Onze wandelreis door Marokko in 2003.Ons gastenboek wacht op u.

Dit bestand is een onderdeel van:www.theolute.nl

In maart 2003 zijn wij door Marokko getrokken, met vliegtuig, minibus, kameel en wandelend. Het was de periode waarin president Bush het nodig vond om Irak binnen te vallen, gelukkig was er geen negatief reisadvies voor Marokko van kracht. Tegen het einde van onze reis waren veel reisleiders en gidsen (tijdelijk) werkeloos aangezien de toeristen massaal de Islamitische landen meden.

Vandaag 15 maart 2003,
zijn we met vertraging vertrokken vanuit Holland, via de luchthaven Mohammed van Casablanca. Door de vertraging was het niet mogelijk om even met de taxi naar Casablanca zelf te gaan aangezien we op doorreis waren naar Ouarzazate een stad in het binnenland van Marokko gelegen tegen het Atlasgebergte. In het hotel Amlal goed geslapen.

Ons eerste hotel in Marokko.


Het was het al redelijk warm. 's Morgens van Liesbeth de reisleidster te horen gekregen dat de gele scorpioenen niet giftig wel pijnlijk en de zwarte scorpioen is wel degelijk giftig evenals de gehoornde adder overigens zijn de laatste twee zeldzaam. Via Agdz zijn we naar Nkob gegaan alwaar we gedineerd hebben.
16 maart 2003
Gewinkeld in Rassini, daar hebben we het teken van de Touareq gekocht (Touareq is een krijgshaftige stam uit de buurt). Onze weg hebben we met ons 13 persoonsbusje vervolgd naar Erg Chebbie. Hoe dichter we naar de plaats van bestemming kwamen hoe vlakker het landschap werd en tegen de tijd dat we er waren was het landschap overgegaan in zandduinen. In een bedoe´en tent gegeten en ons opgemaakt voor de nacht.

Onze slaapplaats.


Een gedeelte van de groep koos voor overnachting in de tent. Wij kozen voor slapen in de open lucht en dat hebben we geweten. Gelukkig lagen we enigszins beschut, maar een zandstormpje hebben we wel over ons heen gekregen. Alles was zand van je onderbroek tot je oren onder het zand.

De karavaan onderweg.


17 maart 2003
's Morgens kwamen 15 kamelen ons ophalen voor de tweedaagse tocht door de Sahara. Aangezien het was gaan regenen werd nog even overwogen de route te wijzigen. Het was alleen maar zand, zand en nog eens zand. Af en toe kwamen een nederzetting met wat bedoe´ententen en waterput tegen.
's middags een hoge duin beklommen zeer vermoeiend. Een bedoe´enfamilie had hun tent voor de toeristen afgestaan (verhuurd) dus dat was onze overnachtingplaats.

De oorspronkelijke bewoners van ons onderkomen.Zo zet je een kameel op slot.


De volgende dag na het ontbijt kwam de familie poolshoogte nemen of ze hun optrekje weer konden innemen. De tocht per kameel werd voortgezet en we genoten van de diverse mooie vergezichten.


Ontbijten in de buitenlucht.


19 maart 2003
Die avond hebben we met de groep gezellig gegeten en nagezeten in het restaurant (op echte stoelen) en later zijn we met z'n allen in een tent gaan slapen. De volgende morgen zijn we via Erfoud (koffie gedronken en de plaatselijke markt bezocht)

De markt.


naar een mineralen "fabriek" gegaan. In die fabriek hebben en rondleiding gekregen waar uitleg werd gegeven over hoe de diverse afbeeldingen zijn ontstaan.
Daarna een wandeling van zo'n 2 uur gemaakt door de Todra kloof.
's Avonds in het hotel via de televisie de uitbraak van de oorlog in Irak vernomen.

21 maart 2003
Sinds woensdag verblijven we in een hotel genaamd Kasbah de Vallee in de Dadesvallei.

De Dadesvallei.


Rond 18.00 uur gaat de buurtgenerator aan en heeft het hotel elektriciteit, Ĺs avonds heeft de kelner een trommelact opgevoerd om ons te vermaken. Uiteraard volgen we de oorlog in Irak via de tv, voor zover we het kunnen verstaan.

.


Donderdag hebben we met de groep een bergwandeling gemaakt, tijdens deze tocht kwamen we langs een grot waar een Berberfamilie woont we zijn daar op de thee geweest. Deze familie woont daar voornamelijk in de zomermaanden en hoeden daar hun geitenkudde met 4 honden en veel kinderen.
Vrijdag zijn we door de rozenvallei getrokken. Vanaf zaterdag a.s. gaan we voor 4 dagen het Saghrogebergte in. Sinds afgelopen zaterdag hebben we ons uitstekend vermaakt in het Saghrogebergte. We vertrokken vanuit een herberg (gite) met een heren- en damesslaapzaal. We waren vergeten door te geven dat we wilden douchen vandaar dat de houtboiler niet was aangestoken.

De ezelkaravaan waarmee we de bergen zijn in getrokken.


Als karavaan van 5 muilezels, 5 ezeldrijvers, een gids (tevens kok) en onze reisleidster zijn we door de bergen getrokken en het was er behoorlijk koud. De lunch, die door de ezeldrijvers was bereid, werd in de regen genuttigd. Tegen de avond moesten we na een hagelbui onze tenten opzetten en vanwege de kou hebben we voor en na het diner nog van onze meegebrachte whisky genoten toen we rond een 10 uur onze tenten opzochten waren deze helemaal ondergesneeuwd. ĺs Nachts behoorlijk koud gehad.

Onze gedeeltelijk kunststoffen iglo.


De volgende morgen was de tocht minder zwaar en met het zonnetje aangenaam, het was een mooi gebied waar we door liepen en rond drie uur kwamen bij de volgende kampeerplaats aan. Daar de tenten opgezet. De eigenaar van deze stek heeft zelf een douchecabine gebouwd, een lemen hut met daarnaast een houtvuur waar een waterketel boven hangt, via een ingenieus systeem word het water naar de douchekoppen in de lemen hut getransporteerd. Voor de douchekop zit een kraan zet je die open dan krijg je het water met de temperatuur van dat moment.

Het provisorische badhuis.


Die temperatuur wijzigt op het moment dat de zoon van de badhuiseigenaar met een jerrycan koud water naar boven klimt en de waterketel bijvult. Die avond nog een vuurtje gestookt en op tijd gaan slapen.
De volgende dag (maandag) door een landschap gelopen waar o.a. de film Lawrens of Arabia en diverse cowboyfilms zijn opgenomen.


Het was een mooie tocht en we hebben onze tenten opgezet in het plaatsje Irhazzoun n imlas daar hebben we een kijkje mogen nemen in het schooltje en kregen uitleg van een zeer enthousiaste onderwijzer. Verder hebben we nog een kijkje genomen in de oase, het is verbazingwekkend zoals men hier met het schaarse water omgaat.
Dinsdags hebben we tot de middag gelopen en zijn geŰindigd bij een (alcoholvrij) cafÚ, daar hebben we geluncht en zijn met een busje naar de herberg gebracht. De reis met dit busje ging over een pas van 2283 meter hoogte, langs diepe ravijnen en duurde 3 uur niet echt een pretje voor iemand met hoogtevrees. Vooral als je bedenkt dat we met z'n veertienen in het busje zaten en boven op de imperiaal alle tenten, onze bagage, het kampgerei en nog eens 4 ezeldrijvers zaten. In de herberg heerlijk gedoucht.
Woensdag zijn we met vertraging vanuit de herberg vertrokken naar Marrakech. We gingen via Ouarzazate naar de kasbah Ait Benhaddoe waar in het verleden "The Jewel of the Nile" en "Lawrence of Arabia" zijn opgenomen, we moesten via grote stenen met zandzakken de rivier oversteken.

De toegangspoort.


De decorstukken van de beide films stonden er nog enigszins vervallen bij. In de kasbah waren nog enkele ruimten bewoond en die mochten we bekijken. Onze weg weer vervolgd door de Hoge Atlas via de Tizi n'Tichkapas weer een rit van 4 uur via een wat ruimere geasfalteerde weg langs razendsteile afgronden. Rond 20.00 uur in Marakech aangekomen. Na het diner nog het Jmaa El Fna plein bezocht waar onder de rook en de geuren van de vele eettentjes, acrobaten, muzikanten, dansers, slangenbezweerders en schoenpoetsers hun kunsten vertonen. Ons hotel staat tegenover de op een na grootste moskee van de wereld (Mekka heeft de grootste) en om half vijf in de morgen worden we door de imam middels een luidspreker die een groot gedeelte van de stad bereikt (1,5 miljoen inwoners) opgeroepen tot gebed, waarna wij ons eerbiedig omdraaien in bed.

De Hassan II moskee.


Donderdag de medina (de oude ommuurde stad) met veel krappe straatjes waar op iedere vierkante centimeter handel wordt gedreven dus het krioelt er van de mensen.

Lekker onderhandelen.


Verder een voormalige school voor de Islam en het Mnebni paleis bezocht beide hebben een bijzonder mooie architectuur met veel zuilen, houtsnijwerk, moza´eken en sculpturen. Ook hebben we een soort apotheek bezocht met honderden kruiden voor cosmetica, gezondheid en geuren. Hier hebben we uitleg gekregen over de werking van enkele van deze kruiden. In de middag de rust opgezocht in de tuin van Jacques Majorelle, het is onbeschrijfelijk zo mooi als die tuin is, de verscheidenheid aan kleuren van zowel de natuur als de accessoires is prachtig.

Fontijn bij de entree.Doorkijkje.Dit gebouw is echt kobaltblauw.


Vanmorgen naar het badhuis "hammam" geweest daar werden we geschrubd met een washandje type schuursponsje, was een heel aparte belevenis. Vanmiddag gewinkeld want morgen gaan we naar Holland.
Reisorganisatie Sawadee.
<