In Memoriam Geert van Dijk
Geert met KNDB Oorkonde (31-12-2011)
Maandag 31 december 2012 bereikte de Wageningse damvereniging WSDV het trieste bericht dat erelid Geert van Dijk op 88-jarige leeftijd is overleden. Zijn overlijden raakt ons diep.

Geert van Dijk werd geboren in Rhenen op 8 maart 1924. Hij werd lid van WSDV in 1941, hij was toen 17 jaar oud. Dat hij damtalent had werd al snel duidelijk. In 1946 werd Geert damkampioen van Gelderland en speelde hij al mee in het Nederlands Kampioenschap. Hij werd daarna nog meerdere keren kampioen van Gelderland, in 1951 nota bene met een score van 18 punten uit 9 wedstrijden!

Hij heeft maar liefst 25 keer deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap, eindigde vele keren als tweede of derde, en werd in 1958 op 34-jarige leeftijd Kampioen van Nederland. Geert heeft in de vijftiger en zestiger jaren vele topsuccessen behaald, zowel nationaal als ook internationaal. Hij deed diverse keren mee aan het WK, werd 4e in 1952, 5e in 1956 en won de Challenge Mondial Monaco in 1958. Als kroon op al zijn damprestaties speelde hij in 1959 de WK-tweekamp tegen Iser Kuperman. Geert kon het niet bolwerken tegen het geraffineerde spel van Koeperman. Maar ze bleven tot het overlijden van Koeperman (in 2006) vrienden.

Dat Geert, zeker in die vijftiger en zestiger jaren, tot de top behoorde blijkt ook uit de prestaties in andere toernooien: in de jaren 1955 – 1962 won hij vele keren het nationale Coca-Cola Toernooi. In 1961 werd hij 2e in het internationale Lucas Bols toernooi, werd in 1968 8e in het Turkstra toernooi, en in 1969 werd hij 9e in het Brinta-toernooi in Hoogezand.

Behalve de titels dr.ir. van de Wageningse Landbouwuniversiteit, behaalde Geert van Dijk ook de nodige titels op damgebied. Hij was Nationaal Groot Meester (GMN), Internationaal Meester (MI) en sinds 1994 ook Internationaal Groot Meester (GMI).

Dat hij al die jaren bij WSDV bleef dammen, getuigt van grote clubliefde. Ongetwijfeld hebben zich meerdere keren mogelijkheden voorgedaan om te gaan spelen bij andere, hoger spelende clubs. Geert ging daar niet op in, hij bleef WSDV trouw. En dat niet alleen, hij was ook vele jaren actief in het bestuur, eerst als secretaris (1945 – 1961), later als voorzitter (1961 – 1965 en 1966 – 1968). WSDV heeft dat altijd bijzonder gewaardeerd en heeft Geert van Dijk daarom bij zijn 50-jarig lidmaatschap (in 1991) benoemd tot erelid.

Komend voorjaar vindt bij WSDV voor de 9e keer het NK Veteranen plaats. Dan wordt gespeeld om de Geert van Dijk bokaal. Geert reikte deze bokaal een aantal keren zelf uit. We konden dan opnieuw genieten van zijn bijzondere gevoel voor humor en taal. Een paar jaar geleden kwam Geert zijn oude dammaten begroeten, waaronder Anton Schotanus. Voordat we het wisten zat Geert zelf weer te dammen.

Ook de KNDB wist zijn damprestaties en langdurig lidmaatschap te waarderen, hij werd daar Lid van Verdienste en tijdens het 75 jarig jubileum van de Wageningse Damvereniging WSDV in 2006 werd Geert van Dijk benoemd tot erelid van de KNDB. Op 31 december 2011 ontving Geert van Dijk uit handen van de voorzitter van de KNDB, de heer Johan Haijtink een oorkonde voor het 70-jarig lidmaatschap. Als lid van WSDV damde hij tot 2008 in het eerste tiental van onze club. Uit de annalen blijkt dat WSDV-1 in al die jaren 6 keer kampioen is geworden. Hij gaf trainingen voor de club, in het bijzonder voor het eerste team, en analyseerde de gespeelde wedstrijden. Soms kon hij daarbij wat cynisch zijn over de onnodige fouten, die door zijn teamgenoten waren begaan. Niet alle WSDV-ers konden daar goed tegen. Ook de jeugdtalenten kregen zijn aandacht, zo hebben Johan Sterrenburg, Jorien Alink en zelfs nog Jannes Kromhout de nodige damtrainingen bij hem thuis gehad.

Zijn familie zal Geert van Dijk het meest missen. We hopen en vertrouwen erop dat ze zich goed door deze moeilijke periode heen zullen slaan en wensen hen veel sterkte bij verwerken van het verlies van een bijzonder mens. We hopen echter dat het een troost voor hen is dat zij niet alleen staan, dat anderen hem ook missen om vele verschillende redenen.

WSDV heeft met Geert van Dijk een prominent, loyaal en gerespecteerd clublid verloren. Wij zijn blij dat wij hem zolang hebben mogen kennen, we missen hem, maar we zullen ons hem in dankbaarheid herinneren.

Namens het WSDV-bestuur, Gerhard Gerritsen, voorzitter