Onze toendra trektochten boven de poolcirkel.


Dit bestand is een onderdeel van:www.theolute.nl

Ons gastenboek wacht op u.

Toen we in 2001 nog maar net terug waren van onze Peru reis, stond er in een "vakblad" voor de actieve vakantieganger een mededeling dat er een presentatie van Nortrek zou zijn bij Beversport in Alkmaar. Voor de pauze werd de zomervakantie besproken met daarin opgenomen de eerste, dus unieke, reis naar Russisch Lapland. Deze reis sprak aan ons en tijdens de Op Padbeurs hebben we die meteen geboekt. We waren de eerste en enige deelnemers, ondanks dat ging de reis naar Kola Peninsula (= Kola schiereiland) gewoon door.
Vrijdag, 2 augustus 2002.
Met een avondvlucht van Schiphol naar Helsinki gevlogen en ons hotel opgezocht en meteen maar gaan slapen aangezien het al laat was en we volgende dag vroeg op moesten om het vliegtuig naar Moermansk te halen.

Zaterdag, 3 augustus.
Om 6.00 uur stonden we naast ons bed, we hadden slecht geslapen omdat er weinig ventilatie mogelijk was en de cv nog aanstond en niet lager te krijgen was. Toen we alle spullen bijelkaar hadden en het tijd was om te gaan ontbijten, konden we de kamer niet verlaten aangezien het slot niet werkte, na wat telefonades met de receptie en pogingen de deur van buitenaf open te krijgen kwam er een klusjesman uit de stad om ons te redden. Dus geen ontbijt en meteen naar het vliegveld, we stapten als laatsten in en dat hebben we geweten, want dan stap je als laatste uit en ben je bij de paspoortcontrole in Moermansk ook de laatste. We hadden het nieuwe paspoort, dus dat werd door douaniers zeer nauwkeurig onderzocht en er werden zelfs fotokopieen van gemaakt.
Eindelijk konden we de luchthaven verlaten en werden opgewacht door Frank de Wit (reisleider) en Svetlana (tolk Russisch-Engels).
Nadat we ingecheckt en gelunchd hadden in het Artkika Hotel, bezochten we het Natuur en Historisch Museum en kwamen veel te weten over de flora en fauna van het Kola Schiereiland en over het heden en verleden van de Saamen bevolking(de Lappen).
Op ons verzoek zijn we daarna naar het Maritiem museum gegaan, dit museum maakte indruk op ons aangezien er een kamer is ingericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de Koersk. Ook was er een fotogalerij van Russische helden en op de jongste foto (rond 1990) stond een matroos van een onderzeeŽr, hij had voor de kust van de Verenigde Staten een nucleaire ramp voorkomen ten koste van zijn eigen leven. De VS kreeg hier lucht van en heeft geŽist dat deze jongeman in Rusland een heldenstatus kreeg.
Tijdens de tweede wereldoorlog is Moermansk door de Duitsers gebombardeerd en de hele stad ging door brand verloren, de woningen waren van hout zodat je op de foto's alleen maar een macaber beeld zag van overeind staande schoorsteenpijpen.
Bij ons vertrek uit het museum hebben we de nog twee van de laatste 33 Koersk foto's gekocht.

De Koersk in betere dagenDe museumkamer ter herinnering aan de overledenen van Koersk-ramp.Let even op het telraam.


Verder nog wat gewinkeld in Moermansk, op de muziek afdeling van een warenhuis, was Jimmy Hendrix de ontdekking van de Russische jeugd, tijdens onze tocht over de toendra bleek Nikolai, onze gids, The Beatles te hebben ontdekt, een ware cultuurschok.

Zondag, 4 augusutus.
Vanochtend hebben we een kijkje genomen op het spooremplacement van Moermansk, gigantisch lange treinen worden er gerangeerd mocht je dan voor een spoorwegovergang staan dan moet je geduld hebben.
Nog een kijkje in de haven van Moermansk genomen wat noordelijker ligt de marinehaven, maar dat is verboden gebied. Het Alyosha gedenkteken (een soort vrijheidsbeeld) bezocht en daar van het uitzicht over de stad genoten.'s Middags met de auto vertrokken naar Monchegorsk, buiten Moermansk verbaasden we ons over het grote aantal garages. De mensen in de stad hebben geen garage, die staat buiten de stad, als ze met de auto weg willen dan moeten ze eerst met de bus naar hun garage toe, lekker handig.

De garages buiten de stad.


Onderweg een bezoekje gebracht aan het plaatsje Kola, aldaar de oude kathedraal bezocht, er was daar een Russisch orthodoxe kerkdienst gaande en wat later werd er nog een personenbusje gezegend.
Kijkje in de kerk.Heeft dit huis een verfje nodig of ligt het aan de kleur.Andere huizen hebben ook een verfje nodig


Voor Monchegorsk werden we geconfronteerd met kilometers dode bomen door de luchtverontreiniging. Veroorzaakt door de ijzererts verwerkende industrie (hoogovens), deze fabriek krijgt sinds enkele jaren(vervuild) ijzererts aangevoerd uit een ander gedeelte van Rusland, waardoor deze luchtvervuiling is ontstaan. Monchegorsk is op een windgunstge plek gebouwd zodat deze nagenoeg geen last heeft van deze verontreiniging. In gecheckt in het hotel Metalurg, de bijverwarming in de hotelkamer hebben we afgewezen.

maandag, 5 augustus.
Na het ontbijt met de auto naar een voormalige uraniummijn bij het dorpje Revda. Hier is de start van onze trektocht door het Loverzogebergte.

De Elmaraiok pas, het begin van onze uitdaging.


We trekken door de Elmaraiok pas naar het heilige meer Seidjavre daar zijn we de hele dag mee bezig.De hele dag hebben een miezerige regen en het is voor augustus niet echt warm, geen last van muggen. Het is een hele belevenis. onze gids Nikolai, hij spreekt een klein beetje Engels, heeft volgens ons wat moeite met de orientatie in het gebied, wat tot gevolg heeft dat het programma voor de volgende dag omgegooid word. Ik kom erachter dat ik nooit die glazen pot met augurken in mijn rugzak had moeten accepteren. Iedere keer als ik mijn rugzak open komt die zoetzure geur naar boven.
Nikolai bereidt op het kampvuur het avondmaal, terwijl wij ons tentje opzetten.

De keuken.


We zitten vlakbij het heilige meer Seidjavre, de ondergrond is een beetje zompig. We slapen er prima hoewel we 's nachts nog mensen om onze tent horen lopen, volgens Nikolai waren ze op zoek naar iemand die verdwaald was.

dinsdag, 6 augustus.
De tocht gaat verder langs het meer, Nikolai plukt paddestoelen voor de lunch, als het maar geen giftige zijn. Ondanks de regen genieten van de prachtige natuur, de apart mossoorten en de mooie vergezichten. Tijdens het paddestoelen en bessenseizoen trekken veel Russen dit gebied in om ze te plukken, zodat ze wat variatie in de voeding hebben tijdens de koude wintermaanden. We werden op de koffie gevraagd door een familie die een heel tenten kamp op een plek in het bos hadden. Wij op onze beurt trakteerden ze op een plastic fotorolletjesdoosje met whiskey.(op Schiphol gekocht in een plastic fles)

Koffie met whiskey.


Onderweg zagen we nog een otter in het water zwemmen. Weer de tenten opgezet en na het avondeten toen het droog was met Frank nog een tijd over Nederland zitten praten.Frank kan wat dat betreft zijn lol niet op, want het is alweer een poosje geleden dat Nederlands heeft gesproken.

woensdag,7 augustus.

Seidjavre, het Heilige meer.


Vanochtend op ons gemak ontbeten en het kampement afgebroken. We gaan het Seidjavremeer, waar we langs zijn gelopen, verlaten. Onderweg komen de Russische families nog tegen, waar we gisteren koffie mee hebben gedronken. Vanaf een verlaten hut hebben we nog een laatste blik op het meer daarna is het nog een paar kilometer lopen over een zandpad naar het Lovozero meer.

Even uitrusten


Op het geplande tijdstip is de rubber boot (een soort Zodiac) gearriveerd. We gaan aan boord en wat aanvankelijk een kort tochtje zou moeten zijn, loopt uit op 3 uur durende kwelling van veel boegwater, gestamp tegen de golven en veel hozen. Uiteindelijk komen we doorweekt aan op een eiland waar nog Lapse bewoners leven. We worden hartelijk ontvangen in een lappenhut met in ieder geval een knapperend haardvuur waar we alles kunnen drogen, letterlijk alles is drijfnat. De dollars moeten gedroogd worden.Om goed door te warmen breng ik een bezoek aan de sauna, terwijl Marja met Svetlana het eilandje verkend.

Een lappenhut aan de buitenkant.Hoe knus kan zo'n hut zijn.


Die nacht slapen we met z'n allen op rendierhuiden rond de open haard.

Donderdag, 8 augustus.
De volgende morgen gaan we met de boot de heldere rivier op, op een diepte van 8 meter zie nog de steentjes liggen. Het water is afkomstig van de gletsjers in het Lovozero gebergte dus steenkoud.

Svetaya "heldere rivier".


Als de rivier uiteindelijk te ondiep wordt voor de boot, gaan we te voet verder. In dit gebied komen in de herfst de beren zicht tegoed doen aan de vele bessen. Normaliter komt er geen mens in dit gebied en dat is goed te zien alles is puur natuur.
Na de lunch die we weer op het eiland hebben genuttigd, varen we naar het dorpje Lovozero, daar het Historisch Meseum en het dorpshuis bezocht. In het dorpshuis krijgen we een concert met muziek en dans van de Saamen. 's Avonds zijn we weer in het Metalurg Hotel.

Vrijdag, 9 augustus
Vandaag een rustige dag, we hebben een prachtige Orthodoxe Kathedraal bezocht, van het uitzicht genoten op de top van de berg naast Monchegorsk een bezoekje aan de jachtclub en vanwege het windstille weer een saaie zeiltocht op het Imandra meer. Verder nog een museum over stenen en mineralen bezocht. Inkopen gedaan in een overdekte en een openlucht markt. Verder nog in het internetcafe wat contacten gelegd met het thuisfront.

Zaterdag, 10 augustus 2002.
Vandaag is het een uitustdag in en om een country huis, weer in de sauna gezeten en een beetje in het meer gezwommen. Verder krijgen we gezelschap van twee medevakantiegangers Rob de la Valetta en Theo Lentjes die meteen van Nikolai onze gids bijnaam "big Theo" heeft gekregen. Om de dag Russische af te ronden kregen we een barbeque.

Zondag, 11 augustus
Vanochtend met een paar motorbootjes het Imandrameer overgestoken. De kapitein(?) van onze boot was al aardig in de olie en doordat hij te dicht onder de kust voer raakte hij zijn schroef kwijt. Daarna werd onze boot opgesleept door de andere, maar bij het aanspannen van het touw werd onze kapitein door het touw uit zijn evenwicht gebracht en met een prachtige salto raakte hij te water. Om hem weer een beetje warmte geven kreeg hij nu wodka ondanks het gemis van enkele tanden, ging het klappertanden hem nog redelijk goed af. Na 20 km zijn we uit gestapt en lopend ons weg richting de Aku-Aku ravijn vervolgd. We hebben de berg beklommen om een goed uitzicht over het Imandra meer te krijgen. Later de tenten opgezet in de vallei.


Gewoon mooi.


Maandag, 12 augustus 2002.
We zijn de Aku-Aku vallei door getrokken naar de "pas van de dode man" Yumyekorr genoemd ter herinnering aan de gevechten tussen de Lapse bevolking en de Zweden aan het eind van de zestiende eeuw. Vanaf de pas hebben we weer een mooi uitzicht over het Imandra meer en de daarachter gelegen Moncha Toendra.

Met je hoofd in de wolken.


Nabij de bedding van de rivier Chasnaiok hebben we de tenten opgezet, het eten is niet echt lekker, maar als je honger hebt smaakt bijna alles.

Dinsdag, 13 augustus.
Nadat we het tentenkamp hebben opgebroken, blijven we de rivier volgen tot de zuidelijke Chorgorr-pas (820 m) die trekken we over en daarna dalen we af in de rivierbedding van de Petrelius rivier. Daar aangekomen hebben we in een houten gebouwtje onze intrek genomen. Dit is een voormalig basiskamp van een reddingscentrum.


Hoe ver nog te gaan? De Chorgorr pas.Uitzicht vanaf het reddingscentrum.


Woensdag, 14 augustus.Vannacht vanwege de plankharde kribben, dus geen zachte ondergrond zoals mossen, slecht geslapen. We hebben een wandeling gemaakt naar een waterval en de noordelijke Risschorr pas. Dit is het oostelijke deel van het khibiny gebergte.

Donderdag 15 augustus.
We verlaten het reddingscentrum en gaan weer over de gammele brug de bergen in.

Weer over de gammele brug terug.De mossen hebben hier mooie kleuren.Onze laatste nacht op de toendra


Vrijdag, 16 augustus.
Het boomloze gebied waarin we vertoeven ziet er uit als een maanlandschap. We komen over de eeuwige sneeuw van bepaalde passen en na verloop van tijde en afdalingen weer in het bevolkte gebied opeens staat daar de auto op ons te wachten en deze brengt ons naar het plaatje "25 kilometer" hoe verzin je het.

In augustus is het even wennen.Over de top door de sneeuw


Zaterdag, 17 augustus 2002.
Gisteravond zijn we teruggebracht naar Monchegorsk en hebben in het restaurant met Rob en Theo de beest uitgehangen, stijldansen heeft voor de dames in Rusland een hoge veroveringsgraad. De terugreis roept, deze morgen zijn we teruggevlogen naar Helsinki.

THE END.


Deze reis hebben wij geboekt bij Nortrek we werden begeleid door Kolatravel.


Startkabel.