advertenties


Rome

Contents

Italy

Como
Carrara
Pisa
Lucca
Florence (1)
Florence (2)
Florence (3)
Florence (4)
Toscane (1)
Siena
Tuscany (2)
Bolsena
Rome (1)
Rome (2)
Rome (3)
Rome (4)
Rome (5)
Rome (6)
Rome (7)
Assisi
Venice (1)
Venice (2)
Venice (3)
Venice (4)
Venice (5)


Back to:
- Italy-index

- Photogallery-index 
Forum Romanum

Hans Posthumus op het Forum Romanum

Forum Romanum
Het Forum Romanum is een grote verzameling tempels, openbare gebouwen en gedenktekens geweest. Het Forum was aanvankelijk een moeras en werd een stadscentrum toen de Etrusken voor een afwateringssysteem zorgden. De spreekgestoelten, senaatsgebouw en stemhokjes waren aan de westkant samen gebracht. De Vestaalse maagden zorgden voor het vuur in de tempel en de Pontifex Maximus had er zijn residentie. Aan de lange zijden ontstonden allerlei winkeltjes. In de latere periode van het keizerrijk leek het Forum op een steeds groter wordend gedenkteken voor het roemrijke verleden van de stad.
Hier speelden zich de politieke en religieuze gebeurtenissen van het oude Rome af. Hier ontwikkelde die Romeinse beschaving zich die zich later tot de uiterste grenzen van de toen bekende wereld zou verbreiden. Via Sacra loopt dwars door het forum. Triomfboog van Septimus Severus is opgericht ter ere van hem en zijn twee zoons Caracalla en Geta. Hij is er neergezet om de overwinningen van de keizer in het Oosten te herdenken. De verschillende episoden van de oorlogen wordt er nauwkeurig in beschreven in de reliŽfs. De drie kolommen links zijn de resten van de tempel van Castor en Pollux. Rechts staan de acht kolommen van de tempel van Saturnus. De drie resterende zuilen zijn van de tempel van Vespasianus. Vlak er naast twaalf zuilen van de tempel voor de twaalf goden. Op de achtergrond verheft zich de Palatijn.

De tempel van Castor en Pollux
De tempel werd opgericht door Aulus Postumus (ca. 484 v. Chr.). Omdat zijn vader de Latijnen overwonnen had, liet Aulus deze tempel bouwen, want volgens de legende zijn de tweelingbroers neergedaald vanuit hun sterrenbeeld om als ridders de Romeinen naar de overwinning te leiden.
Niet lang daarna drenkten zij hun paarden in de bron van Juturna (die naast de latere tempel was). Ze kondigden de overwinning van Rome aan en verdwenen, maar niet voordat het volk wist dat zij het waren geweest. Dit was in de strijd om het meer van Regillus. Castor was een gedreven paardentemmer terwijl Pollux meer een bokser was.
De tempel werd gebruikt om de tweelingbroers te eren, te bedanken en te smeken om de stad te blijven beschermen. De zuilen van de tempels dateren van de restauratie onder Tiberius.
De tempel is twee keer verwoest door brand. Het enige overblijfsel van deze tempel zijn de drie Corinthische zuilen. Dat zij er nu nog staan hebben we te danken aan de restauratie van de tempel die door Tiberius is uitgevoerd.
De drie Corinthische zuilen geven nog steeds de locatie aan van de tempel van Castor en Pollux, ze staan ten oosten van de Vicus Tuscus, dicht bij de Juturna bron.

Zie op deze website: Rome de stadstaat.

Photo taken on June 18 2003

 
    balk.gif

Next: Rome (3)

balk.gif

Google

 
    Photographs and text © J.M.Posthumus

E-mail: Hans Posthumus

 


Privacybeleid Donatie