Witchcat's News- and Shit blog

zondag 11 oktober 2009

Zo is het en niet anders!

Partij van de Wat?

De stamelende stuntel Mariëtte Hamer ligt zwaar gewond en weerloos op de grond en wacht alleen op de definitieve doodsteek. Wie verlost dit aangeschoten stukje wild uit haar lijden? Of wil de partij door met deze vrouw met het charisma van een wankel bijzettafeltje? En tot wanneer? Tot ze nog drie zetels hebben? Ze ligt goed bij de fractie en dat zegt inderdaad alles over de fractie. Komen die lieverds nog wel eens op straat?

Hangen ze nog wel eens avondje in een gewone kroeg? Praten ze nog wel eens met hun buren? Wat is er met die partij, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in elk geval bij ons in Amsterdam hopelijk volledig wordt weggevaagd, aan de hand? Met dank aan Els Iping, die Amsterdam het imago van een streng gereformeerd gehucht op de Veluwe heeft gegeven. Nog even en alle mannen moeten van haar verplicht zittend plassen. Er is onlangs een soort parlementaire enquête over het debacle van de Noord-Zuidlijn gehouden en toen stonden er zowel bij de commissie als bij de ondervraagden zulke tuttige bloemstukjes op tafel. Toen dacht ik: dat is het dus. Dat is nou precies waar de stad kapot aan gaat. U zult denken: wat hebben bloemstukjes nou met de inhoud van de politiek te maken? Mijn antwoord is: alles. En ik kan het niet uitleggen, maar het gaf een uitstraling van een heel sneu dorp. Geen stad, geen wereldstad en absoluut geen hoofdstad van ons land.

Waarom het mis gaat met de Amsterdamse PvdA? Omdat ze met de verkeerde dingen bezig zijn. Of de bewoners wel of niet hun biertje op de stoep van de kroeg mogen drinken, terwijl daaronder een metrolijn van een paar miljard ligt weg te rotten. Een tunnel die honderden historische panden in de grond laat zakken. De stad is op de Hermitage na totaal museumloos en de taxi’s rijden nog steeds alle stadsritjes via Purmerend omdat ze anders te weinig verdienen. En als dit soort hoofdzaken een stad ondermijnen dan wil niemand een Els Iping die zit te mutsen over de grootte van het reclamelogo op een vlag van de Uitmarkt. We willen woorden en daden.

En die willen we ook van de landelijke PvdA. Als ons verwende kroonprinsje een speeltje in Afrika bouwt dan moet hij als dikste uitkeringstrekker van ons land zijn beveiliging daar zelf betalen. En daar moeten sociaal-democraten een principezaak van maken. En niet een beetje met die koningsgezinde bibbergereformeerden van het CDA en de Christen Unie heulen. Dat gaat mis. Dan haken de kiezers massaal af. Die lachen jullie uit. Dat vanaf nu alleen de koningin en haar zoontje op onze kosten mogen vliegen lijkt me normaal. Maar dat al die nitwitterige Van Vollenhoventjes en andere neefjes en nichtjes jaren lang op onze kosten door het luchtruim hebben gefladderd is toch om je dood te schamen. Dat het paleis van de koningin functioneerde als louche kantoor voor haar zus om de belasting te ontwijken is toch een reden om ze het land uit te flikkeren?

Waarom grijpen we niet veel harder in bij die Efteling-familie? Jaren hebben we die tegen de maffia aanschurkende Bernhard gedoogd en nu gaan we akkoord dat zijn dochters meewerken aan louche constructies waar zelfs Dirk Scheringa zich voor zou schamen. En als die prinsen van hun moeder houden dan lakken ze een keer per jaar De Groene Draeck zelf. Of ze ritselen een stuk of wat dronken Polen. Daar zit heel Wassenaar vol mee.

Ik wil een PvdA die daar tegen ageert en dan geen murmelende Mariëtte, maar een stevige heldere fractievoorzitter. Een die ik snap en die niet steeds om een of ander breekbaar regeerakkoord heen moet fietsen. En ik wil een Wouter Bos die Gerrit Zalm met onmiddellijke ingang keihard de wacht aanzegt omdat hij het criminele gedrag van de DSB Bank prima vond. En Gerrit kan ook naar zijn beloofde bonusjes fluiten. Dan weet ik als kiezer waar de partij voor staat. Anders wordt die Wilders veel te groot. Gek hè?

w.g. Youp van het Hek/NRC/10 oktober 2009

0 reacties:

Een reactie plaatsen<< Startpagina