verhalen 1

Start
Omhoog
eigen creatie's
mijn verhaal
gepubliceerd
boekentips
favorieten
nieuw
recepten
tips

 

 

Hier komen de verhalen in te staan die een tijdje in de hyperlink "nieuw" hebben  gestaan.

 

* uit-of thuis eten

* twijfels die soms toeslaan

* De filosofie van het genoeg

* Herensokken (in het rond gebreid)

* Wijze les

* Eigengemaakte voorbeelden van versierde terracotta bloempotten en schoenendoos.

* Het roer om

* Sparen met een doel

* Was-, douche- en badkosten

* Kosten van eten en drinken

* Bezuinigen op huishoudelijke uitgaven

* Ja-maar syndroom

* Zuinig leven

* Denken dat je iets verdient

* Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan

* Leuke site's vol met herfst knutsel-ideetjes

* Bouwtekening koude kas

* Energie en energiebesparing

* Wat is goedkoper handafwas of een afwasmachine

*verslag overdracht pakketzegels aan de voedselbank

 

 

 

 

 

 

 

               

 

                Uit-of thuis eten ?

                     

Na een dagje familiebezoekjes afleggen rijden Pa, Ma en hun twee tienerkids om 18.00 uur richting huis!

De kids op de achterbankzeuren : "Mam, wat eten we nou??". 

"Zullen we naar McDonald's gaan?", probeert de oudste schuchter.

"Nee!", is Mam's stugge antwoord!

Pap in de bocht :" Nou dan rij ik wel langs de chinees".( want zijn maag rammelt ondertussen ook flink...)

"Nee!", is weer het antwoord van Mams. Mams denkt ondertussen koortsachtig na... : O, jee. Hoe los ik dit nu weer op? Ten eerste : Ik heb thuis een volle vriezer en ten tweede : de laatste vijf euro die nog in mijn knip zitten wil ik ook echt overhouden...en ten derde: het moet wel snel klaar zijn want om 19.00 uur begint sport op tv. Dit gaat lukken! Ze glimlacht geheimzinnig en zegt tevreden : "Laat het maar aan mij over, het eten is zo klaar en hardstikke lekker."

Pa schenkt haar een bemoedigende glimlach en op de achterbank zuchten de kids....

Eenmaal om 18.15 uur thuis te zijn aangekomen duikt Mam direct de vriezer in en vindt daar een zak broodjes en een doos hamburgers. Ze pakt gauw de grillplaat en gaat aan de slag. Nog wat uien in plakken gesneden en in de koekepan gebakken. Als toetje yoghurt die ze die nacht al had bereid.

Zo lukt het mams om in nog geen 15 minuten een overheerlijke maaltijd te bereiden voor nog geen 4 euro.

Terwijl het gezin tevreden zit te eten denkt Mams bij zichzelf: Daar kan toch geen Mcdonald's of Chinees tegenop en het is me ook nog gelukt die 5 euro die ik nog had, over te houden!

Zo kwam er tot ieders tevredenheid een einde aan een drukke dag.

 

   

 

            Twijfels die soms toeslaan.

                      

Aangesloten zijn bij een grote consuminderlijst houd in dat je regelmatig je mails moet lezen, anders loopt je mailbox overJ .

Dus elke morgen begint hier de dag met het binnenhalen en lezen van die mails.

Wat schetst mijn verbazing dat er op een dag een mailtje over Tellsell ( het televisieverkoopnet) ging , en wat een onzin artikelen ze daar dan wel niet aanbieden.

Als voorbeeld werd de "Le Press" aangehaald. De schrijfster van het bewuste mailtje vond het ook de flauwste kolder, een nutteloos apparaat tegen een veel te hoge prijs. Oeps...... o, jee........ schaam, schaam.

Laat die Le Press nou bij mij op het aanrecht staan. Daar ga ik weer met mijn goeie gedrag en ik nog denken dat ik een redelijk goed overdenkende consuminderaar ben.

Bah,:dacht ik, uit die computer want ik moet volgens de mailschrijfster mijn tijd en mijn geld beter besteden.

Na dagen met een teleurgesteld gevoel te hebben rondgelopen, heb ik pen en papier gepakt en ben ik alle voor en tegens van mijn aanschaf bij Tellsell op gaan schrijven. Aan één kant stonden alle negatieve punten op die in de mail stonden en aan de andere kant alle pluspunten die ik ervaren had.

Het lijstje gaf aan dat er meer pluspunten waren dan minpunten, maar het haalde nog steeds niet het ontevreden gevoel weg.

Pas dagen later verschijnt er op de lijst een mailtje van iemand die gaat over De Senseo-creamer.

Deze persoon reageert op eerdere mailtjes hierover en schrijft het volgende:  Waarom moet ik mezelf verdedigen omdat ik een duur koffiezetapparaat bezit?

Ik zeg toch ook niet dat jullie geen wijn mogen drinken! Toen ging bij mij de knop om.

Ze heeft helemaal gelijk: waarom zou ik geen Le Presse mogen bezitten, hij is cash betaald, er is geen schuld door ontstaan en ik geniet wekelijks van het gemak. Dus nu kan ik weer met volle overtuiging zeggen : Ja, ik ben een consuminderaar ook al staat hier zo’n Le PressJ

Nu zullen sommige van jullie denken: Ga weg van die lijst als het je zo aan het twijfelen maakt. Het tegendeel is waar.

Juist door dag in dag uit de mails te lezen van deze grote lijst houd me bij de les, om het niet op te geven als er ook maar iets tegenzit.

Elke aankoop wordt niet één keer overdacht maar meerdere keren.

En ondanks het feit dat je soms door een mailtje een beetje aan het twijfelen gaat, de andere mailtjes laten je zien dat er andere mensen zijn die ook dure en luxe goederen kopen maar dat wil nog niet zeggen dat je de consuminder gedachte...dus geen verspilling, zelfvoorziening niet hoog in het vaandel kan houden.....

 

  

 

         De filosofie van het genoeg

                        

 
Velen van ons gaan elke dag werken vanuit de overtuiging dat "meer" "beter" is.
 
Naarmate we meer jaren werken en ons meer uren inzetten voor het bedrijf, zullen we, zo denken we tenminste, meer gaan verdienen, promotie maken, meer bezit verwerven, meer respect van anderen krijgen, kortom: gelukkiger zijn. Meer is beter.
 
Dat is de slagzin die ons ertoe aanzet elke vier jaar een nieuwe wagen te kopen, voor elk feestje een nieuwe jurk aan te schaffen en onze oude computer of cd-speler de deur uit te gooien telkens zich een nieuwere versie met nog meer snufjes aandient.
 
Meer is beter
 
Indien dat waar is, dan is datgene wat ik NU heb, niet genoeg. Zelfs als ik het "meer" kan kopen dat verondersteld wordt mijn leven "beter" te maken, zal dat niet volstaan. Industrie, maatschappij en reclame zullen me vlug aan het verstand brengen dat er "nog meer" is en waarschijnlijk wordt mijn leven daardoor "nog beter".
 
Als ik er in het leven naar streef om zoveel mogelijk te hebben, dan is datgene wat ik nu heb niet genoeg. "Genoeg" is dan zoals de horizon: telkens ik er een stukje dichterbij kom, schijnt die horizon een eindje achteruit te schuiven. Als ik achter de horizon aanjaag, moet ik steeds verdergaan, maar ik kan hem spijtig genoeg nooit bereiken.
 
We troosten elkaar wel met algemeen erkende waarheden zoals "geld maakt niet gelukkig", maar de werkelijkheid is dat ons gedrag iets heel anders vertelt.
 
Wat doen we als we ons alleen voelen of ongelukkig zijn?
 
Heel dikwijls rennen we naar de winkel en we kopen iets: een nieuwe bloes, een nieuw parfum, een stuk taart, een reis, een hond of een kanarie, een glas bier (of twee of meer...) .
 
Wanneer we ons vervelen kopen we iets: een boek, een video-spelletje, een lotto-briefje, een dagje pretpark...
 
Wanneer we ons gelukkig voelen, kopen we iets: een boeket bloemen, een fles champagne, een diner, een verlovingsring, een trouwfeest ..
 
Wanneer we denken dat er meer in het leven moet zijn, kopen we iets: een zelf-hulpboek, een cursus, een buitenverblijf, een therapeut...
 
Dit alles is op zich niet verkeerd, we moeten er ons alleen van bewust zijn dat we zo handelen.
 
Wat we doen is een oplossing zoeken in de buitenwereld voor problemen en gevoelens in onszelf.
 
Dit gedrag is niet zo gek als je bedenkt dat we het vanaf de wieg met de paplepel kregen ingegoten.
 
Bij onze geboorte betekende meer bezit een grotere kans om te overleven. We herinneren ons de angst voor honger en kou niet meer, maar die was er wel. We huilden en kijk: uit de buitenwereld kwam er iemand of iets en gaf ons te eten, troostte ons, gaf ons een verse luier of een dekentje...
 
We overleefden en ons geheugen onthield: kijk buiten jezelf en je zal voldoening en geluk beleven.
 
Iets later gingen we van pure levensnoodzakelijke dingen over naar de zaken die confort geven aan het leven: onze eerste fiets, een boekentas, speelgoed, een ijsje ... We wisten dat onze ouders moesten werken om dat alles te kunnen kopen en meer en meer werden we ons bewust van de relatie tussen geld en geluk.
 
Nog later kwamen de meesten van ons aan de categorie van pure luxe. Een wagen bv. is een uitspatting die 90% van de wereldbevolking zich niet kan veroorloven.
 
En we kopen een wagen, een eigen huis, merkkledij, reizen, een computer, een racefiets ...
 
En op een dag zitten we onder het eten van baby-kreeft met Baluga-kaviaar in restaurant "Chez Huppelepup" terug te denken aan die picknick in het park of we vertellen in ons vijfsterren-hotel op de Azoren aan iedereen hoe leuk we ooit kampeerden met dat geleende tentje ergens in de Ardennen.
 
Dan zijn we te ver, ver over het punt waarop we "genoeg" hebben.
Als je niets of zeer weinig hebt, levert een klein beetje geld een groot gevoel van welbehagen.

Naarmate je zaken verlangt in de comfort- of luxe-zone, is er steeds meer geld nodig voor steeds minder "geluk".

En tenslotte geeft nog meer geld en nog meer luxe je eerder een gevoel van verveling of onbehagen.

Op de grafiek is er een zeer interessante plaats: de top. Op de top van de curve heb ik genoeg!

Genoeg om te overleven, genoeg om comfortabel te leven en genoeg voor de kleine luxe's die ik me wil permitteren. Op de top heb ik alles wat ik nodig heb, niets minder maar ook niets meer!

De top, het genoeg, is een veilige plaats. Je kan er onbezorgd genieten van alles wat geld aan de kwaliteit van je leven kan verbeteren, maar tegelijkertijd is het ook een plaats waar je de wijsheid hebt om je niet dol te laten maken door de consumptiemaatschappij. Op de top van de curve heb j e waarschijnlijk geen behoefte aan het kopen van aardbeienconfituur met chocoladesmaak of een wasmachine met afstandsbediening.

Alles wat voorbij de top van de curve ligt, is rommel. Rommel is alles wat overbodig is, voor jou!

Alle rommel wordt veroorzaakt door het "meer is beter"-principe.

Als je het zo gaat bekijken, dan zijn niet alleen de dingen die opgestapeld liggen in je kelder of op je zolder rommel.

De vaatwasmachine met 27 programma's waarvan je er maar twee gebruikt, is rommel. Of misschien was je de helft van de tijd die tweepersoons-afwas toch nog maar met de hand af?

De allernieuwste computer kopen om er dan alleen maar spelletjes mee te spelen of ermee te tekstverwerken is dan rommel in huis halen.

Eindeloos vergaderen, recepties bijwonen en overal heenrennen als "sociale verplichtingen" is rommel als de voldoening voor jou niet meer evenredig is aan de tijd die je erin stopt en je gezin begint te klagen dat ze je nog nauwelijks te zien krijgen.

Avonden lang voor de televisie zitten zappen terwijl je alleen het nieuws wou bekijken, is rommel.

Rommel verdwijnt als je "genoeg" leert kennen. Waar rommel verdwijnt komt er plaats voor nieuwe, andere dingen: tijd, creativiteit, meer controle over je leven en ... over je geld.

Bronnen: Your money or your life - Joe Dominguez en Vicky Robin. Penguin Books - 1992 ISBN 0 14 01.6715 3 Je geld of je leven - H. Van Veen en R. Van Eeden. Aramith - 1995 - ISBN 90 6834174x The Tightwad Gazette III - Amy Dacyczyn. Villard - 1996 - ISBN 0 679 77766 0

Magda

Note webmaster: Met toestemming van schrijfster geplaatst

 

    

 

         HERENSOKKEN (in het rond gebreid)
 

 

                                                            

 Schoenmaten : 40 (42-44-46)
4 breinaalden zonder knop nr. 2

Gebruikte steken :
Boordsteek : 2/2 = 2 recht, 2 averecht
Fantasiesteek : kan je kiezen.
Weet je welk een leuke steek is. De 3 eerste
naalden brei je 2 steken recht,
2 steken averecht.In de 4de naald brei je bij
de 2 recht – eerst de tweede langs
achter en dan de eerste en dan verder 2
averecht enz. heel de naald.. Dan krijg
je een kabeleffect .
Je kan natuurlijk ook gewoon verder blijven
2/2 of 4/4 breien.

Over 3 naalden zonder knop verdeeld 72 steken opzetten en in het rond
3 cm. In boordsteek breien. Do0rgaan in fantasiesteek .
Grote hiel : bij een totale hoogte van 17 cm. Over 36 steken in heen
en weergaande richting breien. D.w.z. nu brei je even met 2 naalden
(de rest laat je rusten).
1e naald : 1 afsteken, 1 recht, 1 afsteken, 1 recht …
2e naald : alles averecht
enz.
Kleine hiel : nu op de goede kant als volgt breien : recht tot 2
steken voorbij het midden, 1 overhaling (=1 steek afhalen, 1 recht
breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht,
keren, averecht tot 2 steken voorbij het midden, 2
averechtsamenbreien, 1 averecht, (x), keren, recht tot 1 steek voor
de opening, 1 overhaling, 1 recht, keren, averecht tot 1 steek voor
de opening, 2 averechtsamenbreien, 1 averecht (x). Van (x) tot (x)
herhalen, tot alle steken aan weerzijden zijn verbruikt en de steken
op één naald staan.
Voetminderingen : Nu langs de zijkant van de grote hierl 14 steken
(14-16-16) opnemen en de ongebreide steken van de bovenvoet weer
meebreien. De steken van de ondervoet in tricotsteek (altijd recht)
breien en de steken van de bovenvoet (36)in fantasiesteek.
Elke 2e toer de eerste en laatste 2 steken van de ondervoet
samenbreien tot er terug 72 steken zijn. Rechtdoor breien tot de
lengte vanaf de zijkant van de hier 15 cm (16-17-18) bedraagt.
Teenminderingen : 1e toer : (x) 2 steken recht, 1 overhaling, 28
steken recht, 2 rechtsamenbreien, 2 steken recht(x). Van (x) tot (x)
nog 1x herhalen.
2e toer : recht zonder minderen.
3e toer : (x) 2 steken recht , 1
overhaling, 26 steken recht, 2 rechtsamenbreien, 2 steken recht (x).
Van (x) tot (x) nog 1 maal herhalen.
4e toer : als de 2e toer.
Op deze wijze elke 2e toer boven dezelfde plaatsen blijven minderen,
er komen steeds 2 steken minder tussen de minderingen tot er nog 36
steken zijn. Daarna elke toer minderen tot er nog 16 steken zijn.
De steken op 2 naalden plaatsen en steeds 1 steek van de bovenvoet en
1 steek van de ondervoet samenbreien en afkanten.

De 2e sok evenzo breien.
 
 
Bron: breiboek van Phildar van vele jaren terug.
 
Ondertussen heb ik zelf al wat veranderingen aangebracht :
 
ik zet namelijk maar 64 steken op met nld. nr. 2.5.
Dan is de grote hiel maar over 32 steken(d.i. altijd de helft van de opgezette steken)
Ik brei het been maar 17 cm lang.
 
Ik vond de kousen anders te lang. Ze zakten toch tot onder mijn kuiten.
En de voet was te ruim. Deed pijn in mijn schoenen.
 
Groetjes,
Linda
Note webmaster: met toestemming van schrijfster geplaatst

 

                                                

                 Wijze les,

 

                             

 

Een leraar stond voor zijn klas.
Er stonden allerlei dingen voor hem op z'n bureau.
Toen het lesuur begon, pakte hij zonder woorden een grote,
lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes.
En toen de pot tot de rand gevuld was,
vroeg hij de jongeren of de pot vol was.
Ze zeiden: Ja.
Toen pakte de leraar een doos met kleine kiezelsteentjes
en goot die uit in de pot.
Hij schudde de pot een beetje, en de kiezelsteentje rolden in de
open plekjes tussen de golfballetjes.
Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de pot vol was.
En ze beaamden het.
Nu pakte de leraar een doos met zand en goot hem uit in de pot.
En natuurlijk, het zand vulde alles verder op.
En weer vroeg hij of de pot nu vol was.
En weer zeiden ze: 'Ja, nu is de pot vol.'
Daarop nam de leraar twee blikjes bier van de tafel, maakte ze
open, en goot ze leeg in de pot.
En het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels.
De jongeren lachten.

Toen het weer rustig was zei de leraar: "Deze pot staat voor je leven"
De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in je leven - je familie, je
kinderen, je gezondheid, je vrienden, je grootste hobby.
Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn,
dat wanneer al het andere in je leven er niet meer zou zijn,
maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan genoeg de moeite
waard zou zijn.
De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen - zoals je
werk, je huis, je auto.
Het zand is al het andere, de kleine dingen.

Wanneer je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer
voor de kiezelsteentjes of golfballetjes.
Dit geldt ook voor je leven.
Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan de kleine
dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor de dingen die echt
belangrijk voor je zijn.
Let op de dingen die belangrijk zijn voor je geluk in je leven.
Speel met je kinderen.
Neem tijd om naar een dokter te gaan wanneer je je niet goed voelt.
Neem je partner mee uit eten.
Neem tijd voor ontspanning.
Er zal altijd tijd zijn om je huis te poetsen, of om boodschappen te doen.
Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die er echt toe doen.
Stel je prioriteiten - de rest is zand.

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil.
Toen stak een van de leerlingen haar hand op en vroeg waar het bier
voor stond.
De leraar glimlachte. 'Ik ben blij dat je dit vraagt.
Het laat je zien, dat hoe vol je leven ook lijkt te zitten,
er altijd ruimte is voor een paar biertjes.


Wanneer dingen in je leven haast teveel voor je worden,
wanneer 24 uren in een dag voor jou niet genoeg zijn,
denk dan aan de mayonaisepot en het bier.

Bebo  (die hem ook weer van een vriendin had gekregen:-)

Note webmaster: met toestemming van schrijfster geplaatst

 

              

 

* Eigengemaakte voorbeelden van versierde terracotta bloempotten en schoenendoos.

                                                  

Gebruik maken van :

 verf,behangpapier en servetten afgelakt met vernis.

 

 

 

            

 

                                      Het roer om

                                      

Vorige week donderdag weer een nieuwe aflevering gekeken en heb ik weer even heerlijk kunnen wegdromen. Het zal voor mij altijd wel een droom blijven want dit zijn toch stappen binnen een gezin waar iedereen achter moet staan en dat is in mijn geval niet zo.

Maar is dat een reden om je droom op te geven? Nee, luid mijn antwoordJ

Je hoeft niet naar het buitenland te verhuizen, dat is waar de rest van mijn gezin moeite mee heeftL, dus ik probeer mijn droom in Nederland te verwezenlijken.

Een plekje om toch het roer om gevoel te creëren moet ook haalbaar gemaakt kunnen worden in Nederland lijkt mij. Door te consuminderen en met een beetje creatieve inslag moet me dat gaan lukkenJ

Van alle afleveringen spreken mij ook diegene het meest aan waarin ze iets voor zichzelf beginnen en in hun eigen levensbehoefte grotendeels zelf willen gaan voorzien. Met een moestuin, fruit kweken en dieren te houden om zelfvoorzienend te worden.

Dit is te realiseren en mijn doel om te consuminderen. Een plekje in Nederland met een stuk land waar een moestuin, fruittuin en wat beesten op kunnenJ

 

 

 

               Sparen met een doel

                                           

Geld opzij leggen voor een specifiek doel kan een uitstekende stimulans zijn om succesvol je doel te bereiken.

Op de MSN website “leven en genieten met een klein budget” heeft men nu een samen sparen actie op touw gezet met als doel iedere dag 20 eurocent te sparen voor kleine doelen zoals een dagje dierentuin of de gewenste barbie voor dochter. Ook lees ik dat men bij iedere wasdraai 1 euro in een potje doet om de kosten te dekken of dat men iedere maand alvast geld opzij zet om de feestdagen aan het eind van het jaar te kunnen bekostigen.

De beste spaarmethode is iedere maand direct bij binnenkomst salaris automatisch geld te laten overboeken naar een spaarrekening, wat je niet bezit kan je ook niet uitgeven is de gedachte er achterJ

Amy Dacyczyn oprichtster van de Amerikaanse vrekkenkrant The Thightwad Gazette is een mooi voorbeeld van sparen met een doel. Zij had als doel een gezin vormen met veel kinderen en wonen in een boerenwoning op het platteland. Voordat Jim en Amy trouwden hadden ze beiden een carrière achter de rug van 10 jaar waar ze 1500 dollar als spaarbedrag aan over hadden gehouden. Na hun trouwen besloten ze, Jim zou blijven werken en Amy zou stoppen met haar baan om zich aan het gezin te wijden. Aangezien dat het salaris van Jim niet hoog was besloten ze zuinig te gaan leven waar ze nauwelijks gemis van ondervonden. Hun zuinigheid werd een sport en maakte hun leven en relatie zelfs aangenamer. Van Jim zijn salaris (netto 30.000 dollar per jaar) gingen ze leven, door hier zuinig mee om te gaan hadden ze na 7 jaar niet alleen 4 kinderen maar ook een spaarbedrag van 49000 dollar op hun spaarrekening staan. Dit was genoeg om een aanbetaling te doen op een boerenwoning in Leeds Maine, om een auto van te kopen en ze hadden nog genoeg geld over om hun huis in te richtten. Amy pakte 2 jaar later haar grafische werkzaamheden weer op en combineerde dat met haar vrekkige talenten door de eerste Tightwad Gazette te gaan uitgeven, boordevol tips en trucs voor een aangenaam en zuinig leven. The Tightwad Gazette werd uitgegeven van  juni 1990 tot en met december 1996 en was een groot succes. Terwijl Amy nog druk werkzaam was met het uitgeven van deze vrekkenkrant is het gezin uitgebreid met een tweeling. Na december 1996 heeft Amy haar schrijfcarrière opgegeven, de familie Dacyczyns leven nog gelukkig en een zuinig leven in Leeds, Maine

The complete Tightwad Gazette is alleen in het Engels verkrijgbaar

Te koop bij bol.com, proxis.nl

 

 

 

 
                                  Was-, douche- en badkosten

http://www.nibud.nl/consumenten/?page=content&subject=besparen&main=co_besparen&pag=co_wonen&id=7

 

 

                                                      

                              Kosten van eten en drinken


http://www.nibud.nl/consumenten/?page=content&subject=besparen&main=co_besparen&pag=co_besparen&id=15

 

                        

 

                                    Bezuinigen op huishoudelijke uitgaven

   http://www.nibud.nl/consumenten/?page=content&subject=besparen&main=co_besparen&pag=co_besparen&id=8

 

                      “Ja-maar syndroom”

 

Consuminderen gaat verder dan alleen maar allerlei tips verzamelen om geld te besparen, consuminderen is ook op een andere manier in het leven staan, anders tegen dingen aankijken en het vinden van jouw persoonlijke genoegpunt, op weg hier naar toe struikelen veel mensen over hun: “ja-maar” syndroom.

Want natuurlijk willen mensen er wel wat voor over hebben om uit de schulden te komen en om aan het einde van de maand nog wat geld te bezitten in plaats van tekort te komen.Om zelfs te kunnen sparen voor toekomstplannen, misschien zelfs wel zoveel te sparen dat ze hun droom ooit kunnen verwezenlijken.

Die droom kan voor iedereen wat anders zijn, voor sommigen is het een ideaal milieu of hulp aan de 3e wereld te verbeteren maar meestal ligt de droom veel dichter bij huis op het persoonlijke vlak.Voor velen is Financieel onafhankelijk worden bij voorbaat al een “onhaalbaar” iets denken de meeste.

Heel vaak hoor je mensen zeggen, als ik het geld had dan wist ik het wel dan kocht ik dit of dat...., of ze dromen ervan om ooit een vrijstaand huisje met wat grond, een moestuin, een boomgaard en wat kippen te hebben, “ja-maar” dat kost geld, veel geld zelfs.

Dus geven velen die droom geen reële kans en roept men al gauw “ja-maar” zoveel geld heb ik niet en “ja-maar” zo'n hoge hypotheek is niet haalbaar met mijn schamele loontje enzovoort.

 Maar... is dat “ ja-maar” eigenlijk wel zo reëel, of is het een makkelijke smoes om je achter te verschuilen om maar gewoon door te kunnen leven zoals je nu doet, daarmee ben je immers vertrouwd geraakt?

Dan kun je nu beter stoppen met verder lezen!

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ben je blijven lezen dan gaan we verder,

Waarom is het zo moeilijk om op weg te gaan naar je genoegpunt, zonder steeds te  “ja-maren”? Waarschijnlijk is het moeilijk om dingen die je zo gewend bent om te doen te wijzigen, makkelijker lijkt het te berusten in je “lot”, dan jezelf eens een schop onder je kont te geven en om bepaalde dingen eens onder de loep te nemen.

 Komen deze volgende uitspraken je bekent voor?

JA MAAR…dat levert toch niet zoveel op,

JA MAAR…daar heb ik helemaal geen tijd voor,

JA MAAR…ik heb het financieel al zo moeilijk, ik mag mezelf toch wel een keertje verwennen,

JA MAAR…ik heb al zo'n moeilijke relatie met mijn partner, ik verdien toch ook wel eens wat leuks enzovoort.

Als je nu geen geld kan overhouden om je doelen te bereiken dan zal je voortaan keuzes moeten gaan maken of je laat je droom varen of je moet gaan zorgen dat je wel geld gaat overhouden.

 Bekijk eens al je uitgaven kritisch. Schrijf op wat je uitgeeft, en kijk je bank of giroafschriften eens na wat gaf ik vorig jaar uit.

Maak een lijstje van uitgaven die je niet direct kunt beïnvloeden, zoals je huur/hypotheek, gemeentelijke belastingen, ziekenfonds/ziektekostenverzekering, gas/water/licht enzovoort, hiervan weet je dat je ze de komende periode niet kunt wijzigen.

Alle andere uitgaven zijn wel te beïnvloeden, loop verzekeringen door misschien kan je ergens anders een veel goedkopere verzekering afsluiten en kijk ook gelijk na of je niet dubbel verzekerd bent, zeg abonnementen op, en koop NIETS wat niet beslist noodzakelijk is. Nee, geen “ja-maar”, je wilde toch je droom waar maken of niet soms? Dacht je nu echt dat het vanzelf gaat?

Als je dit serieus aanpakt, zal je ontdekken dat je minder geld gaat uitgeven, je de schulden nu wel kunt aflossen en je zelfs je spaarsaldo kan laten groeien. Dat geeft de kick om door te gaan en je zult merken dat je langzaam maar zeker steeds kritischer gaat nadenken over je eigen uitgaven. Alleen al het opschrijven van echt elke uitgave die je doet dus ook bijvoorbeeld: “dat snoepje op het station”, werkt bij velen al als een rem. Stel je zelf bij iedere aankoop de volgende vragen, zou ik dat nou wel kopen, heb ik dat wel echt nodig, heb ik er de ruimte voor enzovoort?

En steeds als je denkt “ja-maar” , ga dan voor jezelf na waarom piept er nu een stemmetje in mijn hoofd “ja-maar” ?

Zo leer je ook geleidelijk aan om keuzes te maken, jouw eigen genoegpunt te vinden want dat is voor iedereen anders.

Wat je droom ook is of wat je ook wilt bereiken, als je steeds alert blijft op dat  “ja-maar” stemmetje in je hoofd, dan zal het je gaan lukken om dat wat je echt wilt bereiken haalbaar te maken!

 

                           Zuinig leven

Je maakt de noodzakelijke keuzes in je leven met de middelen die je hebt, op deze manier voorkom je dat jij of je gezin hopeloos in de schulden kunnen raken. Momenteel is voor veel gezinnen een zuinige levensstijl eerder een kwestie van noodzaak dan van bewust afstand nemen van het consumeren.

Oorzaken zoals stijgende kosten van levensonderhoud, kans om ontslagen te worden, oplopende schulden enzovoort… dragen bij aan de financiële problemen die momenteel heerst onder de gezinnen.

Maar of het nu een bewuste keuze of bittere noodzaak is, een zuinige levensstijl kan je helpen je financiële doelen te bereiken en om mindere tijden goed door te komen.Dit brengt mij tot het begrip “consuminderen” door bewust en kritisch met geld omgaan en door keuzes te maken kan men leren zuiniger te gaan leven.

Jezelf keuzes geven doe je door kritisch naar te kijken naar je eigen gewoontes, aangeleerde manieren e.d. en jezelf af te vragen kan ik het ook anders of misschien zelfs beter doen? Wat is voor mij echt belangrijk? Hoe wil ik verder in dit leven?

Stel jezelf bij iedere aankoop de volgende vraag, Heb ik dit wel zo nodig? Hoe lang heb ik moeten werken om dit te kunnen betalen? Is er geen goedkopere vervanger voor dit zelfde artikel bijvoorbeeld tweedehands?

Maak een kasboek, schrijf alle uitgaven die je doet op, probeer er achter te komen waar je geld naar toe gaat en/of het naar de juiste dingen gaat want wat is voor jou en je gezin belangrijk? Dit kan alleen jij bepalen.

Een heel leuk boek wat je helpen kan om voortaan zuiniger te gaan leven,

“Zuinig leven voor Dummies”  geschreven door Deborah Taylor-Hough,  

ISBN 90-430-0780-3

 

                Denken dat je iets verdient

 

Iedereen heeft van die momenten om te denken, ik verdien dit omdat......,

Maar is deze gedachtegang de juiste, verdienen we werkelijk iets?

Mijn stelling is neeJ

Wat je wilt kopen hoort niet af te hangen of je het wel of niet zou verdienen!

Maar wel van, heb ik het nodig of niet!  Kan ik het betalen zonder dat ik hierdoor in de schulden raak of zonder dat  je ergens anders op moet gaan beknibbelen om de maand rond te komen met de centen die je nog hebt.

Problemen worden namelijk niet opgelost door jezelf zielig te vinden of omdat je,  jezelf gaat troosten met een of ander gekocht artikel.

Het probleem los je op door er aan te gaan werken, door juist te gaan bezuinigen daar waar mogelijk is en door de dingen eens goed op een rijtje te gaan zetten voor jezelf.

Probeer er achter te komen wanneer jouw zwakke momenten zijn en geef deze momenten voortaan geen kans meer.

Ga iets doen wat niets tot weinig kost op dat moment dat je, jezelf zwak voelt door bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken, een boek te pakken of ga iets bakken, knutselen,of pak pen en papier en ga een lijstje maken wat je wel nodig hebt...

Wat ook kan helpen is een soort dagboek voor jezelf bij te gaan houden, schrijf daarin iedere dag  5 meevallers of 5  leuke dingen wat je die dag heb beleefd! Heb je een zwak moment pak dit dagboek en lees hem door!

Je zult zien je gaat jezelf een stuk beter voelen na het lezen van dit dagboek.

Succes

 

 

 

 

                  Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan J

 

Ik was een tekst aan het tikken over de herfst/winter tuin wat er zoal te doen is de komende maanden.

Ik kreeg vandaag de nieuwste nieuwsbrief van hofmeester tuinadvies en wat denk je, ja hoor heel veel dingen die ik had zitten tikken, zelfs een tuinkalender staat bij hun op de site dus waarom verder de tekst uitwerken als het al bestaatJ

Kan ik mooi verder werken aan de andere ideeen die door mijn hoofd spoken en kunnen jullie alvast genieten van deze site

http://www.tuinclub.be/

Er staan zoveel leuke dingen om deze komende maanden door te komen,

Denk aan kransen maken, kerststukjes enzovoort...  Kijk dan even op de site onder bloemschikken, echt hele mooie dingen staan ertussen!

Dan ga ik verder werken aan de andere ideeen ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten,

Ik ben druk bezig met bouwtekeningen te maken van een hooikist en een koude kas voor in de tuin.

Ook zal ik binnenkort nog wat beschrijvingen maken van wat tuin dingentjes die ik zelf gemaakt heb, zoals een gaaskussen, gaasklomp, betonbladeren, kransen en nog veel meer J

Zodra alles is uitgewerkt zal ik deze plaatsenJ

 

               Leuke site's vol met herfst knutsel-ideetjes (ook andere jaargetijden)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.linkelink.nl/knutselen.htm

    

                   Bouw tekening koude kas

 

* A = 2x 1 meter schuin-aflopend van 30 naar 20 x dikte hout

* B = 1x 1.50 meter x 30 x dikte hout

* C = 1x 1.50 meter x 20 x dikte hout

* D = 2 x deklatjes voor plaat 1 meter x 4 x 2 ( deze 1 cm onder de bovenste rand plaatsen zodat het raam/golfplaat binnenin de kas valt)

* E = 2 x deklatjes voor plaat 1.50 meter x 4 x 2 (zie bovenstaande)

* raamwerk je kan kiezen voor een golfplaat wit mat of een glasplaat met omlijsting hout ik zou er dan 2 maken van 75 x 50 en in het midden van de kas nog een deklat plaatsen over de breedte zodat je de ramen apart kunt gebruiken.

* 2 x palen gewenste hoogte die je in de hoek voorste gedeelte kan zetten als ondersteuning voor openen van ramen/golfplaat

* boor gaten onder de deklatten voor ventilatie

 

 

 

                                   Energie en energiebesparing

 

                http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Energie%20en%20energie%20besparen

 

            Wat is goedkoper handafwas of een afwasmachine

 

Een vergelijking van de handafwas met de vaatwasser levert de volgende conclusie op:

 

bulletEen handafwas in combinatie met een zonneboiler is het meest milieuvriendelijk. U kunt ook overwegen een hotfill aansluiting op uw machine te monteren.
bulletIn huishoudens met een warmwatervoorziening op gas is de handafwas energiezuiniger dan de vaatwasser, tenzij men tijdens de handafwas extreem veel warm water zou gebruiken (bijvoorbeeld door af te wassen onder een lopende warmwaterkraan).
bulletHeeft u een elektrische warmwatervoorziening, dan is een vaatwasser energiezuiniger dan de handafwas, mits u het apparaat efficiënt gebruikt. Efficiënt wil zeggen: vol beladen, waardoor de vaatwasser in een gemiddeld huishouden (2,3 personen) niet meer dan 4 keer per week aan staat.
bulletHet waterverbruik van een vaatwasser is over het algemeen hoger dan van een handafwas

 

Afwassen met de hand is gemiddeld tot vier keer goedkoper dan afwassen met de vaatwasmachine. De kosten bestaan uit aanschafkosten van de vaatwasser of het wasteiltje met borstel, en de kosten voor energie, water en afwasmiddel. Bij de berekening is uitgegaan van een levensduur van de vaatwasser van 12,5 jaar en een gemiddelde energieprijs en waterprijs. Afwasmiddelen voor de machine kosten per wasbeurt ongeveer € 0,20. Afwasmiddel voor de handafwas kost per keer ongeveer één cent. Voor de machineafwas is een gemiddelde gebruiksfrequentie genomen van 3,9 keer per week, voor de handafwas 7 keer per week.

Bron: www.milieucentraal.nl

 

   

                  

 

 

verslag overdracht pakketzegels aan de voedselbank

Donderdag 9 november 2006

Met honderdnegenenveertig volle spaarkaarten, dertien losse zegeltjes, negentien waardebonnen, het telefoonnummer van Clara Sies van de voedselbank en het telefoonnummer van Ella, waarmee ik had afgesproken op Rotterdam Centraal, op zak, begon de reis. Nog even snel mijn brievenbus gecheckt en zowaar, de postbode was vroeg langs geweest dus kon ik nog twee enveloppen meenemen. Daar zat ik dan in de trein, met in een plastic tasje een waarde van minstens 9973 euro. Ik moest wel gniffelen bij die gedachte, ik wist vrijwel zeker dat ik de 'rijkste' passagier in die trein was.

Op Rotterdam Centraal, en nadat vrijwel alle mensen van het perron verdwenen waren, trof ik Ella. Hartstikke leuk om haar nou eens in het echie te zien na maandenlang gebabbeld te hebben in het forum.
Maar het had voor mij nog een diepere betekenis, ik zag in Ella alle medezegelspaarders want het liefst had ik iedereen meegenomen om al onze gespaarde zegeltjes te overhandigen aan de voedselbank.

Ik werd getrakteerd op een kop koffie, en kon even roken, en vervolgens zijn we richting Keilestraat gereden. Komen we daar aan, is de straat met een groot hek met een ketting en hangslot afgesloten. Dan sta je ook even raar te kijken hoor. Maar ik had Clara's telefoonnummer dus niet voor niets meegenomen, al heb ik zelf geen mobiele telefoon maar die had Ella weer.
Even een stukje omgereden en toen zagen we allemaal pakhuizen waar met grote letters 'voedselbank' op staat. Niet te missen dus. Ik weet niet wat ik precies verwacht had maar dit zo te zien heeft behoorlijk wat indruk op me gemaakt. Zo groot! Al die ruimte voor slechts 1 doel, het voeden van mensen die anders honger moeten lijden. Het schokte me en het stemde me tegelijkertijd ook dankbaar. Zoveel mensen die afhankelijk zijn van een voedselbank en ook zoveel die zich inzetten om deze mensen niet aan hun lot over te laten. En tot die laatste groep behoort dus ook iedereen die heeft meegeholpen om die pakketzegels niet verloren te laten gaan!

Ella en ik gaan naar binnen en treffen daar allemaal mensen die druk bezig zijn met het een of het ander. Ella begroet een bekende van haar en we stappen een kantoortje binnen waar Ella nog meer bekenden tegenkomt. Clara, ook geen onbekende van Ella, laat niet lang op zich wachten en nadat we elkaar begroet hadden zei ik dat ik me een beetje een buitenbeentje voelde met al die mensen om me heen die elkaar kennen. Maar ik heb me daardoor geen moment minder welkom gevoeld, integendeel.

Het was lichtelijk hectisch allemaal. Clara was vlak voor onze komst nog live op de radio geweest om een oproep te doen aan iedereen die de 52 euro, die iedereen krijgt als tegemoetkoming in de energiekosten, kan missen deze te doneren aan een goed doel. Er liep ook een flimploeg rond die opnames aan het maken was voor een 6-delige documentaire over de voedselbank die in januari door de EO wordt uitgezonden. Antonie Kamerling liep rond, volgens mij ook voor die opnames maar dat weet ik niet helemaal zeker, en melde op weg naar buiten aan Clara nog even dat Beau van Erven Dorens binnenkort ook langs wilde komen om een handje mee te helpen. Andere mensen kwamen binnen en vertrokken weer, tussendoor werd ik  voorgesteld aan Sjaak Sies, kregen we koffie aangeboden en zijn we de resterende zegeltjes, die Ella nog had en die ik die ochtend uit mijn brievenbus had gevist, gaan opplakken. Ondertussen vroeg Clara me of ik bereid was om met onze zegeltjes voor de camera te gaan staan en er wat over te vertellen. Niet denken, gewoon doen dacht ik. Ik kan toch moeilijk zo'n kans om nog meer bekendheid te krijgen voor onze zegelspaarderij laten schieten?! Mijn camera-angst moet dan maar even opzij gezet worden, alles voor de zegeltjes en uiteindelijk voor de hongerige monden die we daarmee kunnen voeden.

Dus niet veel later stond ik aan Clara's zij met een camera op m'n snufferd, een microfoon boven onze hoofden, een Super de Boer boodschappenpakket voor ons en volle spaarkaarten in de hand. Geen idee wat ik moet zeggen of hoe ik moet kijken of hoe ik moet staan.  Op de een of andere manier heb ik me erdoorheen geslagen, heb wel een paar keer een beetje staan hakkelen en werd me op een gegeven moment bewust dat ik met m'n handen in m'n zakken stond en wist direct niet meer waar ik ze dan wel laten moest. Maar Clara zei later, toen we met z'n alle een broodje zaten te eten, dat ik een goeie babbel had. Nou, misschien kunnen we dat in januari zien als het wordt uitgezonden en we niet belanden op de vloer van de knipkamer.
Ella had de tegenwoordigheid van geest om haar emailadres te geven aan de filmploeg zodat ze even kunnen mailen wanneer ze meer weten over wanneer het precies wordt uitgezonden.

Er waren trouwens door Sjaak de dag daarvoor al 200 pakketten opgehaald. Zonder spaarkaarten, vroeg Ella verbaasd. Ja hoor, geen probleem. Dan nemen ze jou wel heel serieus, zegt Ella tegen mij. Tja, waar het op zegeltjes aankomt ben ik dat ook, serieus en met heel veel plezier.
Er was op dat moment geen wagen beschikbaar om de resterende pakketten op te halen, en de spaarkaarten in te leveren, anders hadden we dat ook nog mee kunnen maken. Achteraf ben ik daar wel een klein beetje blij om want het was zo ook wel even genoeg geweest voor mij. Zoveel indrukken, zoveel belevenissen, daar word ik moe van. Clara zei nog tegen me tijdens de lunch dat ze het aan me kon zien.

We hebben nog wat zitten praten, zoals waarom Rotterdam wekelijks 2300 voedselpakketten uitdeelt en Amsterdam 'slechts' 900. Is de nood dan minder hoog in Amsterdam? Nee, absoluut niet! Zoals ik al meldde toen we begonnen de AH zomerzegel te sparen, het ontbreekt ze aan middelen. Ze hebben bijvoorbeeld niet genoeg ruimte. Els, die mee is gegaan naar de voedselbank Amsterdam Noord, kan bevestigen dat dat gehuisvest is in een ruimte die kleiner is dan mijn woonkamer en die is niet zo groot hoor. Maar waar het allemaal op neerkomt is dat er niet genoeg voedsel, transport-, opslag- en distributiemogelijkheden zijn. Mensen die noodgedwongen moeten aankloppen bij de voedselbank des te meer, de wachtlijsten worden langer en langer.

Zo'n twee uur nadat Ella en ik geariveerd waren, vertrokken we weer. Beide onder de indruk van alles wat we hadden gezien en meegemaakt en met een dieper besef hoe belangrijk het is om geen zegel verloren te laten gaan! Wat wij doen, die zegels sparen, is echt letterlijk broodnodig. Moet je je voorstellen, in Rotterdam worden wekelijks 2300 pakketten uitgedeeld, dat zijn 2300 huizen waar honger op de loer ligt, om het maar niet te hebben over wat voor stress dat moet opleveren. Hoeveel huizen telt jouw straat? Dat is toch onvoorstelbaar en dat is dus alleen Rotterdam nog maar.

Terwijl Ella me weer terug naar het station brengt, wijst ze me op de Euromast die te zien was tegen de achtergrond van een molen. Zo, zegt ze, dan heb je die ook nog even gezien. Inderdaad, je kan moeilijk in Rotterdam zijn geweest zonder tenminste een glimp van de Euromast gezien te hebben. Ook dat beeld zal me nog lang bijblijven omdat ik in die stad de 10.063 zegels die we met z'n alle bijelkaar gespaard hebben mocht afgeven aan de voedselbank. Dat zijn 251 boodschappenpakketten met een gezamelijke waarde van 10.040 euro! Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen samen!!!

In de trein terug naar Amsterdam pink ik nog een traantje weg. Dat je met zoiets simpels als het sparen van gratis zegels zoveel goeds kan doen.  En we kunnen nog meer, nog veel meer! We hoeven niet te wachten tot er weer een supermarkt een actie heeft met zegels bij de boodschappen. Op pakken koffie zitten ook zegels, alleen heten ze dan punten, en voor die punten kan je weer pakken koffie krijgen. Die punten belanden veelal in de prullenbak omdat men de moeite niet neemt ze even uit te knippen. En doet men dat wel, dan belanden ze in de keukenla om na verloop van tijd alsnog in de prullenbak te belanden. Zo gaan er dus zegels verloren en dat is, zeg het maar met me mee; zonde. Juist. Dus knip uit die punten op de verschillende pakken koffie, of ze nou van de AH zijn of van de SdB of van om het even welke supermarkt, en spaar die Douwe Egberts waardepunten van de thee en koffie en weet ik wat al niet meer en laten we op die manier proberen zoveel mogelijk voedselpakketten van verschillende voedselbanken te vullen met een pak koffie en/of thee. Wie spaart er mee?

Gwendolyn
het zegelvrouwtje


http://www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=351645

Op de club zijn ook foto’s te zien van deze dag. Kom langs en neem eens een kijkje en als je lid wordt dan kan je in het forum ook doorgeven hoeveel koffiepunten je in de la hebt liggen. Helaas is het voor niet-leden niet mogelijk een bijdrage in het forum te plaatsen maar lidmaatschap is gratis en vrijblijvend. En hoe meer leden we hebben, hoe actiever we zijn, hoe meer aandacht we met z’n alle kunnen genereren en al die aandacht komt alleen maar de hoeveelheid zegeltjes tegemoet, en dus de voedselbanken. Ik zou dus zeggen: wordt lid, het kost niets en het levert wel wat op ;)

Graag tot ziens op de club!

 

                

 

 

               

                                                     Start | eigen creatie's | mijn verhaal | gepubliceerd | boekentips | verhalen | favorieten | nieuw | recepten | tips

                                                                                De informatie van deze website is bedoeld voor persoonlijke niet-commerciële doeleinden!
                                                                             Van deze website mag niets zonder  toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden!
                                                               Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen via webmaster(a)maghetwatminderzijn.nl
                                                                                                                    copyright © 2010  maghetwatminderzijn.nl