Beste bezoek(st)er,

Welkom op mijn genealogie website! Deze site is een weergave en aanvulling van de familie Hermes die tegenwoordig voornamelijk in Drenthe zit. De voorouders van deze tak zijn waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland en zijn via Lathen,Wesuwe, Altenharen en in ± 1845 in Nederland in Dalen, Coevorden,Steenwijksmoer en Erica neergestreken.

In mijn zoektocht naar voorouders uit de familie Hermes ben ik gestuit op meerdere schrijfwijzen van de naam Hermes:

 • Hermes

 • Hermen

 • s
 • Harmes

 • Harmers

 • Tot op heden ben ik nog niet in staat geweest om de afkomst van de naam Hermes te achterhalen, noch wanneer de naam voor het eerst in gebruik is genomen. Misschien dat deze informatie bekend wordt als ik nog verder terug kan gaan in de familiegeschiedenis. Mocht u misschien weten waar de naam vandaan komt of wanneer hij voor het eerst in gebruik is genomen, laat het mij dan weten! Wat ik wel al weet, is dat als ik verder terug wil in de geschiedenis dat ik naar het Bundesarchief in Meppen of Osnabrück (in Duitsland) zou moeten gaan. Maar dat ga ik ook zeker in de toekomst doen.

  Hieronder staat misschien wel de verklaring hoe de naam Hermes, Hermsen, Hermens, Harmes en Harmers tot stand is gekomen. Deze uitleg komt van Jeroen Gerrits (tevens familielid, en hij heeft college gevolgd  in de naamkunde in Nederland) die zich ook met de Genealogie van de Familie Hermes bezig houdt.

  De herkomst van de Familienaam Hermes, Hermens, Harmes en Harmers

  De historische herkomst van de familienaam Hermes, Harmes en of Harmers is vooralsnog in nevelen gehuld. Wel is het, met behulp van naamkunde, een mogelijkheid hierop een goedgeïnformeerde gok te wagen. Voor een uitleg naar een mogelijke oorsprong en betekenis van familienamen delen we deze op in vijf zogenaamde vormingscategorieën:

  • Afstammingsnaam

  De variaties in de schrijfwijzen van de achternaam in kwestie richten voornamelijk in deze richting: de stam: Herman/Harm             met als toevoeging een genitief -s.

  Herman en afgeleide namen zijn populair in de familie, zoals ook uit de stamboom blijkt. In het Nedersaksische cultuurgebied, het voornaamste leefgebied van de tot nu toe ontdekte voorouders, zijn variaties op deze naam ook gemeengoed. De familie Harmer (,geen connectie voor zover bekend,) uit Engeland/Amerika, waartoe ook de Harmers van het bekende Londense filatelieveilinghuis behoren, zoeken op hun beurt de uitleg van de familienaam tevens in een patroniem. Zij verbinden de naam aan een vroege voorouder in Vlaanderen. Dit is in mijn ogen de meest waarschijnlijke uitleg voor de oorsprong van de naam.

  • Herkomstnaam

  Dit is een meer vergezochte optie. Weliswaar bestaat er een Zell am Harmersbach, een voormalige vrije rijksstad, dat in het zuiden van Duitsland kan worden gevonden. De link met de familie kan echter niet worden gelegd. De plaatsnaam is hier afgeleid van een persoonsnaam ipv andersom. (Het is een verbastering van Hademarsbach, welke naar verluid naar een stamoudste (sippenältesten Hademar) is vernoemd.)

  • Adresnaam

  De boerderijnaam Hermes in Suttrup genoemd in het voorwoord, zou best de naamgever van de familie geweest kunnen zijn. Deze traditie leeft sterk in Twente, waar namen als Kleine Deters en Groot Kormelink en andere met een soortgelijke opbouw veel voortkomen.

  • Beroepsnaam

  Hermes is een Griekse godheid, die veelal in verband wordt gebracht met reizen en de handel. Wellicht geeft de naam een hint voor het uitgeoefende beroep van de eerste naamdrager, mogelijkerwijs een koopman of handelaar.

  • Eigenschapnaam

  Waar in achternamen als De Lange, Kroeze en Barton van Flijmen (achternaam van een bekend oud-sportfotograaf) zonder al teveel moeite een toenaam of eigenschap kan worden afgelezen, lijkt deze uitleg voor Hermes, Hermens, Harmes of Harmers onwaarschijnlijk.

  Wie kan zeggen waar en hoe de familienaam Hermes haar oorsprong vindt? Het definitieve antwoord moeten we u schuldig blijven. Maar waar wij in stamboomonderzoek antwoorden najagen, zijn het juist de vragen die onze fascinatie voeden en ons van de straat houden.

  Met vriendelijke groet,

   JeroenGerrits

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

  Van bepaalde familieleden zijn er inmiddels al verscheidene aktes uit het archief (kopies) gehaald, met name geboorte/huwelijk en overlijdensaktes. Ook enkele dwangschriften/nalatenschap en memoires van succesie zijn boven water gekomen. Als er familieleden bij zijn die zich daarvoor interesseren kunt u mij een email sturen, dan stuur ik u een kopie-exemplaar van de desbetreffende akte terug. (Mits ik die in mijn bezit heb)

  Van elk graf(steen) dat nog bestaat van overleden Familieleden en aangetrouwden die ik op kerkhoven heb gevonden is er een foto van gemaakt. Dit is gedaan om de stamboom zo volledig mogelijk te maken. Ook omdat er natuurlijk in de toekomst oude en slechte graven geruimd worden. Tenslotte blijft er altijd een stukje historie bewaard.

  Ook is er al een verzameling van de familie Hermes uitgezocht die hun wortels of tenminste een paar takken in Coevorden hebben. Dit was al gedaan door  Benno Schulenberg uit Coevorden, die tevens ook bezig is met andere families om hun stamboom uit te zoeken. Als u op deze link klikt komt u op de lijst van namen die worden uitgezocht.


  Heeft u tenslotte meer informatie over één van de aanwezige familieleden of juist van één van de (nog) ontbrekende familieleden of wenst u juist zelf informatie over één of meerdere familieleden, stuurt u mij dan een berichtje! Ik wens u in ieder geval veel plezier bij het snuffelen in mijn familiegeschiedenis. Rest mij nog om iedereen te bedanken die mij met raad en daad bijstaan en hebben bij gestaan.

  Bij bezwaar op de geplaatste gegevens, kunt u mij mailen. Zodra de gegevens gecontroleerd zijn kunnen ze op verzoek voortaan, op grond van het recht van privacy, niet meer op internet getoond worden.

  Met vriendelijke groet,

  Harry Otten (Zoon van Jansje Harmers en Hendrik Otten)

   

  Betekenis van de Vlag van Drenthe :

  Sedert 19 februari 1947 heeft Drenthe een eigen vlag. De vlag heeft de kleuren wit en rood, omdat dit de traditionele Saksische kleuren zijn. Wit en rood zijn ook de kleuren van Utrecht. Eens was Drenthe deel van het Oversticht en dus onder bisschoppelijk gezag. De zes sterren symboliseren de zes dingspelen. Zuidenveld, Oostermoer, Noordenveld, Rolder, Beiler en Dieverder dingspil. De toren duidt het kasteel van Coevorden aan, van waaruit Drenthe werd geleid door de drosten die hun zetel in het Coevorder kasteel hadden.


   

  Genelaria


  "Dokter........

  Het is allemaal gekomen door mijn huwelijk. Ik trouwde met een weduwe die een volwassen dochter had. Zij werd mijn stiefdochter. Mijn vader kwam op bezoek. Hij werd verliefd op mijn stiefdochter en trouwde met haar. Zo werd mijn stiefdochter mijn stiefmoeder. Mijn vrouw kreeg een zoon van mij. Die werd automatisch de zwager van mijn vader, want hij is een halfbroer van mijn stiefdochter, die met mijn vader getrouwd is. Aangezien mijn zoon de broer is van mijn stiefdochter, die tevens mijn stiefmoeder is, is hij ook mijn oom.

  De vrouw van mijn vader, mijn stiefmoeder, kreeg ook een zoon. Dat is dus mijn broer, want hij is een zoon van mijn vader. Maar hij is ook mijn kleinzoon, want hij is de zoon van mijn stiefdochter.

  Mijn vrouw is mijn grootmoeder, want zij is de moeder van mijn stiefmoeder. Ik ben dus de kleinzoon van mijn vrouw. Aangezien ik getrouwd ben met mijn grootmoeder, ben ik niet alleen de echtgenoot en kleinzoon van mijn vrouw, maar ben ik ook mijn eigen grootvader!

  Daarom weet ik het allemaal niet meer......"

   

   

  Deze site is nog volop in aanbouw.

  Klik op de Button "up-date" voor de bijgewerkte informatie.

  Stamboom voor het  laatst bijgewerkt : 27-10-2013

   

  copyright © : har.otten@planet.nl