Dag 2 Donderdag 5 mei 2005

De ochtend begon met een douche, welke een beetje karig was. De boiler indiceerde oranje, maar de warmte was goed.
Het ontbijt was magertjes, maar goed. 2 broodjes met een kuipje jam en een stukje vache-qui-rie met een kopje thee erbij.

Bij het Richmond Hotel ontmoeten we onze taxichauffeur, welke niet echt een spraakzame man is. Het is een mooie auto en we genieten van de stad om 8.00 uur. Dan is hij zo rustig.
Het is een snelle rit naar Saqqara.

Daar zou, volgens de borden, de studentenprijs & taxiticket samen 42 pond moeten kosten, maar ik betaal maar 25 pond! Bij de ingang van het trappenpyramide-terrein kopen we voor 20 pond nog kaartjes voor een paar tombes. We worden eerst daar mee naartoe genomen. Het gaat om de tombes van de Maya en Horemheb. De tombes worden speciaal voor ons geopend en zijn heel erg mooi. De schilderingen zijn heel erg duidelijk.
Aan de overkant zijn veel mensen drukdoende met opgravingen.
Verder lopend richting de Pyramide van Oenas komen we nog veel brokstukken en tombes tegen. Deze tombes zijn weinig versierd. Ook zijn hier heel veel grote en erg diepe gaten in de grond.
De Pyramide heeft nog een stukje gladde muur, met tekeningen. Van daar lopen we naar de Djoserpyramide. Deze is erg indrukwekkend. Er staan wat tempels omheen, welke de verbergkunst van de oude Egyptenaren laten zien. Achter de Pyramide is een Serdab. Hier kan je, door 2 gaten kijkend, oog in oog met Djoser staan, heel erg bijzonder.
We lopen terug naar de taxi en die rijd ons naar het Serapeum en de Mastaba van Ti. De eerste is helaas gesloten. Onderweg naar de Mastaba komen we langs de filosofenkring. Dit ziet er erg leuk en mooi uit. De Mastaba is mooi en bijzonder. En het is zo leuk dat we alleen zijn. Dat maakt het nog bijzonderder. De schilderingen zijn ontzettend mooi en de ‘kist’ is er nog.
Van hier rijden we naar de Mastaba van Achtihotep en Ptahhotep. Deze zijn heel erg mooi. De schilderingen zijn onwerkelijk scherp.

We rijden naar Dashjoer, waar we voor 22 pond naar binnen rijden. De rode Pyramide is erg groot en indrukwekkend. Ik ben naar binnen geweest. Esther ging na 10 treden terug. Het is erg vermoeiend. Je moet diep bukken en als je denkt er te zijn, mag je nog een trap omhoog, waar je overigens weer kan staan. Het blijft heel erg mooi en indrukwekkend. Je staat tenslotte middenin een eeuwenoud, onverklaarbaar bouwsel.
Van de knikpyramide maken we wat foto’s en dan rijden we naar Memphis.

Memphis blijkt een beetje een lachertje te zijn. Het is een beeldentuin welke recht moet doen aan het Memphis van weleer. Dit lukt niet echt. Het enige indrukwekkende is de liggende (!) kolos van Ramses II.

We lopen  terug naar de taxi, die op ons wacht bij een papyrusshop. De eigenaar is erg in onze camera geïntereseerd. Ik geneer me een beetje. Het is toch heel luxe voor Egyptische begrippen.

We rijden terug naar Cairo en één ding wat ons opvalt zijn de grote verschillen met Cairo. We zien onderweg heel veel landbouw en heel veel vervoer per en met ezels.
We rijden eerst naar Charia Mahmoud Bassiouni om geld te wisselen bij Thomas Cook. Er lijkt een probleem te zijn, want er komt een agent aan. De taxi staat dubbel geparkeerd. Maar na wat gebabbel en een sigaret is alles in orde.
We rijden naar Hotel Richmond en betalen daar 90 LE voor onze trip.
In het straatje van ons hotel haal ik een heerlijk broodje lever, wat Esther niet lust. Dan eten we ook nog maar wat bij de Mac.
We informeren bij Bioscoop Metro; Ring 2 draait de hele dag door en kost 10-15 LE. Na een siësta kopen we om 18.15 uur kaartjes voor de film. 30 LE, voor 2 keer balkon/loge. We lopen nog wat rond en om 18.30 uur staan we met veel jongeren te wachten, tot om 18.45 uur de deuren open gaan. De zaal is erg indrukwekkend en is gebouwd in Barokstijl. Het is erg groots. Er draait een cd van Celine Dion die steeds overslaat. De film is dik in orde. Halverwege hebben we een korte pauze, waarin we voor 20 LE een bakje (oude, taaie) popcorn, een blikje 7up, een flesje water en een candybar halen.
Vervolgens gaan we met de taxi naar Turgoman Garage en kopen we 2 kaartjes voor de Superjet naar Sharm el-Sheikh. Samen kost dit 140 LE.
Terug met de taxi gaat moeilijker, want er schijnen 2 Midan Orabi’s te zijn. Geweldig die verwarring.
We eten lekker bij GAD en gaan dan lekker slapen.

Terug naar de beginpagina

 

Verder naar dag 3