Witchcat's News- and Shit blog

maandag 3 april 2006

Knie-junkie

Vandaag is mij door een verpleegkundige van het Diaconessenhuis Meppel verteld dat ik mij vanaf heden niet alleen knie-junkie mag noemen, maar vanaf nu ook te boek sta als zeer gewaardeerde sponsor van genoemd ziekenhuis.

Vandaag namelijk heb ik m'n derde Hyaluronzuur-injectie in mijn knie ingespoten gekregen. Die injectie moet ervoor zorgen dat ik gedurende de komende tien à twaalf maanden zonder pijn, in mijn gedeeltelijk door arthrose aangetaste knie, door het leven kan. Of het ook daadwerkelijk die periode werkzaam is weet de orthopeed niet, want dat is voor iedere patient verschillend. Wel weet hij dat ik nog lang niet toe ben aan een kunstknie en derhalve veroordeeld ben om over x-maanden weer naar Meppel te gaan voor een hernieuwde sessie van drie wekelijkse injecties.

De orthopeed mag - met alle respect - dan wel niet zeker weten hoe lang het pijstillende effect aanhoudt, ik weet wel zeker dat deze injectie-sessies voor het ziekenhuis een aardige melkkoe zijn.
Want hoewel de feitelijke sessie per patient maar maximaal enkele minuten duurt, wordt de injectie niet poliklinisch gegeven - hetgeen voor de hand zou liggen- maar vindt e.e.a. plaats als dagbehandeling op de afdeling Orthopedie à raison van € 750,--. Dit exclusief de injectievloeistof die voor drie inspuitingen in totaal € 380,-- kost.
Deze wijsheden komen niet uit mijn mond maar uit de mond van een verpleegkundige. Zij was het ook die vertelde dat vandaag 30 personen een Hyaluronzuur-injectie kregen en dat deze sessies bijna alle maandagen van het jaar in deze mate plaatsvinden en zo met z'n allen een leuke bijdrage leveren aan de inkomsten van het ziekenhuis. Natuurlijk kan de injectie poliklinisch gegeven worden maar een dagbehandeling levert nu eenmaal meer op; zeker als je dertig patienten ad € 750,-- p.p. op één dag op zaal laat rouleren. Hartstikke efficient zo gezegd....

Daar is niets tegen in te brengen, maar volgens mij wel een schoolvoorbeeld van kreatief boekhouden in de gezondheidszorg op kosten van de patient en/of de zorgverzekeraar.

UPDATE: Ondanks mijn wellicht kritische opstelling, kan ik zeggen dat de drie injecties een zeer positief effect hebben gehad op het functioneren van mijn kniegewricht. Het positieve effect werd circa drie week na de laatste injectie merkbaar. Hoelang het positieve effect zal aanhouden is niet op voorhand te zeggen. Naar de orthopeed meedeelde is de werkingsduur gemiddeld één jaar. Afwachten dus..........

0 reacties:

Een reactie plaatsen<$I18N$LinksToThisPost>:

Een koppeling maken

<< Startpagina