Meditatieles
CranioSacraal Therapie (C.S.T.)
CompassieVisie
Home
Links
Iets over mijzelf
Agenda
Familie en Organisatieopstellingen
Intuïtieve Waarneming
Healing / Reading
Individuele coaching
 
De CranioSacraal Therapie is ontwikkeld door Dr. John E. Upledger D.O., O.M.M. (osteopatisch arts en chirurg.) Hij is de oprichter en president van het Upledger Institute in Palm Beach Gardens, Florida. Van 1975 tot 1983 was hij werkzaam als klinisch onderzoeker aan de Michigan State University. Gedurende deze jaren gaf hij leiding aan een team van anatomen, psychologen, biofysici en biotechnici, dat onderzoek deed naar het bestaan en de invloed van het craniosacrale systeem. Tijdens deze periode heeft hij meerdere malen over zijn onderzoek gepubliceerd in het vakblad Journal of the American Osteopathic Association. Hierna is hij verder gegaan met het ontwikkelen en verfijnen van de CranioSacraal Therapie en heeft hierover meerdere boeken geschreven. Inmiddels zijn via de onderwijsprogramma’s van het Upledger Institute wereldwijd een groot aantal mensen vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg opgeleid.
 
Het craniosacraal systeem bestaat zowel uit vliezen (membranen) als hersen en ruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof.)  Beide omgeven en beschermen de hersenen en het ruggenmerg. Het strekt zich uit van de schedelbeenderen, het aangezicht en de mond (het craniale deel) tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel.) Binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel vind de beweging plaats die het craniosacrale ritme wordt genoemd. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is door een getraind iemand over het gehele lichaam te voelen. Er vind een wederzijdse beïnvloeding plaats tussen het craniosacraal systeem en de andere fysiologische systemen. Enkele zijn:
 
•   Het centrale zenuwstelsel
•   Het respiratoire systeem                         (de ademhaling)
•   Het vasculaire systeem                           (de bloedsomloop)
•   Het endocriene systeem                         (de werking van de klieren)
•   Het musculoskeletale systeem               (verbinding van de spieren met het skelet)
 
Vanwege de wederzijdse beïnvloeding is het mogelijk om via het craniosacraal systeem invloed uit te oefenen op deze systemen en eventuele problemen te reduceren of verhelpen. Het is dus mogelijk om een groot aantal zeer uiteenlopende klachten te behandelen. Denk niet alleen aan diverse (chronische) pijnklachten als hoofd, nek, rug, buik of gewrichtspijn maar ook aan b.v. concentratieproblemen, geheugenstoornissen, rusteloosheid en angstgevoelens.
Een van de voordelen van C.S.T. is dat het een oplossingsgerichte methode is, die  behalve op de klacht zelf ook op de oorzaak is gericht. CranioSacraal Therapie heeft echter een groter bereik dan het behandelen van klachten. Het is namelijk ook een preventieve, ontspannende en stress verminderende therapie die het lichaamsbewustzijn vergroot.
Bovendien is C.S.T. een zachte, toegankelijke en ondersteunende manier om met het eigen innerlijk in gesprek te gaan en met de dieper gelegen emoties en gevoelens in contact te komen. De fysieke sensaties tijdens de behandeling geven inzicht in de eigen situatie. We noemen dit Somato-Emotional-Release. Het stelt je in staat contact te maken met wie je van binnen bent en ondersteunt of herstelt het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
 
 
 
Corrine Mulder   A. Noordewierlaan 61   1403 JB Bussum
Tel. 035-69 37 378    e-mail: compassievisie@planet.nl