Van harte welkom op deze website! Je vindt hier een verzameling Nederlandse spreekwoorden en gezegdes, geordend per onderwerp. Gebruik de combibox hierboven om naar de spreekwoorden te gaan. Kies eerst een onderwerp, dan een subonderwerp en tenslotte een spreekwoord.

Gebruik het zoekscherm links om deze website te doorzoeken. Typ een of twee trefwoorden in voor het beste resultaat.

Heb je zelf een spreekwoord dat nog niet op deze website staat? Stuur het in! Met het formulier links kun je dit doen, of commentaar geven op deze website. Bijvoorbeeld wanneer je een fout hebt ontdekt of een spreekwoord dat er twee keer op staat.Websites over spreekwoorden en gezegdes (openen in nieuw venster):

www.spreekwoord.nl
www.spreekwoord.net
home.hetnet.nl/~appelcider/spreekwoorden.htm

Een erg goed boek over spreekwoorden en gezegdes is:

Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen<br>K. ter Laan
Bestel nu: Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen

Websites over de Nederlandse taal:

www.taalunie.org
www.onzetaal.nl
www.linkpaginas.nl/literatuurpagina.htm


Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen
K. ter Laan
Uitgeverij Het Spectrum
2003 Utrecht
ISBN: 90 274 7689 6

2500 spreekwoorden
J. Zeldenrust
Kemper Conseil Publishing
ISBN: 9071677060

www.spreekwoord.nl (opent in nieuw venster)


Deze website is gemaakt door Michèlle Thonen. Ik ben tweedejaars studente Nederlands aan de universiteit Leiden. Deze site heb ik gemaakt voor één van mijn bijvakken, Webontwerp, van de praktijkstudie ICT/Digitale Letteren.

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat het perfect aansluit bij mijn studie Nederlands. Het heeft me altijd al geïnteresseerd waar woorden en uitdrukkingen vandaan komen. Het spreekwoord ‘een wit voetje halen’ bijvoorbeeld, komt uit de Middeleeuwen! Men dacht dat een paard met witte voeten magische krachten had. Daarom hoefde je voor de witte voeten van een paard geen belasting te betalen als je een stad binnenkwam. Een wit voetje halen, de voeten van je paard wit schilderen, was dan ook een slimme manier om onder de belasting uit te komen.


Zoek altijd op één trefwoord. Probeer een woord te kiezen dat centraal staat in het spreekwoord dat je zoekt. Als je bijvoorbeeld zoekt naar het spreekwoord 'jong geleerd is oud gedaan', dan kun je zoeken op 'jong' of 'oud', en eventueel ook op 'geleerd' en 'gedaan'.

Als je zoekactie geen resultaat oplevert, kan dat twee redenen hebben:

  • je hebt een niet zo geschikte zoekterm gebruikt. Probeer eens of een ander woord wel resultaat oplevert!

  • het spreekwoord dat je zoekt staat nog niet op de website. In dit geval kun je me met het formulier links een mailtje sturen met het betreffende spreekwoord en eventueel achtergrondinformatie.


De combibox (de drie venstertjes boven dit vlak met '1. kies hoofdonderwerp', '2. kies subonderwerp' en '3. kies spreekwoord') werkt heel eenvoudig.

Stap 1: Kies in het eerste venstertje één van de hoofdonderwerpen uit de lijst. (bijv. getallen). In het tweede venstertje komt dan een lijst met subonderwerpen van dát hoofdonderwerp te staan.

Stap 2: kies in het tweede venstertje hier een subonderwerp. (bijvoorbeeld: tien) Dan komt in het derde venstertje een lijst met de spreekonderwerpen van dát subonderwerp te staan.

Stap 3: kies in het derde venstertje een spreekwoord uit de lijst. (bijvoorbeeld: tot tien tellen). Zodra je een spreekwoord geselecteerd hebt komt dat in dit vlak te staan.


Met behulp van het formuliertje dat je links ziet staan, kun je me een gespecifieerde e-mail sturen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • je kunt me een spreekwoord toesturen dat je graag op de website wilt hebben. Let op! Schrijf je email-adres erbij als je graag antwoord wilt!!!
  • je hebt een op- of aanmerking op de website. Je wilt bijvoorbeeld een dode link of een foutje doorgeven. Ook dit kun je met het formulier doorgeven!
Nadat je dit gedaan hebt klik je op 'zend'. Er wordt dan een e-mail naar mij toegestuurd, met daarin jouw spreekwoord of opmerking.

Kies een spreekwoord uit!

(klik op het laatste venstertje van de combibox en selecteer een spreekwoord. Dit spreekwoord komt dan vanzelf in beeld)

andere aanbiedingen

Bij Practiquette kun je voor een redelijk bedrag een heleboel etiketjes (stickers) laten maken, met daarop 5 regels tekst. Hartstikke handig, bijv. voor in je boeken, als adresstickers, enzovoorts. Ik heb zelf laatst 300 etiketten met mijn naam, etc. besteld voor mijn boeken. Het bevalt me uitstekend, echt een aanrader!! Nu komen boeken die ik uitleen of in de trein laat liggen altijd weer terug!! Bestel je eigen etiketten via deze link: Practiquette

 

Deze website is het best te bekijken met Internet Explorer 4 of hoger, of met Netscape 7 of hoger.

Ik heb bij het maken van deze website gebruik gemaakt van Dreamweaver. Er is geen Flash gebruikt.


Wil je de spreekwoorden allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan. Speciaal voor iedereen die liever niet lange tijd van het beeldscherm leest, is er een printvriendelijke versie gemaakt van de spreekwoorden.

Voor het gemak zijn de spreekwoorden, net als op de website, ingedeeld op hoofdonderwerp.

Kies een onderwerp en volg de aanwijzingen van je computer voor het printen.


17/12/2004

Spreekwoorden bijgewerkt.


Deze website wordt regelmatig bijgewerkt.

teller


ik hoor het je al denken: WEER reclame!!?? Reclame kan soms irritant zijn, maar helaas is het vaak nodig!!

Om het leed wat te verzachten heb ik niet zomaar reclame op mijn website gezet. Ik heb dingen uitgezocht waar ik zelf positieve ervaringen mee heb en die me interessant lijken voor jullie, mijn geliefde bezoekers ;). Er zitten echt leuke en handige dingen bij! Als je toch van plan bent iets te bestellen of te doen, zou het voor mij natuurlijk heel erg tof zijn als je dat via mijn website doet!! En waarom niet, voor jou maakt het niets uit!

Klik op de links hiernaast om mijn ervaringen en meer informatie over de aanbiedingen te lezen!

Praktiquette
Webmasters: geld!
Bol.com
Euroclix
Leuks voor je gsm!!
 
 
 
 
 


Webmasters: geld verdienen!! Met het programma van Assist-me kun je door banners op je website te plaatsen, net zoals ik heb gedaan, geld verdienen.

Dit kan soms best veel zijn, bijvoorbeeld 17,50 per persoon die via jouw link iets koopt! Natuurlijk gebeurt dat niet heel erg vaak, maar al gebeurt het maar 2 keer per maand, dan verdien je toch al 420 euro per jaar! Niet slecht... Het is in ieder geval het proberen waard denk ik!

Lijkt dit je wat, gebruik dan deze link! Webmasters geld verdienen! Veel succes!

Praktiquette
Webmasters: geld!
Bol.com
Euroclix
Leuks voor je gsm!!
 
 
 
 
 


Bol.com. Dit is een website die ik je echt kan aanraden! Voor mijn studie Nederlands heb ik vaak boeken nodig. Bij Bol.com kan ik ze heel voordelig krijgen!

Maar ook cd's, cd-rom's, dvd's en games kun je bij Bol.com krijgen. Als je iets wilt kopen bij Bol.com, kun je dat via mijn website doen! Dan maak je mij ook weer een beetje gelukkig ;)

Met onderstaande tekstlink kom je zo bij Bol.com!

Bestel nu bij bol.com

Praktiquette
Webmasters: geld!
Bol.com
Euroclix
leuks voor je gsm!!
 
 
 
 
 


Euroclix. Euroclix is een programma waarmee je geld kunt verdienen zonder er ooit iets aan uit te geven. Ik doe al een tijd mee, en heb inmiddels al 50,- euro binnen!

Hoe werkt het? Het enige dat je hoeft te doen is mailtjes 'lezen'. Ook kun je dingen kopen en vragenlijsten invullen, maar dit hoeft niet persé. Ik verdien mijn geld grotendeels met mailtjes. Voor al die dingen krijg je 'clix'. Deze kun je bij een bepaald aantal omwisselen in euro's!

Als je lid wilt worden, klik dan op deze link. Dan help je mij ook!

Praktiquette
Webmasters: geld!
Bol.com
Euroclix
leuks voor je gsm!!
 
 
 


Leuke dingen voor je gsm. Achtergrondjes, ringtones enz.! Ook emoticons etc.!

Praktiquette
Webmasters: geld!
Bol.com
Euroclix
Leuks voor je gsm!!