Docenten

 

Begin
Uitwerkingen
Site Map
Downloads

 

 

Beste collega's

Deze website is ontworpen om leerlingen van het VWO zelfstandig te laten werken aan verschillende onderdelen uit het examenprogramma voor natuurkunde. Het is niet de bedoeling de gehele leerstof te dekken, maar er zijn een aantal onderwerpen geselecteerd, die geschikt zijn voor onderbouw en bovenbouw VWO.  De indeling voor de bovenbouw is gemaakt volgens de domeinindeling voor de tweede fase.

Deze website is mede tot stand gekomen dankzij een beurs van de NNV. (www.phys.uu.nl/~nnv/)

In deze vorm is de site getest door mijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem (waarvoor mijn dank!).

Andere sites met nuttige informatie:Schoolnet, België

    Suggesties voor het gebruik:

  • zelfstandige opdracht in mediatheek of thuis: bijvoorbeeld Opdrachten
  • werken in de klas, als aanvulling op vraagstukken uit de lesmethode zoals in: Moleculen
  • demonstratie van verschijnselen in de klas: bijvoorbeeld GolvenTransversaal

In de onderbouw sectie zijn alleen maar wat relatief eenvoudige vragen opgenomen, het idee is dat ze een aantal aardige verschijnselen middels de simulaties leren kennen. Voor de bovenbouw sectie zijn er een paar extra opdrachten beschikbaar, waarvan de vragen met een * behoorlijk pittig zijn.

Van deze opdrachten is een uitwerking beschikbaar, deze is in gezipte vorm  te vinden in de map uitwerkingen en voorzien van een paswoord. Als u een mailtje stuurt kunt u dit paswoord toegezonden krijgen via het adres of de website van uw school.

    Techniek:

U kunt met deze site werken op machines die tenminste een 486 processor, 32 MB geheugen, win 98 als besturingssysteem, internet explorer 5 en een schermresolutie van 800x600 hebben.

De techniek is heel simpel gehouden en u kunt er op verschillende manieren mee omgaan: 

  • via internet : http://home01.wxs.nl/~ouwer273/index.htm  Door beperkingen van mijn provider kunnen hier niet alle applets getoond worden. U heeft een snelle verbinding nodig in verband met de bestandsgrootte van de pagina's. Als sneller wilt kunnen werken moet u de website downloaden met webwhacker of teleport pro. U kunt ook de cd-rom bestellen. Daar zullen bovendien eventuele wijzigingen en aanvullingen te vinden zijn.
  • via uw netwerk: kopiëren van de volledige site op de server in een map met leesrechten voor de leerlingen.
  • vanaf een cd-rom in de lokale computer.
  • vanaf de harde schijf van een lokale computer, kopiëren van de site in een lokale map.

Als u in staat bent de Frontpage serverextensies te installeren op uw webserver kunt u ook gebruik maken van actieve formulieren om de antwoorden van de leerlingen te verzamelen op uw server. U kunt dan de opdrachten voorzien van Frontpage invoervelden.

 

    Gebruiksrechten:

U kunt vrij over het materiaal beschikken, maar alléén voor educatief niet-commercieel  gebruik. Dat is ook de voorwaarde waaronder de applets door collega's uit de hele wereld ter beschikking gesteld zijn. Ik zou het erg op prijs stellen als u mij even mailt als u wijzigingen aanbrengt in het materiaal. Suggesties of (liefst opbouwende) kritiek graag naar: robouwerkerk@nospam_planet.nl Mocht iemand bezwaar hebben tegen het gebruik van dit materiaal zoals applets, afbeeldingen, downloadbare bestanden etc. dan graag even bericht zodat ik een passende regeling kan treffen.

    

Bestellen cd-rom:

Het materiaal op deze website is ook te bestellen op cd-rom: robouwerkerk@nospam.planet.nl

Bijgewerkt op 03-09-01

Rob Ouwerkerk