Automatisch irrigatiesysteem


Toepassingen
Onderdelen en specificaties
Kosten

Inleiding


Veel mensen tobben met dit probleem:
Wat is er na de vakantie nog van mijn tuin over. Voor de huiskamerplanten is er nog wel eens een aardige buurvrouw, die de zorg tijdelijk overneemt. Voor de tuin ligt dat vaak anders. Voor een gewone voor-of achtertuin is er na een niet al te droge zomer en een niet al te lange vakantie nog wel wat over. Voor een moestuin kan het een en ander in een ramp ontaarden.

Een ander probleem kan zijn dat u voor het besproeien van gewassen op een sloot bent aangewezen. Het kan op den duur bijzonder vervelend zijn als u eens naar uw tuintje wil om van de rust te genieten of om juist intensief met uw hobby (de tuin) bezig te zijn en u moet eerst nog met de nodige gieters lopen, zodat er minder tijd voor de leuke dingen overblijft. Bovendien is er de verplichting om af en toe naar uw tuin te moeten gaan, louter om uw gewassen te bevochtigen. Bovendien is het gunstiger om 's nachts water te geven omdat er dan minder verdamping is en de planten niet kunnen verbranden.

Nog een vervelend iets: Als u vruchtbomen heeft, is het leuk als u daar aan het eind van het seizoen van kan plukken. Nu is het mij voorgekomen, dat ik sommige jaren geen enkele pruim of peer van eigen bodem heb kunnen nuttigen, omdat in april de bloesem is bevroren. Een oplossing was geweest om de vruchten bij vorst te besproeien, maar wie gaat er 's nacht bij die kou zijn bed uit?

Voor al deze problemen heb ik een oplossing gevonden:

Een volledig automatisch werkend besproeiingssysteem.Extra voordelen van dit systeem

Naast het opheffen voor de genoemde problemen biedt het systeem, speciaal voor moestuinen, nog een aantal extra voordelen.

Toepassingen


Beschrijving van het systeem


Afhankelijk van de weersgesteldheid wordt er wel of niet gesproeid. In mijn systeem wordt gebruik gemaakt van een zonnepaneel voor energieopwekking en waarmee tevens de hoeveelheid licht gemeten wordt. Hierdoor kan er onderscheid gemaakt worden van nacht/dag/bewolkt weer en helder of zonnig weer. Het aantal zonminuten per dag wordt geteld en daarmee het aantal minuten sproeien berekend. (zie specificaties voor details) Het systeem maakt geen gebruik van vochtsensors, deze zijn te plaatsgebonden. De mogelijkheid bestaat om de hoeveelheid regen te meten, hier wordt geen gebruik van gemaakt. Er wordt 's avonds, afhankelijk van het invallen van de duisternis, gesproeid. Als het 30 minuten lang donker is, dan wordt het aantal sproeiminuten berekend en begint het sproeiprogramma te werken. Aangezien veel pompen niet geschikt zijn voor continu gebruik, worden afwisselend beide pompen voor een bepaalde tijd geactiveerd. Na afloop van het programma is het systeem in rust totdat het licht wordt, waarna opnieuw het aantal uren zon wordt geteld.
Dus hoe meer zon, des te meer is de accu opgeladen, des te meer zal (en kan) er worden gesproeid. De accu zal nooit te ver ontladen worden. De pompen worden geschakeld met relais, die afvallen als de spanning te laag dreigt te worden. De procescomputer blijft echter altijd van spanning voorzien.

Onderdelen en specificaties


Kosten


Als er geen 220 V aansluiting aanwezig is, dan zal de energie moeten worden opgewekt, geregeld en bewaard. Ik heb daarvoor een milieuvriendelijke methode gekozen. Helaas zijn zonnepanelen nogal prijzig, een door mij toegepast exemplaar (50W) kost zo'n 250 euro. De totale kosten (zonnepaneel, regelaar, accu, bekabeling, computerregelaar) zonder pompen en sproeiers komen daardoor op ca 400 euro.

Conclusie

Ik gebruik dit systeem sinds begin 1997 met veel plezier. Ik heb meer tijd over om leuke dingen te doen, ik hoef mij geen zorgen bij naderende nachtvorst en ik kan 's zomers met een gerust hart met vakantie gaan: alles is geregeld. Helaas was de investering nogal groot, daarentegen behoeft het systeem nauwelijks onderhoud en ben ik geen kosten kwijt voor energie en water. Vergeleken met andere tuinen staan mijn planten er frisser bij en wellicht is de opbrengst hoger.


Sinds 2000 heb ik een bedrijfje gesticht waar diverse sproeiautomaten kunnen worden besteld.
Bezoek Spurt-Sproeisystemen

Graag hoor ik de mening of opmerkingen van anderen:

Uw reactie

Terug naar begin