Welkom op de Friese-literatuursite
van Jelle van der Meulen

VANAF 1 DECEMBER IS DEZE PAGINA ALLEEN TE BEREIKEN OP DE NIEUWE PLEK:
www.frieseliteratuur.nl
Friese-literatuursite van Jelle van der Meulen


Dit is de webpagina van een liefhebber van de Friese literatuur. Van huis uit geen Fries, ben ik pas vlak voor mijn twintigste in aanraking gekomen met het Fries. Tijdens mijn studie Nederlands deed ik naast Boek- en Bibliotheekwetenschap ook Fries als bijvak; op de Universiteit van Amsterdam volgde ik enkele jaren diverse Friese colleges van professor Galama. En vooral: ik ben Fries gaan lezen en daar ben ik niet meer mee opgehouden.

Sinds 1982 schrijf ik voor het NBD/Biblion (vroeger Nederlands Bibliotheek- en Lectuur Centrum, NBLC) zogenaamde aanschafinformaties: korte recensies (maximaal 1100 posities) die naar de aangesloten bibliotheken gaan. Soms is dat wel frustrerend werk, want 1100 posities is niet veel; bovendien moet je goed kijken voor welk (bibliotheek)publiek het boek bestemd is en daarop je eigen mening aanpassen. In de loop der tijd raak je er wel aan gewend dat je in die stukjes niet alles kan zeggen wat je zou willen.

De meeste stukjes op deze Friese-literatuursite zijn oorspronkelijk van die aanschafinformaties, al pas ik ze soms een beetje aan voor ik ze op deze site plaats. Uiteraard koop ik zelf wel eens een Fries boek, niet alleen om het te lezen, maar ook om erover te schrijven. Zo nu en dan is er een uitgever (of ook wel een schrijver) die mij een boek stuurt en daar schrijf ik dan graag over, vooral als ik enthousiast ben over het boek.