WELKOM BIJ

Willie Wortel
 

De Afrikaanse olifant 

Lees ook over het baby-olifanten opvangcentrum(Aziatische of Indische Olifant)

 
Tot voor enkele tientallen jaren leefden er Afrikaanse olifanten in bijna alle landen ten zuiden van de grote Sahara-woestijn.  De meeste olifanten leven in het midden en in het oostelijke deel van Afrika, maar hun aantallen zijn klein. Alleen in het zuidelijke deel van Afrika leven er nog grotere aantallen olifanten in beschermde gebieden. Er zijn nu waarschijnlijk minder dan 500.000 Afrikaanse olifanten. 

Maten en gewichten

1)      Bijna 4 meter hoog

2)      Weegt ongeveer 7000 kilo

3)      Is ongeveer 9 meter lang

4)      Zwaarste slagtand ooit gevonden: 117 kilo

5)      Het oor kan 2 meter lang worden

Kijk maar eens goed naar de foto hierboven, dan krijg je een idee hoe groot de Afrikaanse olifant is, vooral de grootte van het oor kan je goed zien.

Baby-olifantje bij de moeder.
Een baby olifant op zoek naar de uier bij de moederolifant tussen de voorpoten.

Verhaal........Klik hier om een verhaaltje te lezen over de Afrikaanse olifant.

 

De olifant in stukjes......

De Huid:

Om af te koelen flapperen ze met hun oren, zoeken ze schaduw of nemen een bad.
In hun huidplooien blijven water en modder nog een tijdje hangen.

De Slagtand:

Slagtanden zijn snijtanden in de bovenkaak die blijven doorgroeien.
Ze worden gebruikt om gaten in de grond te hakken, een boom mee om te duwen,
een vijand aan te vallen of de slurf op te laten rusten.

De Slurf:

De slurf vormt de neus en de bovenlip van de olifant. Hij kan er mee eten, drinken, douchen, snorkelen,
groeten, trompetteren, voelen, worstelen, een vuiltje uit zijn oog halen en nog veel meer.
En hij kan er natuurlijk mee ruiken. 
Een olifant drinkt zo'n 80 liter water per dag.

De Kiezen:

Een olifant heeft vier grote kiezen in zijn mond. Hiermee maalt hij per dag wel honderd tot
tweehonderd kilo groenvoer fijn.

De Oren:

De oren helpen de olifant af te koelen. Daarnaast horen ze er natuurlijk mee. Ook zijn de oren een
soort seinvlaggen. Plat tegen hun hoofd betekent dat ze bang zijn.
Helemaal uitgevouwen geeft aan dat ze boos zijn.

De Borst:

Een moederolifant heeft haar uier tussen de voorpoten. Haar baby olifant kan er maar net bij.
Baby olifantjes drinken met hun mond. Pas als ze water gaan drinken, leren ze hun slurf gebruiken.
Een Afrikaanse olifant is volwassen na 10 jaar. De vrouwtjes krijgen per keer 1 jong na een draagtijd van 
22 maanden. Tweelingen zijn bij Afrikaanse olifanten hoogst zelden. De jongen worden 1 tot 2 jaar door de moeder verzorgd.
Een pasgeboren olifant weegt ongeveer 90 kilo. Het jong drinkt melk. Hij gooit de slurf naar links of naar rechts en zet zijn mond om de tepel van de moeder, net zoals alle andere zoogdieren melk drinken. De tepels van moeder olifant zitten tussen haar voorpoten! Het kalfje kan al meteen lopen. Na twee dagen gaat hij mee met de groep. Hij blijft altijd dicht bij de moeder. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden en tegen de hitte van de felle zon. Soms verlaten de volwassen vrouwtjes de groep om voedsel te zoeken. Dan blijven de jongen achter bij een 'oppasolifant'. 

Leeftijd

In de natuur worden olifanten niet ouder dan 40 jaar. Tegen die tijd zijn de kiezen te ver afgesleten om het voedsel nog te kunnen kauwen en sterven de dieren van de honger. In dierentuinen kunnen olifanten wel 60 jaar worden. Toen de olifant "Sonny" stierf in Blijdorp, was ze minstens 58 jaar; de precieze leeftijd is niet te achterhalen. 
Spijtig genoeg is vaak een belangrijke doodsoorzaak van olifanten: de mens ... 
Olifanten blijven vaak erg lang bij dode familieleden, alsof ze echt geen afscheid willen of kunnen nemen. Soms leggen ze zelfs takken en bladeren op hen, alsof ze hun doden willen begraven. Als olifanten beenderen van dode soortgenoten tegenkomen, gaan ze die vaak erg lang besnuffelen en bekijken. Waarschijnlijk weten ze zelfs nog wie die dode olifant was en halen ze herinneringen op over dat dier. Mensen die in dierentuinen of circussen met olifanten werken, zeggen dat olifanten van verdriet kunnen huilen.

Bullen, koeien en kalfjes

Een mannetjes olifant wordt "bul" genoemd en een vrouwtje "koe". Een babyolifantje wordt "kalf" genoemd. De dracht (= zwangerschap) van een koe duurt 22 maanden. Als het kalf geboren wordt, weegt het al 80 tot 160 kg! Het moet meteen opstaan, anders wordt het verstoten. 
Volwassen mannetjes alleen leven. Vrouwtjes vormen met de jongere dieren kuddes van 6 tot ongeveer 60 dieren. De kudde wordt aangevoerd door een gezonde,ervaren,oudere vrouwtjesolifant, die gezag heeft over alle dieren. Na haar dood volgt meestal één van haar dochters haar op.

Geheugen

Dat olifanten een goed geheugen hebben, weet iedereen. Olifanten herinneren zich waar er goed eten te vinden was en waar er nog drinkplaatsen zijn, ook al zijn ze er in lange tijd niet geweest. Olifanten herinneren zich ook nog soortgenoten, ook al hebben ze die jarenlang niet gezien. Werkolifanten die ooit ergens samen zijn geweest en die nadien ergens anders geplaatst zijn, begroeten elkaar hartelijk als ze elkaar nog eens tegenkomen. Net zoals mensen doen, als ze oude schoolvrienden ontmoeten. 

Doe nu de olifanten test!

<Klik Hier!>

 

Lees ook over het baby-olifanten opvangcentrum(Aziatische of Indische Olifant)

Nog een pagina over de opvang van  baby-olifanten

of lees het olifantenverhaal