Door naar Uitspraken.Z is de Zeecontainer, gevuld met Zinkballetjes.

Zaagtafel [Fox-1] : De Atari 1050 diskdrive. Vanwege het geluid dat die maakt bij het lezen van copy-protected diskettes.

Zalig uiteinde : Een veelgebruikte term voor het afsluiten van het oude jaar. Ik moet hierbij echter altijd aan mijn poepert denken.

Zjatten en talloren [Linda.] : Je kan de pot op, ik trek het me niet meer aan. Aanvulling door [Jeroen.] : In ons dialect (Opoeteren, Belgisch Limburg) dit doodgewoon 'kopjes en borden betekent'. Dus zjatten = kopjes en talloren = borden.

Zebra [Jan.] : Aanduiding voor de goedkope kledingzaken Zeeman en wiBra.

Zebrapad [Jan.] : Een beschermde diersoort die familie is van de Zebravink. De Zebrapad moet er oppassen voor te snel autoverkeer. Vooral in steden zie je veel platgereden Zebrapaden.

Zeecontainer [Gompie.] : De echte smakelijke 'big size' loempia die je bij de (afhaal)Chinees haalt. De echte 'zeecontainer' is rijkelijk gevuld met groenten en kippenvlees. 2 van deze loempia's is een complete maaltijd. Absoluut niet te vergelijken met 'nouvelle cuisine', waarbij je op een metersgroot bord 3 peentjes, 2 boontjes en een minuscuul stukje vlees in een verdacht sausje ziet drijven. Na de nouvelle cuisine (ook wel hote koture genoemd) ben je een paar honderd gulden lichter en ren je naar de Chinees voor een echte loempia...

Zeerkonia [Arie Uw.] : Slijpsel in de ontlasting.

Zelftapper [Jan.] : Iemand die borstvoeding verstrekt.

Zeilvinkie [Bieberkop.] : Of Grachtkip, drijfsijssie: meeuw in een Amsterdamse gracht.

Zenuwpiemelig. [Yvonne Bos.] : Werd gezegd in een kinderprogramma: jongetje kreeg voor de eerste keer zwemles en daar werd hij best zenuwpiemelig van. dit betekent dat hij zenuwachtig werd en daardoor telkens moest plassen.

Zeugel (Zeugelen, Uitgezeugeld / Afgezeugeld, Opzeugelen, Omzeugelen, Onderzeugelen) [<E>] : Kan van alles zijn. Bv: drinken.
- Wat heb je dit weekend gedaan?
- Flink gezeugeld. Uitgezeugeld / Afgezeugeld : doodmoe zijn. Opzeugelen : opdrinken etc...

Zij lijdt wel in stilte, het hele huis daverd ervan. [Bieberkop.] : Met 9 meisjes in huis is er altijd wel een verdrietje.

Zippen [Fox-1] : Als antwoord op de vraag 'hoe krijg ik het zover dat het wel gaat passen?'

Zinkballetjes : Balletjes gehakt die onderin de soepketel liggen te wachten op medewerkers die ze met de pollepel in het soepkommetje scheppen. Het is de bedoeling een ruime hoeveelheid 'zinkballetjes' in je soep te scheppen voordat de rest van de medewerkers 'boven' komen. Meestal moeten er nog enkele drijvende soepballetjes en voldoende groente bijgeschept worden zodat het overschot aan 'zinkballetjes' voor andere collega's niet meer zichtbaar is.

Zitrollator [Geert Kruideren.] : Rolstoel.

Zoek-string [Jan.] : Een vrijwel niet te vinden kledingstukje.

Zwarte Gat ('t) [Ruud.] : Het inleverpunt (flessen inname automaat) in de supermarkt. De moderne apparaten slurpen je fles 't gat in en geven je na een druk op de knop een emballagebonnetje.

Zweefteef [cbke.] : Airhostess.

Zwerffietser (vgl Strayclist in english) [Jan.] : Iemand die niet weet waar hij naar toe fietst.