Witchcat's News- and Shit blog

maandag 5 juli 2004

Sommar

Het woord sommar of sommer heeft in ScandinaviŽ welhaast een magische klank. Niets zo blijer met de zomer dan de ScandinaviŽr lijkt het wel. De langste dag van het jaar (Midsummarafton) is niet alleen een algehele vrije dag, maar ook de belangrijkste familiedag van het jaar. Met als gevolg gigantische rijen voor de kassa's van de supermarkt en enorme hoeveelheden bier en worstjes in de karretjes ondanks de niet malse prijzen.
Al die drukte komt op ons Nederlanders wellicht gemaakt over, maar is het in werkelijkheid zeker niet! Van jong tot oud straalt men een soort bevrijdingsgevoel uit.
Alsof men bevrijdt is van die vervelende lange winter. En eigenlijk zou mij dat aan het denken moeten zetten. In die zin dat dat een reden zou moeten zijn om juist niet naar ScandinaviŽ te willen gaan.
Toch is dat kennelijk voor veel nederlanders geen reden om af te zien van een emigratie danwel een aankoop van een summerhuset. Bij toeval kwamen wij namelijk in contact met een nederlands stel dat sinds een jaar een wegrestaurant in Rada bezit. Je kent dat wel, je bestelt keurig in je beste Engels een maaltijd en krijgt vervolgens in onvervalst Twents te horen of je er ook een salade bij wenst.
Zij vertelden dat het nu nog zeer aantrekkelijk is om iets in Zweden te kopen. De prijzen zijn alleszins acceptabel in vergelijking met Nederland. Het was ons inderdaad al opgevallen dat je met een beetje zoeken een leuk optrekje kunt bekomen voor z'n Ä 75.000,--. De Tukkers vertelden ons dat de vraag naar woningen vanuit Nederland, zo groot is dat er inmiddels zelfs een nederlandstalige makelaar is, die ervoor kan zorgen dat binnen driedagen alle formaliteiten geregeld worden.
Het verhaal wordt bevestigd door de Nederlandse eigenaren van het door ons gehuurde huis. Ook zij gaan binnenkort in Zweden wonen. Voorlopig voor drie jaar op proef. Daarna zien ze wel verder.
Jaloesie is een slechte eigenschap, dat weet ik, maar wat zou het toch mooi zijn om eens te kunnen zeggen: de VOLVO V40 was al van mij, dus het Zweeds rood kon er ook nog wel bij.

0 reacties:

Een reactie plaatsen<$I18N$LinksToThisPost>:

Een koppeling maken

<< Startpagina