Natuurrubriek
 


Over natuurgebieden gesproken, een "meer" meer is het Naardermeer. Over dat pracht meer kan je meer te weten komen als je naar "Naardermeer" gaat. Van alles is daar te lezen over dit gebied, over de vaartochten voor volwassenen en kinderen, met of zonder familie en natuurlijk over de vereniging Natuurmonumenten.

Nog geen lid? Als je in de toekomst graag zelf wil leven met mooie natuur of nog wat wil overhouden voor je kinderen dan moet je onmiddellijk lid worden en liefst ook nog vrijwilliger. Een grote bloeiende vereniging als Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl)  is een sterk middel om het mooie te bewaren. Het onderhoud en het bewaren kost enorm veel geld, dus ook in dat opzicht is je hulp zeer nodig. Op het ogenblik wordt er van overheidswege weinig gedaan om de natuur te behouden. De regering en het parlement zitten vol met economisch ge´nteresseerden en hebben weinig of niets over voor de natuur. Dus ook de vereniging als pleiter met veel stemmen van kiezers is zeer van belang.

Waar wacht je nog op? wordt lid!

 


Op het Naardermeer (www.naardermeer.com) kan je een vaartocht maken van half april tot en met oktober. Dat is een drie uur durende tocht in een fluisterboot, prachtig en fantastisch. In de eerste helft van het seizoen is de aalscholverkolonie het doel van de tocht en vanaf augustus gaan we naar de eendenkooi. Als je graag eens mee wilt, dan bel je naar de ledenservice van Natuurmonumenten tel 035-6559911 of je schrijf je in via www.natuurmonumenten.nl.


Een heel andere vaartocht is "het Avontuur met JvdK". Dit is een vaartocht binnen een project voor kinderen van de hoogste klassen van de basisschool over natuur en natuurbeheer, dus zo'n 8 - 12 jaar. Tijdens de vaartocht naar en rond het huis van JvdK doen de kinderen allerlei opdrachten en daarbij maken ze de prachtigste dingen, zoals tekeningen en gedichtjes. Ik bewaar de opmerkelijkste en een paar staan hier in de rubriek van het avontuur om van te genieten.

Voor de kleinen is er nu de Tonnetjesvaart, een natuurbelevingstocht zoals dat heet. Zij gaan het water op en af, en onderweg doen we allerlei opdrachten die meest gebaseerd zijn op de zintuigen, horen, ruiken, proeven, zien.

Je kan ook individueel met de kinderen een natuurbelevingstocht maken, Naardermeer Live, een avontuurlijke tocht  met je eigen kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeest of gewoon omdat het fijn is in de natuur.

Op het meer groeien en bloeien vele ordinaire planten, maar misschien nog wel veel meer bijzondere planten. Daaronder zijn giftige planten, medicinale planten, planten met waanzinnige zaaddozerij, vleesetende planten, je kan er uren tijdens de vaartochten over vertellen en dat gaan we hier ook doen, in een nieuwe afdeling Plantenzaken. Dus gifmengers en toekomstige gifmengers, misschien is hier de informatie, die je nu nog mist.

En dan zijn er de natuurrecepten. Hiermee kan je waanzinnig eten klaarmaken met de producten van de natuur, lijsterbessen bijvoorbeeld.

Ik ben al een aantal keren gevraagd om iets op te schrijven over planten die giftig zijn voor paarden, vandaar deze nieuwe rubriek Paardenzaken, voor de liefhebber.Mocht u vragen of opmerkingen hebben, mijn e-mail adres is wim@wimkrijnen.nl