KICK WILSTRA VERSCHEEN IN KRANTEN
EN IN BOEKJES


Eerste aflevering november 1949 
Laatste aflevering 8 februari 1957

Henk Sprenger schiep de rechtschapen stripheld in 1949. De eerste aflevering verscheen namelijk in november 1949 in het Rotterdamse jeugdblad 'de Ketelbinkiekrant'. Dat was in het nummer 45. De strip verscheen tegelijktertijd in de Amsterdamse editie van het blad 'Kapiteins Robs vrienden'. Omdat dat blad (met dezelfde inhoud als de Ketelbinkiekrant) pas in april 1949 begon, loopt de nummering anders. Kick Wilstra begint in Kapiteins Robs Vrienden namelijk in nummer 16. Het blad wordt in maart 1952 omgedoopt tot 'Robs vrienden'. Beide jeugdbladen verschijnen vanaf maart 1952 ook wekelijks. De prijs blijft 20 cent per krantje.
De avonturen van Kick Wilstra de wondermidvoor werden tot het eind van dit blad (8 februari 1957) voortgezet. De strip eindigde in het vliegtuig naar Nederland na zijn Italiaanse avontuur. Voorts verhuisde Kick Wilstra naar Het Parool en begint waar de jeugbladen stopten.Deze boekjes verschenen in 1949 en 1950.

Daarnaast verschenen sommige afleveringen in boekjes van Wim Meuldijk (Meuldijk/ De Ketelbinkiekrant):
'Het nieuwe avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden' van eind 1949 de afleveringen 6 t/m 9.
'Allemaal naar het land van avontuur' van 1950 verschenen de afleveringen 27 t/m 34.
'Het nieuwe boek van avontuur' ook van 1950 de afleveringen 39 t/m 43.

Van 9 april 1954 tot en met 21 januari 1955 verscheen er een reclame uitgave, met vrijwel dezelfde inhoud als Robs Vrienden en de Ketelbinkiekrant, maar met een andere titel: Remia Post. In totaal zijn er 42 nummers verschenen (Remia Post nr. 1 t/m 42). Het blad verscheen elke week en werd gratis verkregen bij aankoop van Remiaproducten. Het verhaal begon met het profdebuut van Kick Wilstra in Italië. Van medio januari 1955 tot en met eind december 1956 (in totaal 104 nummers) verscheen in België ook een commerciële uitgave van Rob's Vrienden, genaamd 'Jeugdclub 3 Molens'. De strip Kick Wilstra stond ook in dit blad. Belgische pudding en Havermout (3 Molens-produkten) zijn de peilers van dit blad.

De strip verscheen in de jaren 50 in kranten en in boekjes.
De oblongboekjes (langwerpige boekjes) waren alleen bij de sigarenhandel te koop. Een boekhandel verkocht destijds geen strips, omdat de strip werd gezien als jeugdbedervende lectuur. Er gingen ongelooflijk veel boekjes over de toonbank. De boekjes gingen van hand tot hand en werden letterlijk en figuurlijk stuk gelezen. Veel van deze boekjes zijn om die reden bij het oud papier terecht gekomen. Toen Henk Sprenger de strip nog maakte, gaf hij vaak boekjes weg aan jongetjes die aan de deur kwamen vragen 'Ome Henk is er al weer een nieuw deeltje?'

DE KRANTEN

   TYPHOON:  van 13 november 1952 t/m 21 mei 1955.

De strip begint bij het eerste verhaal en eindigt midden in het verhaal 'Kick Wilstra als gladiator'. Er werd afscheid genomen met de zinnen: 'De boze droom is ten einde. Kick heeft in de Romeinse arena zijn tegenstander volgens de regels van de kunst overwonnen en is nu weer vrij man'. De opvolger van Kick is ... Aram.
Op 7 oktober 1953 konden de Zaandammers Kick Wilstra 'persoonlijk' ontmoeten. De krant had dit georganiseerd en tevens een heuse optocht op 11 oktober 1953 door Zaandam. Meer hierover klik hier!

  FRIESE KOERIER:  van 29 augustus 1952 t/m 31 maart 1955

De strip begint bij het eerste verhaal en eindigt ook bij het verhaal 'Kick Wilstra als gladiator', zei het een andere aflevering dan bij de Typhoon. De krant bericht dat de klappen die Kick heeft gehad van de misdadigers in Napels zo hard zijn aangekomen, dat zij een einde hebben gemaakt aan Kicks loopbaan als voetballer. Hij kon dus ook geen avonturen meer beleven, reden dat de krant naar een nieuw ander verhaal moest uitzien. Kick werd vervangen door ... Aram.

PAROOL:  van 3 oktober 1958 t/m 29 juni 1959.

Kick Wilstra heeft maar een korte periode in het Parool gestaan. De strip ging verder waar de weekbladen De Ketelbinkiekrant en Robs vrienden stopten. Het verhaal begint bij zijn terugkomst in Nederland en eindigt bij het laatste verhaal. Met de aankondiging op de voorpagina dat Kapitein Rob weer terugkeert in Het Parool, wordt impliciet het einde van de Kick Wilstra strip aangekondigd.
In het Parool van 29 september 1979 heeft een artikel gestaan met de titel 'Kick Wilstra meer dan een kinderheld'. Hierin verhaalt Henk Sprenger dat de ooievaar aan het eind van het verhaal een dochter bracht!


ARTIMA OLYMPIC:  van februari 1958 t/m oktober 1960

Kick Wilstra verscheen ook in een Frans maandblad Artima Olympic 'Kick Wilstra le super avantcentre'. 
Artima was de eerste en bekendste kleine formaat uitgeverij in Frankrijk. Het hoofdkwartier lag in Roubaix in het noorden van Frankijk. De strip begint bij het eerste verhaal en eindigt bij het laatste verhaal. Enkele nummers van het blad bevatten speciaal door Henk Sprenger gemaakte covers. De strip is verschenen in de nummers 1 t/m 19, 25, 30, 31, 32 en 34. Sommige delen werden gebundeld en zo ontstond een boekwerkje, met de naam Olympic!

DE BOEKEN

De verknipte weekstrips van de Ketelbinkiekrant en Robs' vrienden (deel 1 t/m 15) en de latere dagstrips uit het Parool (deel 16 t/m 18) van Kick Wilstra werden vanaf 1955 tot en met 1960; in boekvorm uitgegeven. Het Parool/De Nieuwe Pers heeft de avonturen in 18 oblongboekjes (60 cent per deeltje) laten verschijnen. De delen 1 tot en met 4 zijn ook verschenen in boekvorm bij de Friese Koerier. Tevens heeft het dagblad de Typhoon de delen 1 en 2 uitgegeven. Ook zijn er oblongboekjes uitgegeven zonder de naam van de uitgeverij. Dit zijn ook uitgaves van Het Parool/ De Nieuwe Pers.

VOOR EEN OVERZICHT VAN DE BOEKEN EN DE PRIJZEN KLIK DAN OP BOEKEN EN PRIJZEN.

In 1973-1974 heeft Uitgeverij Skarabee 4 delen als paperback (f 7,40) op de markt gebracht. De tekeningen werden enigszins aangepast aan de toen heersende mode. Ook het uiterlijk van Kick Wilstra ging met de tijd mee. De boeken liepen niet zo goed en kwamen al snel bij boekhandel De Slegte terecht. De delen 5 en deel 6 zijn nooit verschenen. Henk Sprenger was -achteraf- niet erg blij met de Skarabee-uitgave.

In 1984 verschenen de eerste twee verhalen (Kick Wilstra als wondermidvoor) in stripboekvorm met zachte kaft als bijlage bij Panorama 32 en 34. Opvallend van deze uitgaven is dat de tekeningen ingekleurd zijn. In 1986 en in 1990 werd afleveringen van Kick Wilstra in respectievelijk Groot Gedenkboek van de jaren 50 (afleveringen 249 en 250) en in het boek Cartoon Aid (laatste verhaal 'Helpt een vriend uit de nood'.) opgenomen.

Vervolgens heeft Uitgeverij Boumaar in 1996 alle verhalen wederom herdrukt en wel in stripboekvorm en met een harde kaft. In deze drie boeken (oplage 350 stuks) worden alle verhalen beschreven die ook in de oblongdeeltjes van de jaren vijftig zijn verschenen. In boek 3 staan de verhalen die in de herdruk van de jaren 70 niet uitgegeven zijn. In dit laatste deel moesten, bij gebrek aan originelen, oorspronkelijke krantenstroken gebruikt worden. Oktober 1999 verscheen 'De nieuwe avonturen van Kick Wilstra' getekend door Typex. Volgens Typex het ware verhaal in 's mans eigen woorden. In dit bizarre boekje (15cm x 10cm) komt veel sex voor, blijkt dat Kick Wilstra zich in de oorlog met bloemschikken heeft beziggehouden in plaats van met spionage en is zijn vader niet de hardwerkende, zorgzame en vriendelijke huisvader, maar een zuiplap en een moffenhoer die kaal geschoren wordt.
Uitgeverij Boumaar kwam in 2003 weer met een herdruk van de Kick Wilstra verhalen
zowel met een zachte kaft als in een luxe uitvoering.In 2004 kwam Typex weer met een parodie op Kick Wilstra.
Het was een oblonguitgave met de titel: 'Die goede oude crisis'.
Vanwege de 65e jarige verjaardag van Kick Wilstra gaat het voetbalweekblad VI vanaf november 2014 aandacht besteden aan Kick Wilstra.
Vervolgens zal er ook weer een heruitgave verschijnen. In het land komen exposities. We zijn benieuwd.