus wil of dat hij/zij een vergoeding wil hebben.

 

Geef de toekomstige koper een open en eerlijk intakegesprek ,waarin je eerlijk alle voor en tegen op tafel moet leggen,denk aan de werklust en het karakter enz.Maar ook de afkomst en de gezondheidsverklaringen ,zijn/haar stamboom enz.Dus niet alleen zwaaien met de titels.

Bedenk voor jezelf of deze mensen wel geschikt zijn voor jouw ras.Of dat ze wel tijd en moeite kunnen opbrengen om deze kleine handenbinder op te voeden,willen ze met hem gaan werken of alleen een blokje om?En of ze het bijv. ook lichamelijk/geestelijk aan kunnen.Je bent geen dokter o.k. maar een slecht ter been zijnde baas met een overactieve Mechelse herder is toch ook geen combinatie[ uitzonderingen daar gelaten].

Bespreek wat er gebeurt als de combinatie niet goed is,want na al je goede inspanningen kan het nog fout gaan.Echt waar.Voel jezelf dan niet schuldig!!![heb ik en andere fokkers voor jouw,al last van gehad].

BEDENK DAT JIJ  VERANTWOORDELIJK BENT VOOR DE PUP DIE JIJ OP DE WERELD HEBT GEHOLPEN EN DAARNA PAS DE BAAS.

zoals je ziet is het niet erg simpel om en goede pup te fokken.En ondanks dat je veel moeite doet,kan het nog misgaan.Doordat de plaatsing dus mislukt of omdat de pup toch nog een ziekte oploopt.

Bedenk dat je niet meer dan je best kunt doen en dat je met iets levends bezig bent.En dat je niet bij iedere koper in zijn /haar hoofd kunt kijken wat zich daar precies afspeelt.Een flinke dosis mensenkennis komt hier heel goed van pas.

Ik en de andere goede fokkers wensen je heel veel succes en welkom bij onze club van rasverbeteraars!

Mocht je nog vragen hebben mag je me altijd een e-mail sturen.