Selectiewedstrijden

Bij de Brommersprint in

JUBBEGA

 

Brommersprint in Jubbega

Ieder jaar wordt in Friesland in de gemeente Jubbega een brommersprint georganiseerd. Wat begon als een wedstrijd voor de plaatselijke jeugd is uitgegroeid tot een waar evenement. Er komen nu rijders op af vanuit heel Nederland. Er wordt gestreden in 5 verschillende klassen: automaten, 50cc, 70cc, scooters en de pro stock klasse.

Waar het om gaat is om vanuit staande start met draaiende motor een afstand van 150 meter in een zo kort mogelijke tijd af te leggen.

 

Start

De deelnemers moeten hun voorwiel plaatsen tussen een dubbele startstreep. Op de startstreep staat een stoplicht met twee rode en twee groene lampen. Wanneer de starter het stoplicht op groen laat springen mogen de deelnemers vertrekken. Dus een snelle reactie tijd is van belang voor de eindtijd.

 

Afvalsysteem

De deelnemers krijgen twee kansen, heat 1 en heat 2, om een zo kort mogelijke tijd te realiseren.
Om de kansen voor iedere deelnemer gelijk te houden wordt tussen heat 1 en 2 van baan gewisseld.

De geregistreerde tijden van heat 1 en 2 worden samengevoegd tot het klassement.
Afhankelijk van het aantal deelnemers in een klasse gaan de snelste 8, 16 of 32 door naar de omlopen. Op 8 september waren dat er steeds 8 die doorgingen, in het klassement steeds gemarkeerd door een groene baan.
In omloop 1 rijd nummer 1 tegen nummer 8, 2 tegen 7 enz. Hieruit volgen 4 ritwinnaars, ook weer groen gemarkeerd. Deze worden gesorteerd op tijd en gaan door naar omloop 2. Hier is het weer 1 tegen 4 en 2 tegen 3.

Hiervan blijven twee ritwinnaars en twee ritverliezers over. De ritwinnaars rijden tegen elkaar voor de eerste plaats (run 1) en de ritverliezers voor de vierde plaats (run 2). In de derde run rijdt de verliezer uit run 1 tegen de winnaar uit run 2, voor de tweede en derde plaats. (Zie schema)

 

Meting

In Jubbega wordt gebruik gemaakt van een geavanceerd meetsysteem met intelligente software.

Met het op groen springen van het stoplicht start meteen de tijdmeting. De tijd loopt totdat de rijders over de finishlijn rijden. Het meetsysteem meet voor iedere deelnemer afzonderlijk de tijd, de gemiddelde en de topsnelheid. De software berekent vanuit de heats het klassement, de omlopen en de runs.