Trident 80, de gegevens.

De Trident 80 is tussen 1976 en 1982 gebouwd bij de werf Neptune in Frankrijk. Baloo heeft 1978 als geboortejaar. Het ontwerp is van de heer Tortarolo. Voor zover wij weten is de werf omstreeks 1982 ter ziele gegaan en is de Trident 80 daarna niet meer gebouwd.

Het modern gelijnde flush-dek en de bolle romp bepalen het aanzicht van de boot. Met name het dekontwerp zorgt ervoor dat de leeftijd van het ontwerp meestal recenter wordt geschat. Het vrijboord van 1 meter is niet laag te noemen, maar dit is niet storend en geeft niet het idee van een gedrongen badkuip. Alleen de spiegel is wat ouderwets te noemen. De giek is van Franse lengte. Kort dus. De boot is met een diepgang van 1,40m en 1,60m van de werf gerold. Baloo steekt 1,60m. Voor zover wij uit ervaring kunnen spreken zeilt ie goed en snel. In de afgelopen tijd hebben we Trident eigenaren gesproken die op niet onverdienstelijke wijze wedstrijden zeilen. De theoretische rompsnelheid ligt op 6,6 knopen. Het zeiloppervlak is ca. 30m2. Baloo is uitgerust met een Grootzeil (ca. 11m2) Genua 1 (ca. 19m2), High Aspect en Stormfok. Vanwege de zeileigenschappen en de kosten is niet gekozen voor een rolfok.

Het interieur is van huis uit sober. Slechts het hoogstnoodzakelijke is ingeruimd. Daarom is er aan Baloo nogal wat versleuteld. Het blijft natuurlijk een zeilboot, maar binnen moet het ook goed vertoeven zijn. De stahoogte is 1,80m. Te laag voor Rob, uitstekend voor Renate. De salon heeft een opklaptafel, waardoor met een breedte van 2,90m een flinke ruimte ontstaat. Dit is opvallend beter dan bij de meeste boten. De slaapplaats in de voorpunt is voor ons prima. Het slaapt heerlijk.

Renate & Rob