DE AVONTUREN VAN
KICK WILSTRA
DE WONDER-MIDVOOR

Op zondagmiddag werd Kick geboren. Kick groeide op van aspirant-voetballer tot 1 van Nederlands beste spelers. Van de kleine Veendorpse voetbalvereniging kwam hij, doordat zijn vader voor zijn werk in Amsterdam moest wonen, in de grote club Victoria. Reeds op jonge leeftijd mocht hij enkele wedstrijden spelen in Engeland. Zijn grote vriend Sproet Welling kon niet mee omdat hij, door een autongeluk,verlamd aan zijn benen was geraakt. Bij Victoria begon voor Kick het grote voetballeven met o.a. een wedstrijd in het Nederlands jeugdelftal. Al spoedig speelde hij in Victoria 1.
De mobilisatie van 1939 gooide roet in het eten. Studie en sport werden onderbroken. In 1940 stak Kick (met Sproet en enige andere schoolmakkers) over naar Engeland, waar hij naast zijn dienstplicht op de voetbalvelden nieuwe lauweren oogst. Hij speelde zelfs in een cup-final in Wembley! Terug in Nederland hielp hij zijn oude club Victoria aan het landskampioenschap en was een der steunpilaren van de nationale ploeg.

Tijdens een vakantie in zijn geboortedorp ontmoette Kick een jeugdvriendin en een jaar later was hij getrouwd. Hij noemt haar 'blommeke van mijn hart'. Zij noemt hem 'Kikker'. De geboorte van een flinke tweeling legde een nieuwe verantwoordelijkheid op de schouders van ingenieur Wilstra. Rob en Rudi groeiden voorspoedig op en bleken uit het goede (sport-) hout gesneden te zijn.

Geen wedstrijd van hun beroemde vader sloegen zij over. Maar weldra trokken zij zelf de stoute (voetbal-) schoenen aan. Samen met hun dikke vriend Bolle streden zij voor de eer

van de Nassauschool in diverse takken van sport. En met succes! Terwijl Rob en Rudi een vakantietocht per fiets maakten, reisde vader Kick naar Italie om te onderhandelen over een profcontract.

Meerdere grote clubs in Italie wilden gaarne deze goalgetter uit het noorden in hun elftal opnemen. Na veel geharrewar tekende Kick een contract met Titan. Toen hij naar zijn eigen land terugkeerde werd hem het spelen in Victoria door de bond verboden, omdat hij geen "zuivere amateur" meer was! Toen het publiek de tribunes begon te verlaten, ging Kick naar de radiokamer en deed via de luidsprekers een beroep op zijn bewonderaars. Hij kreeg een daverend applaus en weldra zat iedereen weer op zijn plaats.

Voordat hij naar Italie vertrok voegde Kick en Janny zich op het vakantie-adres van hun tweeling, bij opa en oma Wilstra. Daar verhaalde hij aan de tweeling over Wiebe de Jager. Wiebe was een vreemde en woeste kerel, die eenzaam en alleen in de vennen leefde. Op een winterse dag toen Kick na kilometers schaatsen door het ijs zakte, redde Wiebe het leven van Kick. Ze werden vrienden voor het leven. Tijdens een barre winter kwam Wiebe te overlijden.

Zijn eerste wedstrijd in Italie was tegen Padua. Zijn debuut was zo geweldig, dat hij op slag de harten der Titan-supporters gewonnen had. Ook de sportpers had niets dan lof over hem. Toen hij na een wedstrijd in Napels met manager Gianta een wandeling door de oude binnenstad maakte, werd hij bij een worsteling met straatbandieten zo zwaar aan het hoofd gewond, dat hij volkomen buiten westen geraakte. In die toestand zweefde zijn geest terug naar het tijdperk der oude Romeinen. Hij verbeeldde zich door soldaten van gouverneur Octavius gevangen genomen te zijn, om als gladiator in de Arena te vechten. Achter de tralies van hun kerken sloegen "Cicero Wilstrum"en zijn vriend "Giantus" met gemengde gevoelens de gebeurtenissen in de Arena gade. In zijn droom moest hij als gladiator tegen dieren en een andere gladiator voor zijn leven vechten. Toen het er allemaal erg benauwd voor hem begon uit te zien, ontwaakte hij en bevond zich opeens in een vervallen Napolitaans huis. De bandieten hadden hem gekneveld, maar hij wist zijn boeien te verbreken en langs een regenpijp te ontsnappen. Met de hulp van enkele politiemannen werden de onverlaten weldra ingerekend.

Ver van het vaderland volgde hij met belangstelling het verloop van de voetbalstrijd die zich daar ontwikkelde tussen de voorstanders van amateurisme en professionalisme. Hij genoot van de "Opstand der Nederlandse Voetbalvrouwen", en was blij op zo'n veilige afstand van het gekrakeel te zitten. Gelukkig voor ons mannelijk volksdeel liep alles met een sisser af en de rust keerde weer.

Natuurlijk beleefde Kick in het land der heethoofdige Azzuri de nodige avonturen, waaruit hij niet altijd zonder kleerscheuren tevoorschijn kwam. Vooral zijn ervaring met Josso, de spil van Bologna, een uiterst onbehouwen heerschap, dat het met de sportiviteit niet al te nauw nam, dreigde zijn zelfvertrouwen danig te ondermijnen. Bij een vechtpartij in de kleedruimte kreeg Kick van de heer Josso, die oud-bokser was, namelijk een pak slaag dat er niet om loog. Onze wondermidvoor liet het er niet bij zitten en met typisch noordelijke stijfkoppigheid liet hij zich in de geheimen van de pugilistiek inwijden. Toen vriend Josso hem ten tweede male tartte, volgde dan ook een complete boksmatch in een echte ring en met publiek. Josso's ringroutine leek hem echter opnieuw het duel in diens voordeel te zullen beslissen. Voor Josso liep het uiteindelijk toch bijzonder slecht af, want Kikker had "van thuis" een paar stevige knuisten meegekregen. Josso werd gedecideerd verslagen. Van nature is Kick Wilstra een vreedzame kerel, die niets liever doet dan een pittige partij voetbal ten beste geven, meestal zeer tot genoegen van Titan-manager Gianta.

Gedurende een vakantietocht langs het Gardameer ontmoetten Kick en de zijnen toevallig de beroemde coureur Durando, die op weg naar de grote autoraces van Brescia panne had gekregen aan zijn wagen. Natuurlijk bood onze blonde midvoor onmiddellijk deze sportbroeder in nood zijn goede diensten aan, waardoor deze nog juist bijtijds aan de start kon verschijnen. Kicks zonen Rob en Rudi waren wild-enthousiast, toen zij de drieste Durando deze spannende race zagen winnen.

Over het algemeen leidde hij als profspeler bij F.C.Titan een heel gelukkig bestaan. Voetballen was eenmaal zijn lust en leven. Dankzij zijn bezielende aanvalsspel had Titan voor het eerst sedert een lange tijd de kampioenstitel kunnen behalen. Op zekere morgen belde manager Gianta hem op en meldde dat de profclub Titan een uitnodiging heeft ontvangen om enige wedstrijden in Amerika te komen spelen. Manager Gianta stemde grif toe en zo reisde de hele ploeg per oceaanstomer naar de USA.

Natuurlijk was ook Kick Wilstra van de partij, zelfs met vrouw en zoons. De tweelingen Rob en Rudi vonden het een machtige reis met dat grote schip en eenmaal in New York aangekomen, rolden zij van de ene verbazing in de andere. Titan won de eerste wedstrijd tegen de onervaren Brooklyn-Badgers met grote cijfers. Na afloop maakten de twee jongens kennis met Jimmy, de zoon van een der officials, die hun talloze interessante dingen liet zien van de wereldstad. Ze waren getuigen van een bankoverval en door bravoure optreden werden de schurken al gauw, na een vuurgevecht, door de politie ingerekend.

Na drie jaren profvoetbal in Italie keert Kick Wilstra terug naar Nederland. Vele clubs zijn erop uit om hem te engageren, maar Kick geeft eerst even goed zijn ogen te kost, voor hij uiteindelijk een handtekening zet onder een contract met ... zijn oude club, Victoria! De "Haantjes" stonden er bijzonder slecht voor in de competitie. Het kost de wondermidvoor wel enige moeite te acclimatiseren, maar als hij met tien kersverse teamgenoten het veld betreedt voor de competitiewedstrijd tegen Rood-Wit, is hij weer geheel de oude. Zoals spoedig blijkt uit zijn "doeltreffend" optreden. En vooral dank zij Kick onweerstaanbare stuwkracht krijgt koploper Rood-Wit een klinkende 7-2- nederlaag te slikken. Het blijkt maar weer hoe het enthousiasme en spelinzicht van een klasse speler een heel elftal kan inspireren. En bij die ene zege blijft het niet! Met Kick op de midvoorplaats rukt een herboren Victoria onweerstaanbaar op naar het kampioenschap!

Kicks zonen, Rob en Rudi, hebben het vaste voornemen om eens het voetspoor van hun beroemde vader te volgen, maar inmiddels moeten zij op school de nodige wijsheid vergaren.

Een bezoek van Oom Ferdinand, het altijd goedgeluimde zwarte schaap van de familie, brengt een welkome afleiding! Ook Kick en zijn echtgenote Janny zijn blij de gezellige dikzak weer eens te zien. De familie Wilstra genoten van de verhalen van de lange reizen en de vele worstelpartijen.

Kick koopt voor een prikkie de oude betrouwbare automobiel Charlotte van Oom Ferdinand. Op weg naar het kampioenschap moest de voetbalclub Victoria tegen aartsrivaal Gluck-Auf. Voor de wedstrijd was een stervoetballer van Victoria Hans van het Hof omgekocht. Gelukkig vernam Kick Wilstra in de rust van de omkooppoging en kon hij alles weer herstellen.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Victoria en na afloop rekenen Hans van het Hof, Kick en Oom Ferdinand af met de onsportieve afpersers.

Na het zien van een ooievaar bericht Kick dat deze waarempel vliegt naar zijn huis. Kick en Janny Wilstra krijgen weer een kind. En met deze belofte voor de toekomst wordt voorlopig (...) afscheid genomen van Kick Wilstra en de zijnen.

De ooievaar kwam een mooie dochter brengen. Hoe het haar vergaan is, zijn we nooit te weten gekomen, want de verhalen over Kick Wilstra en zijn voetballende vrienden en familieleden kregen helaas geen vervolg.

A GREAT JAVASCRIPT CODE

"KICK WILSTRA BEWEGENDE BEELDEN"
Bewegende beelden van Kick Wilstra
en van andere hoofdrolspelers.

In volgorde van afbeeldingen:
De vader van Kick, Sproet, Rob en Rudi, Bolle, Gianta de manager van de club Titan, Wiebe de Jager, Janny Wilstra-Robijns, Heer Piƫtro de Italiaanse boef, Kick Wilstra als gladiator, Josso de bokser, Durando de autocoureur en oom Ferdinand.

KLIK OP DE AFBEELDING!