als het menu niet zichtbaar is klik hier

kaart muzikale regio's Argentinië

Argentijnse muziekinstrumenten

De Argentijnse muziekinstrumenten komen, net als de ritmes, uit alle windstreken. Vaak meegenomen door de Spaanse veroveraars, soms ontstaan bij de Indianen. De instrumenten werden aangepast met behulp van beschikbare materialen en technieken en werden zo 'Creools'. Op deze site worden ook instrumenten uit andere landen besproken, die veel in Argentinië gebruikt worden.

Op de foto speelt een groep in een restaurant in Humahuaca in de noordwestelijke provincie Jujuy bombo, quena, charango en gitaar.

 

Ariel Ramírez gebruikt veel creoolse en inheemse instrumenten in zijn beide missen. Het duidelijkst is dat in Salmo 150 (Psalm 150) van de Misa por la Paz y la Justicia. Daar is ook de tekst aangepast aan Zuid-Amerika. Niet "Looft Hem met de stoot op de ramshoorn, looft Hem met harp en citer, etc.", maar "met de siku, de quena, de charango, de bombo en de gitaar".
Met name de Misa Criolla wordt in Europa helaas soms zonder die instrumenten uitgevoerd. Waarschijnlijk omdat slechts weinigen in Europa de instrumenten kunnen bespelen. Er zijn echter ook in Nederland wel degelijk instrumentalisten die goed een Misa Criolla kunnen begeleiden.

Alfabetische lijst

afuche harp
accordeon huancara
antara huesos de fraile
arpa kultrum
bandoneón maracas
bombo palo de lluvia
bongo pezuñas
cabasa quena
caja quinto
cajón peruano regenpaal
calabasas requinto
carracho tambor
cestos tambor de agua
charango tinya
chajcas trompe
claves tumbadora
conga siku
cuatro udu
erke vaina
gitaar wiro
güiro zampoña