RAGAMUFFINS

Hieronder een vertaling van het verhaal van Curt Gehm wat hij in 1998 schreef. Curt Gehm is een van de grondleggers van het ras RagaMuffin die erg veel werk verricht heeft om dit ras in Amerika bekend en bij een aantal kattenverenigingen in meer of mindere mate erkend te krijgen. Dit is zijn eerste verhaal wat gewijd is aan de herinneringen van Ann Baker en Joan Rodenheimer-Tuza.

"Onze RagaMuffins komen van oorsprong uit de originele IRCA Ragdoll lijnen, die al vanaf het begin, de 1960-er jaren, gefokt werden buiten de catfancy om.
In de 1970-er jaren verlieten een aantal fokkers Ann Baker, de 'bedenker' van o.a. Ragdolls, en haar fokprogramma en zij begonnen zelf een ras te fokken onder de naam Ragdoll. Zij namen slechts een klein gedeelte van wat het ras bedoeld was mee, nl. de point, blauwogige Ragdolls in vier kleuren (seal, blue, choclate en lilac) in drie varieteiten (colorpoint, mitted en bicolor).

De meeste mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat de originele IRCA Ragdolls geen colorpoints waren. Ze bestonden uit verschillende kleuren inclusief de solids (non-point). Het ras werd destijds ontwikkeld met de intentie de best mogelijke gezelschapskatten te produceren. Gezondheid, persoonlijkheid en temperament was belangrijker dan kleur of varieteit. De bekende point varieteit verscheen later in het fokprogramma als een toevoeging, niet als vervanging. 

RagaMuffinfokkers geloven sterk dat de originele non-point katten net zo waardevol, en het waard zijn in stand gehouden te worden, dan hun point tegenhangers.

Waarom gebruiken wij de naam Ragdoll ook niet? Simpel, de Ragdoll is een geldig handelsmerk op naam van Ann Baker. Wettelijk kan niemand de rasnaam Ragdoll gebruiken zonder geschreven toestemming van haar. Het was een kwestie van principe om het handelsmerk te honoreren. Daarnaast hadden de meeste IRCA fokkers een contract ondertekend dat als we er voor kozen om Ann Baker te verlaten, wij de rasnaam Ragdoll moesten veranderen.

We verlieten Ann Baker en de Internationale Ragdoll Cat Association (IRCA) in februari 1994 en dienden een verzoekschrift voor registratie in bij ACFA, TICA en UFO.

Op dit moment (1998) wordt de RagaMuffin in alle kleuren volledig erkend bij UFO en ICE en kreeg recentelijk de NBC status bij ACFA."

Tot zover Curt Gehm, IRCA Ragdoll - / RagaMuffin fokker, cattery Liebling Cats.

In 2014 heeft de RagaMuffin bij TICA nog steeds de status 'Registration Only' en bij CFA worden alleen de non-point RagaMuffins erkend, blauwogige point RagaMuffins worden uitgesloten.

Curt Gehm fokt al een aantal jaarjtes niet meer maar is nog altijd erg druk op RAGDOLL Forums alwaar hij de Ragdoll geschiedenis vaak weer in een nieuw/ander jasje pleegt te steken.


Op 4 oktober 2014 is Curt Gehm in NYC overleden. De man heeft mij 16 jaar lang hetzij via privé mailtjes hetzij via allerlei Amerikaanse fora behoorlijk lastig gevallen, toch hoop ik dat zijn ziel ruste in vrede.

Curt Gehm says Tia Maria is choc.mink but I am not too sure about that
McLowery's Tia Maria
, choc.calico mink,
'n prachtexemplaar RagaMuffin©opyright GemmaS - GemSdolls Ragdolls - All rights reserved.