Witchcat's News- and Shit blog

zondag 16 mei 2004

Valse tonen

Het Europees Songfestival is in essentie maar een spelletje, althans dat was het vroeger. De onvermijdelijke commercie heeft ook hier toegeslagen. Het is niet anders.
De laatste jaren is echter pijnlijk duidelijk geworden dat verkeerde sentimenten als "eigen volk eerst", wat synoniem staat voor "eigen regio eerst", bepalen welk liedje - beter gezegd welk land - gaat winnen. Met andere woorden niet de kwaliteit van het liedje bepaalt de volgorde maar ben jij mijn vriendje of niet. Dit jaar was het wel heel erg bond wat de voormalige oostbloklanden respectievelijk balkanlanden presteerden. Eigenlijk was het een gênante vertoning.
Sommige mensen geloven er heilig in: een Verenigd Europa. Tot die groep van onverbeterlijke wereldverbeteraars behoor ik zeker niet. Naar mijn mening is het een utopie om te veronderstellen dat de grote geschillen in cultuur overbrugd kunnen worden.
Dit los van de vraag of je dat wel zou moeten willen.

Ik kan er niet wakker van liggen welk land er wint, maar zoals het nu gaat draagt het songfestival niet bij aan het oorspronkelijke doel, namelijk zingend op weg naar een Verenigd Europa. Dus maar gauw stoppen met dit relikwie uit de Vijftiger Jaren.

0 reacties:

Een reactie plaatsen<$I18N$LinksToThisPost>:

Een koppeling maken

<< Startpagina