Home

Historie roofviscompetitie.

Sinds 1999 zijn er vissers uit Groningen en Dwingeloo met elkaar in een competitie om de grootste paling te vangen. De vissers kennen elkaar van kinds af aan en vissen al hun leven lang op roofvis. Middels een website genaamd de skiere iel doen ze verslag van hun vangsten en ieder jaar worden er prijzen uitgereikt aan degene die de langste aal heeft gevangen. Dit gaat zo’n4 jaar door. In die Jaren zijn er verschillende vissers die de meest skiere iel weten te vangen.

Hier volgt een klein overzicht:

1999    Albert              89 cm

2000    Harrie              92 cm

2001    Wout               83 cm 

2002    Harrie              78 cm

 

Daarna besluiten de groningers zich terug te trekken uit de competitie.

De competitie breidt zich uit met andere vissoorten en meerdere vissers.

Vanaf 2003 bestaat de roofviscompetitie uit 3 afzonderlijke competities voor de langste paling, snoek en snoekbaars. In iedere competitie kunnen punten worden behaald en de visser die over de verschillende competities de meeste punten behaald mag zich een jaar lang koning roofvis noemen. In het jaar 2003 dingen er 15 vissers mee naar de titel.

In 2003 weet Harrie met een paling van 95 cm en een snoekbaars van 88 cm het seizoen winnnend af te sluiten. In 2004 ie het wederom Harrie die de grootste vissen aan land brengt. Met een Paling van 88 cm, een snoekbaars van 94 cm en een snoek van 112 cm. Met een puntentotaal van 12 wint ie voor de 4e keer de roofviscompetitie. Dit demotiveert een aantal vissers zodanig, zodat er in 2005 nog 8 vissers overblijven die zich met elkaar meten. Door de jaren heen hebben de deelnemers boten aangeschaft, studies verricht, vangstmethoden ontwikkelt om de kansen maar te vergroten. De digitale camera’s doen ook hun intrede. Mooie foto’s maken is belangrijk om aan te tonen hoe groot de gevangen vissen zijn. De vissen worden na een fotosessie voorzichtig teruggezet in hun element.

Ook 2005 wordt een jaar met grote vissen en wederom is het Harrie die de competitie wint maar ditmaal moet hij de eerste plaats delen met Tonny.

Harrie wist een snoek van 126 cm te vangen en een snoekbaars van 83 cm terwijl Tonny een paling van 85,5 cm ving en een snoekbaars van 90 cm. Allebei de vissers verzamelen 9 punten.

In 2006 komt er een einde aan de hegemonie van Harrie. Of het nu komt door het minder aantal uren vissen van Harrie of dat andere vissers beter gaan vissen laten we in het midden. Feit is echter dat dit jaar Albert de competitie wint voor Daan en op plaats drie Harrie

Voor de competitie van 2007 worden er een aantal nieuwe deelnemers aan de lijst toegevoegd. Enthousiast geworden voor het leuke competitieve element onder gelijkgestemde vissers mengen zij zich in de strijd. We hebben een website gemaakt om de competitie voor een ieder levendig te maken en actuele vangsten meteen online te plaatsen. Middels een gastenboek kan men berichten achterlaten en eventueel iets vermelden over de visdagen, stekken enz. Zo kan een ieder profiteren van de ervaringen van de ander en dat verkleint de kans dat een visdag met zoeken naar vis wordt gevuld ipv het vangen van vis.

 Home