Toonkunstkoor Maastricht
'Petite Messe Solennelle' van Gioacchino RossiniFeestelijk concert ter ere van Jan Hupperts
Zaterdag 2 juni 2007 | St. Janskerk, Maastricht


 


Biografieën vocale solisten

 

Britt Truyts (sopraan) volgde een voorbereidende opleiding klassieke zang aan de kunsthumaniora in haar geboortestad Antwerpen. Vanaf 2001 studeerde ze bij Yvonne Schiffelers solozang aan het Conservatorium van Maastricht, waar ze in 2005 haar bachelor behaalde. Daarnaast volgde Britt masterclasses bij John Bröcheler, Rudolf Jansen, Roberta Alexander en barokspecialist Jos van Veldhoven. Momenteel volgt ze de masteropleiding bij Mya Besselink.

Britt Truyts werkte mee aan diverse operaproducties van de Operaklas Conservatorium Maastricht en Opera Zuid. Als soliste vertolkte ze o.a. liederen van Sjostakovitsj (tijdens het Sjostakovitsjfestival Maastricht in 2006) en de liedcyclus ‘La flûte de jade’ van Andrée Bonhomme, die ook op CD is verschenen.

In 2006 zong Britt de sopraansolo’s in de ‘St. Lucaspassie’ van Bach en het ‘Gloria’ van Vivaldi. 

Regula Boeninger (alt), geboren en opgegroeid in Darmstadt, Duitsland, begon in 1992 met haar studie solozang bij Mya Besselink aan het Maastrichts Conservatorium. In 1998 voltooide zij haar studie, en behaalde zij de diploma’s “Muziekdramatische Opleiding” en “Uitvoerend Musicus”. Zij volgde masterclasses bij o.a. Andreas Schmidt, Cornelia Kallisch, Waltraud Meier, Robert Holl, Dominik Neuner, John Bröcheler (uitgezonden op tv) en Guy Joosten.Sinds 2001 vormt zij een liedduo met pianist Robert Weirauch met wie ze in 2003 de eerste prijs behaalde bij de Internationaler Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach te Oostenrijk. Tijdens de Internationaler Gesangswettbewerb Köln 1998 bereikte zij de finale, in 2000 was zij laureaat bij de Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie, Den Haag.Zij zong als gast in de operahuizen van Schwerin, Wolfsburg en Villingen-Schwenningen. Haar concert-activiteiten leidden tot een omvangrijk repertoire op het gebied van oratorium en lied. Regula Boeninger werkt met verschillende barok-ensembles en treedt op bij festivals en concertseries.Marten Smeding (tenor) was aanvankelijk een amateur-zanger die het beroep van onderwijzer combineerde met diverse optredens, waarin voornamelijk liederen van Duitse en Franse componisten centraal stonden. N.a.v. een weddenschap deed hij mee aan het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch en haalde er tot ieders verrassing de demi-finale. Zanglessen en coaching ontving hij o.a. van: Maria Pluister-Leentvaar, Gé Neutel, Bernhard Kruysen, Robert Holl en Henk Smit. Vanaf 1991 vestigde Marten Smeding zich als professioneel free-lance zanger.

Als liedzanger werkt Marten Smeding samen met de pianisten Wim Stoppelenburg  en Han-Louis Meijer.Als operazanger zong hij vele rollen en werkte hij o a. samen met dirigenten als Simon Rattle, Hartmut Haenchen, Antonio Papano en Valery Gergiev.
Marten Smeding zong vele malen voor radio en tv. Van hem zijn inmiddels enkele opnamen verschenen op CD, zoals de ‘Lukas Passion’ (toegeschreven aan Bach) en ‘Merlijn’, een opera van Willem Pijper (mei 2007).Dirk Snellings (bas-bariton) werd geboren te Bilzen (België). Hij studeerde aan de K.U. Leuven om er een licentie in de musicologie te behalen. Gelijktijdig ontdekte hij de vele mogelijkheden van de menselijke stem, eerst als bas bij het vocaal ensemble Currende o.l.v. Erik Van Nevel en bij het Collegium Vocale Gent van Philippe Herreweghe en later als zangstudent bij Lucienne Van Deyck.

Als medestichter en artistiek leider van de Capilla Flamenca verdiept hij zich in de eens zo geroemde muziek van de Vlaamse polyfonisten uit de 15de en 16de eeuw.  Met Fo(u)r Voices verkende hij de talloze mogelijkheden van de romantische en hedendaagse vocale kamermuziek.
Als zanger mocht hij meewerken aan unieke producties o.l.v. vermaarde dirigenten als Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijcken en Paul van Nevel.
Momenteel doceert hij zang en de geschiedenis van de Oude Muziek aan de Hogeschool  Lemmensinstituut te Leuven. 
Biografieën instrumentalisten (piano | harmonium)
   

 

 

Paul Huijts is de vaste pianist van TKM en begeleidt het koor jaarlijks in de kerstmatinee. Hij studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. In 1990 behaalde Paul Huijts een internationaal succes door het winnen van het “Concours International de l'Ecole Normale de Musique de Paris”. Aan dit instituut rondde hij zijn studies af. Paul is naast zijn solistische activiteiten een veel gevraagd begeleider en kamermuziekspeler op vele Nederlandse podia. Tevens trad hij op in de Salle Cortot te Parijs en in Orlando USA.

Matty Huijts
studeerde cum laude af aan het Conservatorium te Maastricht onder leiding van Jo Dusseldorp en vervolgde zijn studie met een speciale beurs van het ministerie van WVC in de Meisterklasse van de beroemde pianist Paul Badura Skoda in Essen (D). Daarna volgde hij een specialistische opleiding begeleiding en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder leiding van Gerard van Blerk.

Jan van Mol
studeerde in Antwerpen, Leuven (Lemmensinstituut) en Gent. Naast het orgel bespeelt hij ook het clavecimbel, en hij was tevens een van de eersten om het authentiek harmoniumspel opnieuw te ontdekken. Hij behaalde verschillende nationale onderscheidingen als organist. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen, is organist aan de Antwerpse Sint-Pauluskerk, en bezieler van Calcant, een Antwerpse vereniging die het orgel dichter bij het publiek wil brengen.