Algemene informatie

Algemeen

De Wageningse Damvereniging WSDV is opgericht in 1931. Aanvankelijk werd er ook geschaakt, maar al snel werd alleen nog gedamd. Per slot van rekening is dammen veel leuker dan schaken. De club speelt aan de Grintweg 324a in Wageningen. Het clubgebouw 'De Doorbraak' ligt schuin tegenover het uitstekende restaurant 'Het Gesprek'. WSDV speelt al vanaf 1973 in dit clubgebouw. In 2003 werd een aanvang genomen met een ingrijpende verbouwing, die met de komst van het nieuwe meubilair in 2007 werd afgerond. 

WSDV telt ongeveer 30 senioren en ongeveer 30 jeugdleden. Wie denkt dat dammen een rustige sport is, moet maar eens komen kijken op de clubavond voor jeugdleden. Iedere vrijdag vanaf half zeven is het een vrolijke heksenketel. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken wordt door de jeugddammers eerst getraind en daarna bloedfanatiek gedamd. Jaarlijks vindt bij WSDV het schooldamkampioenschap plaats. Ruim honderd leerlingen van de lagere scholen uit Wageningen strijden dan om de prijzen. De senioren spelen in zeven teams in de buitencompetities. Vier teams waaronder een team voornamelijk bestaand uit jeugd spelen in de landelijke KNDB competitie.

Bestuur

Het bestuur van de Wageningse Damvereniging WSDV bestaat uit de volgende personen:
 

Clubavond

De clubavond voor senioren is sinds jaar en dag op de donderdag. Hier wordt gestreden in de onderlinge competitie en het Wagenings (Zomer)Kampioenschap. Het jaarlijkse sneldamkampioenschap wordt gespeeld over 6 avonden. Bovendien is er een zomertoernooi met 3 speelronden per avond.
Sportief gaat het WSDV de laatste jaren zeer voor de wind. Het eerste team speelt competitie in de KNDB landelijke ereklasse, een team in de landelijke hoofdklasse en twee teams in de landelijke tweede klasse, twee teams in de Gelderse Hoofdklasse en één team in de tweede klasse Noord van de Gelderse DamBond. Daarnaast neemt WSDV deel aan de Gelderse jeugdclubcompetitie.

Leden

Zeer bekend lid was Geert van Dijk. In 1958 werd van Dijk kampioen van Nederland. Hij werd bij het NK acht keer tweede en driemaal derde. Hij nam 25 keer deel aan het NK en was tot enkele jaren geleden met R.C. Keller en J.H. Vos recordhouder (Rob Clerc is de nieuwe recordhouder). Geert was internationaal grootmeester (GMI) en nam drie keer deel aan een toernooi om het wereldkampioenschap. Ook speelde hij met Iser Kuperman een WK-match. Geert overleed op 31 december 2012. Henk Kleinrensink werd in 2002 persoonlijk kampioen van Gelderland en nam deel aan de halve finale van het persoonlijk kampioenschap van Nederland. Hij organiseerde al 11 keer het Open NK Dammen voor Veteranen. Bij de jeugd werd Ingrid de Kok in 2006 Kampioen van Nederland en Jannes Kromhout werd bij de Welpen in 2006 en 2007 Sneldamkampioen van Nederland. Het grootste talent bij de jeugd van WSDV is Jan Groenendijk. Ook hij werd Sneldamkampioen bij de Welpen (2008), maar in datzelfde jaar werd Jan in Polen Europees Kampioen in de jongste jeugdgroep. Jan pakte de dubbel bij het EK in 2009 en 2010 bij de pupillen. In 2011 werd hij tweede bij het WK Aspiranten in Mongolië. In 2012 pakte hij bij het NK Junioren de titel. Ook de Sneldamtitel bij de Aspiranten werd zijn prooi in 2012. In 2013 pakte Jan de NK sneldamtitel bij de Junioren en werd hij tweede bij het WK Aspiranten en tweemaal Wereldkampioen Blitz in dezelfde klasse en bij het WK Junioren. In 2014 pakt Jan opnieuw de NK titel bij de Junioren, maar nog veel meer tot de verbeelding sprekend is zijn NK Sneldamtitel bij de Senioren. Door een zeer sterk optreden bij het Europees Kampioenschap Senioren wist Jan zich te plaatsen voor het WK dat eind 2015 in Emmen Nederland werd gespeeld. In augustus 2015 werd Jan Europees Kampioen bij de Junioren en pakte hij het zilver bij het Blitz. Bij het WK in 2015 werd Jan tot verrassing van vriend en vijand tweede van de wereld bij de senioren achter de Rus Georgiev. Jan werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2014, 2015 en 2016 van de Gemeente Wageningen en door de Werelddambond tot Internationaal Meester in 2014 en Internationaal Grootmeester in 2015. Eind 2016 moest Jan in een Tweekamp om de Wereldtitel zijn meerdere erkennen in landgenoot Roel Boomstra. Het WSDV pupillen team werd vier jaar achterelkaar (2007, 2008, 2009 en 2010) Kampioen van Nederland en werd in januari 2009 uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2008 van de Gemeente Wageningen. Het WSDV welpen team werd Kampioen van Nederland in 2007 en 2010. Het aspirantenteam pakte de titel in 2011. Bij het Sneldamkampioenschap van Nederland voor gemengde jeugdteams is WSDV de laatste jaren heer en meester. In 2009, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 werd het WSDV jeugdteam Kampioen van Nederland. 

Wie wil dammen is bij WSDV beslist aan het goede adres. Vaak spelen meerdere teams tegelijkertijd een thuiswedstrijd en dat is altijd en prachtige happening. We nodigen iedereen uit om eens op een clubavond (donderdag vanaf acht uur) binnen te wandelen. Jeugdleden zijn op vrijdagavond welkom vanaf half zeven.

Clubgebouw 'De Doorbraak'

circa 1981

Het vernieuwde interieur in 2010 

 

Het verhaal achter "De Doorbraak"

Anton van Drumpt achterhaalde de historie van het WSDV clubgebouw. Details kun je hier lezen.

Adres clubgebouw 'De Doorbraak':

Grintweg 324a 
Telefoon:: 0317-415236 

Bereikbaarheid

Eigen Vervoer: 

Vanaf A12; afrit 24 (Ede, Bennekom, Wageningen); aan het einde van de afrit richting Wageningen (ca 5 km).Weg door blijven rijden tot in Wageningen. Na passeren bord "bebouwde kom" bij de stoplichten linksaf (Aan linkerkant ligt restaurant Het Gesprek). Na ca. 100 meter rechts is de speellocatie van WSDV (Tegelpad inlopen bij de brievenbus en dan na 100 meter rechts). Vanaf A50; afrit 19 (Oosterbeek, Renkum, Wageningen); aan het eind van de afrit richting Wageningen (ca. 7 km).Na passeren bord "bebouwde kom" bij stoplicht rechtsaf richting Bennekom, bij twee rotondes telkens rechtdoor en bij volgende stoplicht rechtsaf. Na ca 100 m rechts is de speellocatie van WSDV (Tegelpad inlopen bij de brievenbus en dan na 100 meter rechts).

Per Openbaar Vervoer: 

Met de bus vanaf Station Ede-Wageningen (noordzijde) naar het clublokaal van WSDV aan de Grintweg 324a te Wageningen zijn er 3 mogelijkheden: · 

  • Bus 88 naar Wageningen en dan uitstappen halte Hoevestein. Het is dan nog 5 minuten lopen. · 

  • Ook kan bus 84 worden genomen en dan uitstappen bij halte Campus/Atlas te Wageningen. Het is dan nog 10 minuten lopen · 

  • Het is ook mogelijk om bus 86 te nemen en uit te stappen bij de bushalte aan de Mansholtlaan. Het is dan nog 2 minuten lopen. 

Van het busstation in Wageningen naar het clublokaal van WSDV aan de Grintweg 324a te Wageningen zijn er twee mogelijkheden: · 

  • Bus 86 en dan uitstappen bij de bushalte aan de Mansholtlaan. Het is dan nog 2 minuten lopen. · 

  • Ook kan bij het busstation in Wageningen bus 84 worden genomen en dan uitstappen bij halte Campus/Atlas, Wageningen. Het is dan nog 10 minuten lopen