Witchcat's News- and Shit blog

vrijdag 27 mei 2005

Een luisterend oor

Ik ben van het nee-kamp, maar ik heb daarentegen alle begrip voor de voorstanders die zeggen dat we verder moeten met samenwerken in Europa. Allicht, Nederland is geen eiland en samenwerken is een must. Een anti-europeaan ben ik dan ook zeker niet. Sterker nog mijn dagelijkse brood komt zelfs voort uit een geslaagde vorm van Europese samenwerking.
Maar samenwerken in Europa betekent voor mij bovenal een samenwerking waarin burgers vertrouwen hebben. Zonder dat vertrouwen gaat het niet. En dr schort het aan. Deze Europese Grondwet heeft wellicht het vertrouwen en daarmee de steun van de Europese politieke en economische elite maar zeker niet van de bevolking. Vertrouwen kan niet met dwang worden opgelegd maar moet met overtuiging worden opgebouwd.
Veel burgers voelen hoe ze jaren buiten alles wat Europa betreft gehouden zijn en geloven niet dat het nu ineens allemaal hn zaak en hn belang is geworden. Nooit is ze iets gevraagd. En nu moeten de mensen in n keer zo maar JA zeggen. Dat vinden ze niet in de haak. En ik denk dat ze gelijk hebben.
Voor veel burgers begint het Europese debat pas nu. Dat debat is van groot belang voor onze toekomst. Dat moet dus ook volop gevoerd worden en (quote Jan Maranijnissen van de SP) niet meteen alweer gevloerd worden door de uitkomst ervan op voorhand in grondwettelijk beton te gieten.

Heren en dames van de politiek, van u wordt slechts een luisterend oor gevraagd. Dat is immers het enige zinnige en onvermijdelijke gevolg van het instrument REFERENDUM.
Het is dan ook uitermate zwak en ongeloofwaardig dat velen van u in de stress schieten nu jullie feestje niet door dreigt te gaan........