Witchcat's News- and Shit blog

maandag 26 juli 2004

Turbolator

OfficiŽel heten ze "brommobiel", maar in mijn beleving is het een mechanische versie van de onvolprezen rollator. Ik heb het over de miniauto's die je zonder geldig rijbewijs mag berijden en die in principe niet harder mogen rijden dan 45 km per uur.

Ik gun iedereen de mobiliteit die bij hem of haar past, maar ik stel vast dat deze turbolators, zoals ik ze noem, een plaag aan het worden zijn in het dagelijkse stadsverkeer. Niet vanwege de maximale snelheid van 45 km, maar meer vanwege het feit dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat deze vehicles meer en meer worden aangeschaft door mensen die oneindige keren voor hun normale rijbewijs zijn gezakt.

Gistermiddag werd ik op de rotonde in Klijndijk verrast door een turbolator die mij van de volkomen verkeerde kant tegemoet reed. Tot een botsing kwam het gelukkig niet. De besuurder, een heer van middelbare leeftijd, kon gelukkig zijn rempedaal op tijd vinden. Aangezien ik de rotonde van de goede kant was opgereden, leek het mij logisch dat de turbolator in zijn achteruit de rotonde zou verlaten zodat ik mijn weg zou kunnen vervolgen.
 
Maar nee, de turbolator bleef als aan de grondgenageld staan. Breed zwaaiend kwam de turbolatorbestuurder zijn rode bolide uit, om mij vervolgens op geÔrriteerde toon duidelijk te maken dat hij erg geschrokken was van mijn (sec) rijgedrag en verder dat ik in het vervolg maar beter op moest letten.  "Hij had dan wel geen grote auto maar had weldegelijk dezelfde rechten in het verkeer als ik........., zo zei hij."
 
Ik was in eerste instantie stomverbaasd. Dat duurde maar heel even, want toen werd deze jongen boos. Ik zal u niet vermoeien met de letterlijke tekst van mijn referaat, maar het resultaat was wel dat de turbolatorbestuurder zich schielijk weer in zijn rode gevaarte terugtrok en koortsachtig op zoek ging naar zijn achteruit. Dat heeft bijna ťťn minuut geduurd. Dezelfde tijd was hij nodig om de rotonde te verlaten. Opgefokt verliet ik uiteindelijk, na drie minuten wachten de rotonde, waar 5 seconden normaal geweest zou zijn.
 
Moraal van dit verhaal is dat het hoog tijd wordt dat ook voor de turbolator een rijbewijs verplicht gesteld wordt!

zaterdag 24 juli 2004

Gezocht!

Als inwoners van Emmen hebben we uiteraard een abonnement op "het Noorder Dierenpark." En aangezien het dierenpark op redelijke loopafstand van ons huis is gelegen, wordt het abonnement regelmatig gebruikt. Zo ook vanmiddag.

En zoals vrijwel altijd gaat m'n digitale camera mee, want een dierentuin barst immers van fotowaardige momenten van mens en dier. Zo kon het gebeuren dat ik gegrepen werd door de aanblik van onderstaand jongetje dat - gezeten op de arm van z'n vader - geen oog had voor de bruine beren, maar voor het oog van mijn camera. De foto is er ťťn uit een serie van zes. Het jongetje had na de eerste foto door dat ik hem aan het fotograferen was, waarna hij als een volleerd fotomodel z'n mooiste pose te voorschijn toverde.

Ik heb geen flauw idee hoe het jongetje heet, noch waar het woont, maar ik kan mij voorstellen dat de ouders, die niets van de fotosessie gemerkt hebben, geÔnteresseerd zijn in de foto's.
Dus, meent u het jongetje te herkennen, laat het mij weten zodat ik de foto's aan de ouders kan geven. 


donderdag 22 juli 2004

Nieuw jasje

Ik ben er nog niet klaar mee, maar de nieuwe outfit begint er op te lijken. Technisch doet alles het, dat is in ieder geval mooi meegenomen. Nu is het wachten op de broodnodige inspiratie....

dinsdag 20 juli 2004

Voetbalvriendjes

We hebben nieuwe trainers respectievelijk assistenten voor ons Nationale voetbalelftal, maar ik krijg als Feijenoord-aanhanger toch wel een beetje een vies smaakje bij het volgende rijtje:
  1. Marco van Basten
  2. John van 't Schip
  3. Rob Witschge
  4. Stanley Menzo         

Het zijn voetbalvriendjes, maar wel met incestieuze trekjes.........                                  maandag 19 juli 2004

GEEN NIEUWS

Als gevolg van voortdurende technische problemen ben ik voorlopig gestopt...
 
Dit is het gevolg van het feit dat Blogger het door mij gebruikte template niet meer voldoende ondersteund, omdat zij inmiddels op andere "technieken" zijn overgeschakeld. Ik heb bij voorduring last van problemen.
E.e.a.  betekent dat ik mijn template (= uiterlijke verschijningsvorm van mijn site) zal moeten gaan wijzigen.  Dat kost tijd en energie.
Het is wel mijn bedoeling om verder te gaan, maar voorlopig zult op deze site geen nieuws meer tegen komen.......
Hoelang het duurt? Geen flauw idee! Maar het is ten slotte kommommertijd dus een ramp is het ook niet!
Kortom tot over enige tijd............

vrijdag 16 juli 2004

Safe Area

Het terreuralarm dat sinds vrijdag van kracht is in Nederland spitst zich toe op de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland, aldus minister Remkes. Het gaat om specifieke objecten,  zoals overheidsinstellingen en plaatsen waar veel mensen bijeen komen,  de zogeheten 'soft targets'.

Ik woon dus in een Safe Area. Dat lijkt nieuws,  maar is het natuurlijk niet.  Want ieder weldenkend mens weet dat een terrorist niets te zoeken heeft in gehuchten als bijvoorbeeld Emmererfscheiderveen, Dragstercompagnie, Kollumerpomp of de Lutte.

Nee, het grote ligt nieuws in het feit dat deze van rijkswege vertrekte mededeling ertoe zal leiden dat er een massale volksverhuizing zal plaatsvinden van angstig geworden westerlingen naar de Safe Area. En let op mijn woorden, plotseling komt er wel extra geld vrij voor het Noorden , is de aanleg van de magneetzweeftrein nog slechts een kwestie van tijd en beginnen ze na de bouwvakvakantie met de baanverlenging van het vliegveld Eelde en krijgt Drenthe ook z'n eigen IKEA en Bijenkorf......


donderdag 15 juli 2004

Verloedering

Echt waar, het stond in het noordelijk suffertje: "De clubs in de hoofdklasse korfbal gaan het komende (zaal)seizoen spelen met een kunststof mand. Het bestuur van de internationale korfbalfederatie heeft het gebruik daarvan goedgekeurd. De kunststof korf vervangt het exemplaar van rotan."
Korfbal, de sport die niet alleen het imago van de muffige jaren Vijftig verpersoonlijkt, maar daar ook zijn bestaanrecht aan ontleed, valt nu ook door de mand. De sportverloedering heeft (eindelijk) toegeslagen in Friesland en omstreken.
Rotan vervangen door plastic. Dat staat gelijk aan majesteitsschennis. Ik verwacht op z'n minst een afkeurende reactie van Erica Terpstra en/of opperfries Ed Nijpels. Kortom woorden schieten mij te kort.
Ik vrees dat de tijd van de kunstof kaatsbal nabij is. Tenzij vanuit het kaatsmekka Franeker en het Friesche Haagje actiegroepen de krachten bundelen in de actie:
"Redt de Echte Friesche Sportcultuur!"

woensdag 14 juli 2004

Politieacademie

Ik realiseer mij dat het wellicht een tricky onderwerp is en het is zeker niet mijn bedoeling om goedkoop te scoren, maar naar aanleiding van de verwarring bij de politie wat te doen bij een terreurdreiging...., vraag ik mij echt af wat onze gewaardeerde dienders leren op de Politieacademie in kader van het politiediploma I en II.
Ik kan er volledig naast zitten maar in essentie is er mijns inziens geen verschil tussen de wijze van aanhouding van een gewapende bankovervaller bij de RABO en de aanhouding van een met explosieven behangen terrorist. Met dienverstande dat het gevaarrisico bij de laatstgenoemde aanmerkelijk groter is dan bij de eerstgenoemde. De vraag is echter, en dat is m.i. veel relevanter, of een terrorist zich als zodanig in het dagelijkse leven, als terrorist laat herkennen. Niet dus.
De AIVD beweert de potentiŽle terroristen te kennen. Als dat waar is, waarom zetten ze dan niet voor iedere voordeur van zo'n potentieel gevaar een politieagent ter bewaking. Die zal het dan wellicht uit z'n hoofd halen om rare dingen te doen. Zal wel een Fokke en Sukke oplossing zijn, maar ik heb tenslotte de Bestuursacademie gevolgd en niet de Politieacademie.
Het is niet mijn bedoeling om de politie te bekritiseren. In feite is het hele gebeuren rondom de terreurdreiging, althans de wijze waarop daarmee in ons land wordt omgegaan, de weerspiegeling van het niveau van het kabinet van JP.
Belabberd dus.

zondag 11 juli 2004

Winegums

Ik ben sinds ik gestopt bent met de verslaving die roken heet, in een andere verslaving gerold die er als volgt uitziet:
"Glucosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, gelatine, voedingszuren: E260, E270,E296, aroma's, kleurstoffen: E100, E120, E141, E153, E160".
Zoals bijna voor alle verslavingen geldt, geldt dit ook voor deze: het is ohzooo slecht, maar ohzooo lekker.... Ik draai mijn hand er niet voor om binnen twee ŗ drie uur 225 gram van dit zoete goedje naar binnen te werken terwijl ik achter de tv of pc zit.
Er is een boel kaf onder het koren. Lidl en de Aldi verkopen het tegen aan merkelijk lagere prijzen maar de smaak kan niet tippen aan de enige echte: Bassettīs....


Dreiging

Ik ben geen terreurexpert en heb alszodanig dus geen recht van spreken, maar is het niet al te simpel om te denken dat je een aanslag voorkomt door een politie-volkswagenbusje voor de ingang van de Schipholtunnel neer te zetten.
Het blijft toch nog steeds mogelijk om met een zelfmoord-bestelbusje vol met bommen de tunnel in te rijden en die in de tunnel tot ontploffing te brengen. Men zegt circa 150 verdachte personen in de gaten te houden.
Nee, zolang wij in Irak zitten en als schoothondjes achter Busch en de zijnen aan blijven lopen zal er sprake blijven van een terreur-dreiging. Er is maar ťťn probaatmiddel om de dreiging te niet te doen. Je als Nederland zo snel mogelijk terugtrekken uit Irak en internationaal gezien je plaats kennen. Waarom moeten wij ons als klein landje altijd zo nodig groter en belangrijker voordoen dan we zijn.
Laat Balkende en zijn club zich maar concentreren op de binnenlandse problemen.!

maandag 5 juli 2004

Sommar

Het woord sommar of sommer heeft in ScandinaviŽ welhaast een magische klank. Niets zo blijer met de zomer dan de ScandinaviŽr lijkt het wel. De langste dag van het jaar (Midsummarafton) is niet alleen een algehele vrije dag, maar ook de belangrijkste familiedag van het jaar. Met als gevolg gigantische rijen voor de kassa's van de supermarkt en enorme hoeveelheden bier en worstjes in de karretjes ondanks de niet malse prijzen.
Al die drukte komt op ons Nederlanders wellicht gemaakt over, maar is het in werkelijkheid zeker niet! Van jong tot oud straalt men een soort bevrijdingsgevoel uit.
Alsof men bevrijdt is van die vervelende lange winter. En eigenlijk zou mij dat aan het denken moeten zetten. In die zin dat dat een reden zou moeten zijn om juist niet naar ScandinaviŽ te willen gaan.
Toch is dat kennelijk voor veel nederlanders geen reden om af te zien van een emigratie danwel een aankoop van een summerhuset. Bij toeval kwamen wij namelijk in contact met een nederlands stel dat sinds een jaar een wegrestaurant in Rada bezit. Je kent dat wel, je bestelt keurig in je beste Engels een maaltijd en krijgt vervolgens in onvervalst Twents te horen of je er ook een salade bij wenst.
Zij vertelden dat het nu nog zeer aantrekkelijk is om iets in Zweden te kopen. De prijzen zijn alleszins acceptabel in vergelijking met Nederland. Het was ons inderdaad al opgevallen dat je met een beetje zoeken een leuk optrekje kunt bekomen voor z'n Ä 75.000,--. De Tukkers vertelden ons dat de vraag naar woningen vanuit Nederland, zo groot is dat er inmiddels zelfs een nederlandstalige makelaar is, die ervoor kan zorgen dat binnen driedagen alle formaliteiten geregeld worden.
Het verhaal wordt bevestigd door de Nederlandse eigenaren van het door ons gehuurde huis. Ook zij gaan binnenkort in Zweden wonen. Voorlopig voor drie jaar op proef. Daarna zien ze wel verder.
Jaloesie is een slechte eigenschap, dat weet ik, maar wat zou het toch mooi zijn om eens te kunnen zeggen: de VOLVO V40 was al van mij, dus het Zweeds rood kon er ook nog wel bij.

Stereotype

Willekeurige buurvrouw:
"Zo naar Zweden geweest.....?", Ja;
"Zeker slecht weer gehad?", 't had beter gekund, maar er zijn ergere dingen in het leven;
"Elanden gezien?", Jazeker, tijdens een regenachtige autorit......

Hoezo stereotype!

Maar vooruit, speciaal voor de buurvrouw hierbij het overtuigende bewijs!

zondag 4 juli 2004

Back in town

Drieduizendenzevenhonderdenzeven kilometer verder en we zijn weer waar we 15 dagen geleden zijn begonnen. In the town of all places: Emmen! Nee, voor een lofzang over Emmen hoeft u niet te vrezen. Hou het maar op "een misplaatste dichterlijke" vrijheid.

Wij zijn blij verrast door alle blijken van welkom (bloemen, kaartjes en emails) die ons ten deel zijn gevallen bij thuiskomst uit Zweden. Bedankt daarvoor!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het weer was, ook voor Zweedse begrippen trouwens, niet om over naar huis te schrijven. Voor de trouwe bezoeker van deze site is dat geen nieuws meer, omdat die het weer in Karlstad (hoofdstad van de provincie Všrmland) ongetwijfeld in de gaten heeft gehouden. Zoals al eens eerder gezegd, van slecht weer wordt ik niet chagrijnig, van extreem mooi weer wel! Je bent ScandinaviŽ-fan dus je staat ergens voor...

Al waren de avonden in z'n algemeenheid wat tegenvallend vanwege de lage temperaturen, het waren vanwege het EK-voetbal geen vervelende avonden. Ik heb weinig meegekregen van de kritiek op Advocaat. Het Orakel JC heb ik in die zin wel gemist. De Zweden waren in het algemeen positief over het Nederlandse Elftal. Of dat veel zegt betwijfel ik, omdat hun bewondering voor Zlatan Ivanisovic op mij een erg overtrokken indruk maakte. Ik heb niet de indruk dat in Nederland zo onverdeeld positief over hem wordt geoordeeld.


Deze vakantie heeft mij ten overvloede nog maar weer eens overtuigd van het feit dat het begrip "natuur" in Nederland vrijwel niets meer voorsteld. Natuur in Nederland is verworden tot de Eigen Huis en Tuin - cultuur van Rob Verlinden. Keurig aangeharkte perceeltjes grond. Het woord ongerept kan wat betreft de natuur uit de Dikke Van Dale geschrapt worden. Nee, dan Zweden groen en nogeens groen tot zover het oog reikt. Wšrmland kent als provincie diverse natuurreservaten die je alleen te voet mag betreden. De rijkdom aan flora en de oneindige stilte die je daar aantreft kan ik niet goed in woorden vatten. Maar zorgen er wel voor dat ik niet (gauw) zal bezwijken voor de verlokkingen van zuidelijke bestemmingen.

Het heeft de nodige tijd, Zweedse Kronen en energie gekost om Witchy mee naar Zweden te kunnen nemen, maar het is niet voor niets geweest. Ze heeft het fantastisch gedaan en heeft zich werkelijk voorbeeldig gedragen. Voorzover je dat als mens kunt beoordelen weet ik zeker dat ze het meer dan prima naar haar zin heeft gehad.
Het mag wellicht sentimenteel overkomen, maar zo'n evenwichtige, standvastige Duitse herder als zij is, zijn er maar weinig. Met recht een ambassadeur voor het ras....


Witchy aan de oever van "ons" Zweeds meertje.....