Witchcat's News- and Shit blog

donderdag 13 april 2006

Dutch Blues Heroes

Vandaag is het langverwachte document over 40 jaar Cuby and the Blizzards verschenen. De Box bestaat uit een boek, één ceedee en twee deeveedees.

Het indrukwekkende eerbetoon is gemaakt door Jan Douwe Kroeske, de motor achter de helaas ter ziele gegane cd-reeks "2 Meter Sessies".
Jan Douwe Kroeske schrijft een mooie inleiding in het boek: "Er wordt vaak beweerd dat wij Nederlanders onze helden pas eren als het te laat is. Laat dit audiovisuele eerbetoon aan Cuby and The Blizzards een uitzondering zijn op die regel. Al is het meer dan 40 jaar geleden dat het bluesvirus toesloeg in de Drentse hoofdstad, toch zijn we er op tijd bij; Cuby and The Blizzards is anno 2006 nog steeds intact en actief! We wisten het eigenlijk al, maar werkend aan dit project werd nog eens extra duidelijk dat C+B meer is dan een band. C+B is een begrip. Bij leven een legende. Iedere vergelijking met andere bands uit de lage landen gaat dan ook mank. Slechts één muziekgroep kan zich meten met de noorderlingen wat betreft creativiteit en uithoudingsvermogen. Maar als we er zaken bij betrekken als bad luck and trouble, het overleven van rampspoed en tegenslag, dan moet zelfs the Golden Earring, Muskee en zijn mannen voor laten gaan", aldus Jan Douwe.

In de ruim vier decennia van haar bestaan heeft de band muzikanten zien komen en gaan (en weer komen) en waren er momenten waarop het doek definitief leek te vallen. Ook de spreekwoordelijke seks, drugs en Rock & Roll eisten hun tol. Toch vond Harry telkens weer de kracht om door te gaan. Voor de dvd is iedereen die met de band te maken heeft of heeft gehad, opgespoord en geïnterviewd. Daarnaast is men diep in de beeldarchieven gedoken, ook in die van de Duitse en Belgische TV. De nieuwe interviews en oude beelden vertellen het verhaal van onze eerste, oudste en beste bluesband, maar geven ook een impressie van het veranderde muziekklimaat in Nederland, van het idealisme van de jaren zestig en zeventig tot het professionalisme van de tegenwoordige tijd.

Om duidelijk te maken dat het boek voorlopig nog niet is gesloten, is ook een 2 Meter Sessie opgenomen met C+B in de huidige samenstelling. Het leuke daarbij is dat men als locatie voor de sessie heeft gekozen voor de beroemde boerderij in Grolloo. De cd bevat opnames met nooit eerder verschenen live-opnames uit 1970, als bewijs dat C+B zich toen ook al makkelijk kon meten met beroemde blanke bluesbroeders uit het buitenland. Er zijn mensen die beweren dat het tegenwoordig veel te goed gaat met C+B, te goed om nog geloofwaardig blues te kunnen maken. Immers, voor echte blues moet je lijden wordt gezegd. Onzin, los van het feit dat men Eric Clapton en BB King dit verwijt niet snel zal maken, moet men niet vergeten dat blues muziek is van survivors, van en voor mensen die tegenslagen hebben overwonnen of verloren. Of gewoon blij zijn dat iedere dag de zon weer opkomt.

Het moge duidelijk zijn dat C+B al heel lang geleden het recht heeft verworven de blues te mogen zingen. De wilde haren van vroeger zijn nu grijze haren, maar een bluesmuzikant is als goede wijn, hij wordt alleen maar beter met het verstrijken der jaren. Ik kan dus met recht en reden zeggen dat de blues in Nederland nergens zo wordt gevoeld en gespeeld als in de delta van de Drentse Aa. En dit al meer dan veertig jaar.

Kortom kopen die Box, als je van blues houdt!

0 reacties:

Een reactie plaatsen<$I18N$LinksToThisPost>:

Een koppeling maken

<< Startpagina